Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
P. Vladimir Kos (foto: p. Ivan Rampre)
P. Vladimir Kos | (foto: p. Ivan Rampre)

Spominjamo se, 2. junij

Spominjamo se | 02.06.2021, 18:40 Tone Gorjup

2. junija 1858 se je revnim kmečkim staršem v Benečiji rodil Giuseppe Sárto. Leta 1903 so ga kot beneškega patriarha in kardinala izvolili za papeža Pija X.

Na današnji dan leta 1891 se je v Novem mestu rodila pisateljica Ilka Vaštè, rojena Burger. Osnovno šolo je končala v Ribnici, v Ljubljani pa dekliško šolo in učiteljišče. Do upokojitve je poučevala na več osnovnih in srednjih šolaj po Sloveniji.

Kot pisateljica se je posvečala predvsem zgodovinski povesti in romanu. V svoja dela je vpletala domačo zgodovino od naselitve Slovanov naprej. Njeni pomembnejši romani so: Svet v zatonu, Gričarji, Upor, Roman o Prešernu, Izobčenec ... Ilka Vaštè je napisala tudi dramo Visoka pesem in izdala zbirko pravljic za mladino.

2. junija 1919 se je v Ljubljani rodil jezuit in duhovni pisatelj p. Radogost Grafenauer. Med drugim je bil član prve preiskovalne komisije za Medžugorje.

2. junija leta 1924 se je v Murski Soboti rodil pesnik, filozof, teolog in duhovnik Vladimir Kos, ki že več kot pol stoletja deluje kot misijonar na Japnskem. Ena izmed ovir, ki jo je moral premagati, je bilo tudi učenje jezika te dežele. O tem je Vladimir Kos v oddaji naš gost pred leti povedal: „Učiti sem se začel, ko sem prišel na Japonsko. To je težek jezik v začetku, zato ker se morate učiti vsako besedo na pamet. Nima skoraj nobene zveze z jeziki, ki jih poznate v Evropi. Je nekaj angleških besed, a teh je tako malo in še po japonsko so izgovorjene … Sem se začel učiti in približno po enem letu sem začel razlikovati posamezne besede. Potem je stvar lažja; dobite neke vrste zaupnaje do svojega pičlega znanja, ki ste si ga nabrali. Ljudje vas začnejo malce razumeti in vi njih in tako se začne povezava med ljudmi. Potem sem prosil, da me pošljejo na deželo, da se izpopolnim v pogovorni japonščini.“

Na današnjii dan 1962 je v Ljubljani umrl pisatelj, dramatik in duhovnik Franc Saléški Finžgar. Poleg duhovniškega dela je bil tudi socialni delavec, vzgojitelj mladine ter urednik Mohorjeve družbe in Mladike. Pisal je romane, povesti, kratko lirsko prozo, spomine, črtice, pravljice, drame in ljudske igre. Več del je namenil mladini: Študent naj bo, Gospod Hudournik, Makalonca, Iz mladih dni ...

Spominjamo se
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.