Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Stenske upodobitve Primoza Trubarja v prostorih Državnega Zbora (foto: Stanko Gruden/STA)
Stenske upodobitve Primoza Trubarja v prostorih Državnega Zbora | (foto: Stanko Gruden/STA)

Dan Primoža Trubarja v letu praznovanja 30. obletnice osamosvojitve Slovenije

Novice | 08.06.2021, 14:47 Tone Gorjup

Domnevni rojstni dan Primoža Trubarja, to je 8. junij 1508, od leta 2010 državni praznik, so v Mariboru letos počastili drugače kot običajno. V središče so postavili enega najpomembnejših trubarologov povojnih desetletij, teološkega profesorja ddr. Jožeta Rajhmana. V predsedniški palači v Ljubljani imajo ob prazniku dan odprtih vrat, Društvo slovenskih pisateljev pa pripravlja tradicionalni literarni večer na Rašici.

Kam bi na poti do samostojne Slovenije postavili Trubarja?

Na Radiu Ognjišče je o Trubarju spregovoril odličen poznavalec njegovega nemškega obdobja dr. Zvone Štrubelj. Za iztočnico pogovora smo mu zastavili vprašanje, kam bi na poti do samostojne Slovenije postavili Trubarja? Takole je odgovoril:

"Nekam na začetek; k polaganju temeljev! Namreč, on nas je prvi imenoval Slovence: Lubi Slovenci. V svojih dopisih in predstavljanju Slovencev je zarisal prvi zemljevid združene Slovenije, ki je veliko širši, kot je obseg današnje Slovenije. Koroška spada zraven, Goriška, Istra … V tem pogledu je prav gotovo predhodnik teh naših sanj o združeni Sloveniji. Njegov načrt je bil veliko širši od tega, kar smo dobili pred tridesetimi leti. Obsegal je tudi to, kar smo izgubili.

Ko smo Zvoneta Štrublja vprašali, kaj bi Trubar povedal Slovencem danes, je opozoril na njegovo knjigo iz leta 1581 Formula concordiae, ki je še nismo našli. V njej govori o tem, kako stopiti skupaj: "Lubi Slovenci. Dajte se enkrat zmenit: Kaj je za vas prvo? Kaj vam pomeni narodna zavest? Katere so tiste vrednote, ki bodo zagotovile vaš obstoj!" Prisluhnite celotnemu pogovoru!

Nagovor predsednika republike Boruta Pahorja v počastitev dneva Primoža Trubarja. Ob državnem prazniku, dnevu Primoža Trubarja, je predsednik republike Borut Pahor dopoldne odprl vrata svoje palače za obiskovalce in vabljene.
Nagovor predsednika republike Boruta Pahorja v počastitev dneva Primoža Trubarja. Ob državnem prazniku, dnevu Primoža Trubarja, je predsednik republike Borut Pahor dopoldne odprl vrata svoje palače za obiskovalce in vabljene. © Nebojša Tejić/STA

Fanika Krajnc-Vrečko: Trubarolog Jože Rajhman med teologijo in literarno zgodovino

Jože Rajhman sodi v drugo generacijo slovenskih povojnih teologov, ki so prek teoloških tečajev v začetku sedemdesetih let začeli nagovarjati širšo slovensko javnost, kar do tedaj ni bilo mogoče. Kot je v spletnem predavanju povedala literarna zgodovinarka Fanika Krajnc-Vrečko, je šele takrat slovenska pokoncilska misel dobila priložnost, da se je v polni meri razširila med Slovence. V teh okoliščinah je deloval tudi mariborski teološki profesor Jože Rajhman, ki je raziskoval začetke slovenske teološke govorice.

V tem smislu je največ pozornosti posvetil našim protestantskim piscem v 16. stoletju. Predavateljica je temeljito predstavila vsa Rajhmanova dela s tega področja in v sklepnem delu poudarila: »Kot katoliški duhovnik je bil eden najpomembnejših poznavalcev protestantske teologije na Slovenskem, jo proučeval in približal strokovnjaku kot preprostemu človeku.« Ker bo 2024 minilo 100 let od Rahjmanovega rojstva, so se v mariborskem kulturno-znanstvenem krogu odločili, da bodo v prihodnjih letih Trubarjev dan počastili z »Rajhmanovim predavanjem«. Prvo, ki ga je imela Fanika Krajnc-Vrečko: Trubarolog Jože Rajhman med teologijo in literarno zgodovino, je že dostopno na youtubu JSKD Maribor.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...