Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Minister Janez Poklukar (foto: Izidor Šček)
Minister Janez Poklukar | (foto: Izidor Šček)

Minister Poklukar za Radio Ognjišče: cepivo je trenutno naše edino orožje

Pogovor o | 05.05.2021, 18:00 Tanja Dominko

Minister za zdravje Janez Poklukar je eden ključnih mož v boju Slovenije z epidemijo koronavirusa. Resor je prevzel v zahtevnih časih, a hkrati je treba priznati, da tudi vodenje ljubljanskega kliničnega centra ni bila dosti manj zahtevna naloga, prav tako ne vodenje jeseniške bolnišnice, ki jo je moral popeljati ven iz rdečih številk. In mu je uspelo.

Strokovna javnost je z njim zadovoljna, pohval je deležen tudi s strani laične javnosti, že kmalu se je zavihtel na čelo lestvice najbolj priljubljenih osebnosti v državi. V oddaji Pogovor o pa nismo govorili le o epidemiji in izzivih ministrovanja, pač pa tudi skušali izvedeti, kako ga pri delu podpira družina, kaj ob koncu dneva največkrat obžaluje in ali si želi, da bi šel tudi kateri od njegovih petih otrok po njegovih stopinjah. In odgovor: „Ja pa ne. Ali bodo umetniki ali zdravniki, je njihova izbira, verjamem, da imajo vsi odlične potenciale, pomagal jim jih bom uresničiti, dejstvo je, da morajo slediti svojim sanjam, ne željam staršev in jih pri tem podpiram."

Uvodni del oddaje smo posvetili cepljenju, ki je steklo sicer že konec lanskega leta, a se je vmes zatikalo tako zaradi zamud pri dobavi kot zaradi zaupanja v cepiva. Kaj o zaupanju meni minister? „Ključno pri cepivih je sporočilo stroke. V preteklih mesecih se je pojavilo kar nekaj dvomov, ampak kot minister sledim Evropski agenciji za zdravila, ki je večkrat pretresla varnost cepiv, in naši strokovni skupini, ki je potrdila, da so cepiva varna in učinkovita. Zaradi dvoma v cepiva je bilo že tako načeto zaupanje še dodatno omajano, vendar se je treba zavedati, da določenih bolezni danes ne poznamo več ravno zaradi cepljenja. Verjamem, da je cepivo edino orožje, ki ga imamo ta trenutek v boju proti virusu in za to, da v najkrajšem možnem času iz te bitke izidemo kot zmagovalci." Ob tem prosi vse prebivalce, da se za cepljenje odločijo in da pridejo na cepilno mesto takrat, ko so pozvani.

Novinarka Tanja Dominko in minister Janez Poklukar
Novinarka Tanja Dominko in minister Janez Poklukar © Izidor Šček

O zapletih pri cepilnih seznamih in morebitnem preskakovanju vrst minister takole poudarja: „Do različnih rezultatov pri precepljenosti na terenu je prihajalo iz različnih razlogov. Ponekod je šlo za bolj oddaljene občine in slabšo dostopnost do cepilnega mesta, nekje večinski del prebivalstva predstavljajo starejši in je zato precepljenost večja. Zelo različno je, zato obiščemo vsa cepilna mesta, da najdemo ozka grla in jih poskušamo odpraviti." O morebitnem preskakovanju vrst pa: „Indici, da se je to dogajalo, so, verjamem, da gre za posamezne ekscese, ki niso dopustni in jih je treba obravnavati skladno s predpisi."

Junija naj bi po napovedih stroke in tudi premiera Janeza Janše dosegli precepljenost prebivalstva. Na vprašanje, kje se lahko zalomi, minister odgovarja: „Ključni sta dve stvari. Prva je, da vsi skupaj poskusimo pridobiti čim več prebivalcev, da se odločijo za cepljenje, drugi del je pa sama izvedba, tukaj so cepilni centri in logistika. Oboje je kritično, vendar pri obeh verjamem, da bomo zmogli ta zalogaj. Le od nas je odvisno, kako bomo dočakali poletje. Vsi si želimo odprtih šol, kulturnih prireditev, prostega gibanja, ne želimo si duševnih stisk in težav z zdravjem."

V oddaji smo se dotaknili tudi bolnišnic, ki se trudijo za vsakega bolnika, omenili pomen dobrega vodstva in menedžmenta v zdravstvu, o kadrovskih stiskah med zdravstvenimi delavci pa je minister dejal: „Ta trud vseh je izjemen, neprecenljiv. Vsega napora, prizadevnosti, entuziazma ni moč opisati, treba ga je videti. Sam sem bil del tega več mesecev, zato kapo dol, to, kar delajo, je nečloveško." O medijski odmevnosti koronskih dodatkov pa: „Jaz sem vesel, da so jih vsi, ki so si jih zaslužili, tudi dobili. Verjamem, da je bila kje napaka, zato sem kot minister zahteval revizijo v zdravstvenih zavodih. Verjamem, da je večina v zdravstvu prihajala na delo zaradi svojega poslanstva, ne zaradi plače. To, da jim na koncu svojci ali pacient rečejo hvala, šteje več kot ta sredstva. Ampak hkrati pa nič ne opravičuje tega, da bi nekdo sistem izkoriščal in se poslužil teh nagrad, če mu ne pripadajo."

V studiu Radia Ognjišče
V studiu Radia Ognjišče © Izidor Šček

Kadrovski problem bo deloma rešila tudi odločitev vlade, da poveča število vpisnih mest na obeh Medicinskih fakultet v državi, a to s seboj potegne tudi povečanje stroškov študijskega procesa, na kar je v pogovoru opozoril prodekan ljubljanske medicinske fakultete prof. dr. Tomaž Marš. Minister se tega problema zaveda in pravi, da naj bi ga reševali tudi znotraj zakona o investicijah v zdravstvo, ki je trenutno na vladi.

O tem, kje ministru ob koncu dneva največkrat zmanjka časa, kakšno podporo čuti s strani družine, kako vidi Gorenjce in Gorenjsko, pa boste izvedeli, če boste prisluhnili posnetku oddaje Pogovor o.

Pogovor o
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...