Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Zdravljica (foto: ARO)
Zdravljica | (foto: ARO)

Spominjamo se, 26. april - Zdravljica

Spominjamo se | 26.04.2021, 09:58 Tone Gorjup

Na današnji dan 1522 je umrl glasbenik in prvi dunajski škof Jurij Slatkónja. Kot dvorni kaplan in pevovodja cesarskega zbora je ustanovil zbor Dunajskih dečkov.

26. aprila leta 1848 je v Novicah izšla Prešernova Zdravljica. Pesem je nastala že jeseni leta 1844. Zaradi cenzure so jo umaknili iz rokopisa Poezij, saj je med drugim zahtevala svobodo slovenskega naroda.Izšla je šele po padcu Metternichovega absolutizma. Sedma kitica je od 27. septembra 1989 državna himna.

Na današnji dan 1899 je v starosti 23 let v Ljubljani umrl pesnik Dragotin Kette. Pesmi je začel objavljati kot gimnazijec v Angelčku, Vrtcu, Ljubljanskem zvonu in Novi nadi. Z Murnom, Župančičem in Cankarjem spada med glavne predstavnike slovenske moderne. Knjigo njegovih pesmi je uredil in s predgovorom objavil Anton Aškerc leta 1900 pod naslovom Poezije.Kette je izšel iz ljudskih pesnikov in pesniških klasikov, spoznal pa se je tudi s francosko dekadenco in simbolizmom. Njegove najbolj znane pesmi so: Slovo, Moj Bog, Na trgu, Tam zunaj je sneg, Črne noči, Na očetovem grobu, Pijanec ...

Daj mi, daj vinca,

lepa točajka!

Radi mezinca

ni ti mogoče?

Naj ga da majka,

Spi že ... Pa oče ...

Tudi ... Pa sinčka

skliči po vinčka!

Glej, kak se peni

kapljica zlata,

glej, kak mi vreje

kapljica živa,

kak se mi smeje

in nagajiva

pripoveduje

čarobne bajke

od kučamajke

in o princesi

dežele tuje ...

26. aprila 1996 je v Asunciónu v Paragvaju umrla antropologinja Branislava Sušnik, doma iz Medvod. Odlično izobrazbo od zgodovine, sumerščine in klinopisa do bilbičnih in uralo-baltskih jezikov je pridobivala doma, na Dunaju in na papeških univerzah v Rimu. Želela je v misijone na Kitajsko, a se je zaradi revolucije odločila za Argentino. Kot antropologinja se je pridružila slovenskim šolskim sestram v misijonu med indijanci Tobas. Po letu 1951 pa je živela med domorodci v Paragvaju.

Spominjamo se