Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Grob msgr. Alojzija Turka (foto: www.najdigrob.si)
Grob msgr. Alojzija Turka | (foto: www.najdigrob.si)

Spominjamo se, 20. april – msgr. Alojzij Turk

Spominjamo se | 20.04.2021, 06:01 Tone Gorjup

20. aprila 1995 je v Ljubljani umrl nadškof Alojzij Turk. Po gimnaziji v Novem mestu se je vpisal na bogoslovje v Ljubljani. Najprej si je želel v misijone v Indijo. Že pred novo mašo pa se je srečal s svetniškim škofom Janezom Gnidovcem, ki ga je povabil v Makedonijo.

Kmalu po posvečenju se je odzval njegovemu povabilu in tam ostal do leta 1955, ko so ga pregnali. Po vrnitvi v Slovenijo so ga obsodili in za nekaj časa zaprli. Leta 1958 se je Alojzij Turk vrnil v Beograd in delal v dušnopastirstvu ter hkrati navezal ekumenske stike s Srbsko pravoslavno cerkvijo. Po smrti nadškofa Bukátka je bil 4. marca 1980 imenovan za beograjskega nadškofa.

Po sedmih letih je Alojzij Turk dobil naslednika v nadškofu Francu Perku, sam pa se je naselil na kapitlju v Novem mestu. Nekdanji novomeški prošt, zdaj ljubljanski stolni župnik prošt Jože Lap je ob njegovi smrti povedal, kako rad se je nadškof Turk spominjal svojih misijonskih let:

»Ko smo začeli kak pogovor, je bil zelo zgovoren, z mnogimi pripetljaji, dogodivščinami, ki jih je doživljal med ljudstvom v Šar planini in drugod, v vročini, hudih zimah, ko se je srečeval z volkovi. Katoličane je obiskoval tudi pozimi ... po več ur je hodil, tudi ponoči, da je prinesel zakramente umirajočim. Vedno je rad pripovedoval, kako ga je neka stara mama čakala ure in ure, in je vedela, da je Gospod ne bo poklical prej, dokler ne bo prišel gospod misijonar z Jezusom.«

Na današnji dan 1883 se je v Ljubljani rodil igralec, režiser, dramatik, publicist in prevajalec Hinko Núčič. Nastopal je na odrih v Ljubljani, Mariboru in v Zagrebu.

20. aprila leta 1908 se je v Kobjeglávi na Krasu rodil slikar Viktor Birsa. Navdih njegovega ustvarjanja sta bila Kras in Slovenska Istra. Najraje je risal krajine v olju.

20. aprila 1911 se je v Hrastovljah v župniji Kubed rodil duhovnik p. Atanazij Kocjančič. Bil je rektor Marijinega romarskega svetišča in prvi župnik v Strunjanu.

Na današnji dan1942 so Nemci v Mauthausnu ustrelili pisatelja Toneta Šifrerja. Objavljal je novele in povesti, roman Vrnitev malomeščana je ostal nedokončan.

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.