Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Benedikt XVI. (foto: )
Papež Benedikt XVI. | (foto: )

Spominjamo se, 19. april - izvolitev papeža Benedikta XVI.

Spominjamo se | 19.04.2021, 11:38 Tone Gorjup

19. aprila leta 2005 je katoliška Cerkev dobila novega papeža Benedikta XVI. Kardinalski zbor je ta dan v četrtem krogu glasovanja za 265. papeža na sedežu rimskega škofa izbral nemškega kardinala Josepha Ratzingerja.

Kardinal Fran Rode - takrat prefekt Kongregacije za redovnike - je ob njegovi izvolitvi dejal: »Lahko rečem, da je to izredno bister človek, s temeljito teološko izobrazbo, zelo širokimi kulturnimi obzorji. Tudi to lastnost ima, kar je redko pri Nemcih, da se izraža izredno jasno, preprosto in razumljivo, ne da bi s tem bila njegova misel obubožana. Zna zapletene in globoke stvari povedati lepo, jasno in preprosto. Kardinal Ratzinger, sedanji papež Benedikt XVI., je izredno ponižen človek, pobožen … to se vidi v vseh njegovih nastopih. Mislim, da je bila to najboljša izbira kardinalskega zbora in velika milost za Katoliško cerkev in za svet.«

19. aprila 1699 je bil v Loreni krščen naš slikar francoskega roduValentin Janez Metzinger. Od 1727 je živel v Ljubljani. Znan je po slikah za šempetrsko cerkev v Ljubljani in za škofijski dvorec v Goričanah, ki so zdaj v Narodni galeriji.

Na današnji dan leta 1851 je škof Anton Martin Slomšek celovškemu kaplanu Andreju Einspielerju zaupal ustanovitev Mohorjeve družbe. Obljubil mu je, da bo pri tem pomagal z besedo in dejanjem, s peresom in denarjem.

19. aprila 1893 se je v Ljubljani rodilkipar Lojze Dolínar. Uveljavil se je z nagrobnim spomenikom Janezu Evangelistu Kreku na ljubljanskih Žalah. Leta 1966 so v Kranju odprli Galerijo Dolinar, ki hrani večjo zbirko njegovih kipov.

19. aprila 1912 se je v Metliki rodil skladatelj in pedagog Slavko Mihelčič. Na ljubljanskem konservatoriju je diplomiral iz solo petja in kompozicije. Poučeval je glasbo v več srednjih šolah in nazadnje na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Napisal je vrsto orkestralnih del;,skladal pa je tudi komorna in vokalna dela. Med scenskoglasbenimi deli je znana opereta Pomlad v Rogaški Slatini. Izdal je tudi več zbirk pesmi za otroške, mladinske, ženske, moške in mešane zbore ter samospeve.


Spominjamo se
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...