Robert Božič
Aleš Karba
Marjana Debevec
Papež Benedikt XVI. (foto: )
Papež Benedikt XVI. | (foto: )

Spominjamo se, 19. april - izvolitev papeža Benedikta XVI.

19.04.2021, 11:38 Tone Gorjup

19. aprila leta 2005 je katoliška Cerkev dobila novega papeža Benedikta XVI. Kardinalski zbor je ta dan v četrtem krogu glasovanja za 265. papeža na sedežu rimskega škofa izbral nemškega kardinala Josepha Ratzingerja.

Kardinal Fran Rode - takrat prefekt Kongregacije za redovnike - je ob njegovi izvolitvi dejal: »Lahko rečem, da je to izredno bister človek, s temeljito teološko izobrazbo, zelo širokimi kulturnimi obzorji. Tudi to lastnost ima, kar je redko pri Nemcih, da se izraža izredno jasno, preprosto in razumljivo, ne da bi s tem bila njegova misel obubožana. Zna zapletene in globoke stvari povedati lepo, jasno in preprosto. Kardinal Ratzinger, sedanji papež Benedikt XVI., je izredno ponižen človek, pobožen … to se vidi v vseh njegovih nastopih. Mislim, da je bila to najboljša izbira kardinalskega zbora in velika milost za Katoliško cerkev in za svet.«

19. aprila 1699 je bil v Loreni krščen naš slikar francoskega roduValentin Janez Metzinger. Od 1727 je živel v Ljubljani. Znan je po slikah za šempetrsko cerkev v Ljubljani in za škofijski dvorec v Goričanah, ki so zdaj v Narodni galeriji.

Na današnji dan leta 1851 je škof Anton Martin Slomšek celovškemu kaplanu Andreju Einspielerju zaupal ustanovitev Mohorjeve družbe. Obljubil mu je, da bo pri tem pomagal z besedo in dejanjem, s peresom in denarjem.

19. aprila 1893 se je v Ljubljani rodilkipar Lojze Dolínar. Uveljavil se je z nagrobnim spomenikom Janezu Evangelistu Kreku na ljubljanskih Žalah. Leta 1966 so v Kranju odprli Galerijo Dolinar, ki hrani večjo zbirko njegovih kipov.

19. aprila 1912 se je v Metliki rodil skladatelj in pedagog Slavko Mihelčič. Na ljubljanskem konservatoriju je diplomiral iz solo petja in kompozicije. Poučeval je glasbo v več srednjih šolah in nazadnje na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Napisal je vrsto orkestralnih del;,skladal pa je tudi komorna in vokalna dela. Med scenskoglasbenimi deli je znana opereta Pomlad v Rogaški Slatini. Izdal je tudi več zbirk pesmi za otroške, mladinske, ženske, moške in mešane zbore ter samospeve.


Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...