Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Br. Stane Bešter (foto: Izidor Šček)
Br. Stane Bešter | (foto: Izidor Šček)

Br. Stane Bešter: Bog nas potrebuje!

Naš gost | 19.04.2021, 12:12 Marjan Bunič

Brat Stane Bešter je provincialni vikar slovenskih kapucinov, predstojnik in voditelj Doma duhovnosti Kančevci, glasbenik in še marsikaj, predvsem pa brat kapucin in duhovnik. Kot zelo prijeten, iskriv in nasmejan sogovornik se nam je predstavil v oddaji Naš gost.

»Zelo lepe spomine imam na večne zaobljube. Bili smo prva generacija, ki je šla v Assisi. Najprej smo bili teden dni na Laverni, kjer smo slovenski in dalmatinski kapucini ter frančiškani živeli duhovne vaje, potem smo šli pa na evropsko srečanje mladih v Assisi. To je bilo izredno lepo doživetje bratstva, iz katerega še danes živim ...«

V diakona ga je posvetil pokojni škof Lenič, v duhovnika pa pokojni nadškof Alojzij Šuštar. »Duhovništvo je velika stvar, velik dar. V njem vse življenje doživljam, da si vzet izmed ljudi in postavljen za ljudi v tem, kar se nanaša na Boga. Veličina duhovništva je tudi v tem, ker nas svet potrebuje. Bog nas potrebuje! Izbral nas je pa take, kot smo: v nekaterih stvareh smo morda dobri, v mnogih pa ne. Čutiš se tudi šibkega, nebogljenega, ampak Gospod se je ozrl nate in te poklical ter rekel 'Potrebujem te.' Mislim, da je to tudi največja motivacija danes za mlade. Mladi, Jezus vas potrebuje! Jezus nas vse potrebuje za delo v Božjem kraljestvu in nas kliče. Bodimo odprti!«

Stane Bešter s sobrati kapucini
Stane Bešter s sobrati kapucini

Predvsem v mladih letih je za način pastoralnega dela izbral pesem. S pojočimi sobrati kapucini je posnel dve avdio kaseti duhovnih popevk ter kot sourednik sodeloval pri več pesmaricah. »V življenju imam tudi nekaj stvari, za katere upam, da mi jih bo Bog odpustil. Rad bi povedal denimo tole: V mladosti sem opustil nekaj, kar bi lahko naredil. Samo eno leto sem se učil klasično kitaro. Lahko bi se učil šest let! Potem bi lahko s svojim igranjem še neprimerno bolj obogatil sodobno krščansko glasbo. Zato rad položim mladim na srce, naj izkoristijo čas za učenje in naj bodo do svojih darov zahtevni, naj jih uporabijo, saj kasneje dostikrat ni več časa in možnosti ...«

Navdih za življenje v Bogu je prav gotovo sveti Frančišek. »Zadnja leta rad prebiram življenja svetnikov in tudi sam sem se spraševal, kaj je pri svetem Frančišku Asiškem takega, da zadene vsakega človeka, ki se z njim sreča. Se mi zdi, da ima tako temeljito, tako globoko, obče človeško zgodbo življenja z Bogom, spreobrnjenja, da ob njem ne moreš ostati hladen ...«

Če želite slišati še o pogledih br. Staneta Bešterja na bratstvo, o njegovem profesorju violine, ki je postal duhovnik, o glasbenem ustvarjanju z brati kapucini, o glasbi, ki jo rad posluša ... prisluhnite posnetku oddaje »Naš gost« v avdio arhivu.

Naš gost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...