Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cepljenje (foto: Katja Fuhlert / Pixabay)
Cepljenje | (foto: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Slovenija | 29.03.2021, 16:55 Blaž Lesnik

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z že razvitimi cepivi proti COVID-19 uspeli obvladati epidemijo do poletja, a zaradi pojava novih različic se ta možnost vse bolj odmika. Ob logističnih izzivih, velikih potrebah in nezadostnih količinah cepiva se v družbi pojavljajo še številni drugi pomisleki, eno izmed njih je etično vprašanje, ki je posebej v povezavi s cepivom AstraZeneca v zadnjem času spet razburkalo javnost.

Svojo odločitev za cepljenje mora vsak posameznik pretehtati sam pri sebi, nikakor pa ne sme izvirati iz neutemeljenega strahu ali še huje – iz nepopolnih ali celo zavajajočih informacij. Prvi razlog za zaupanje v cepljenje je znanstveno dokazana učinkovitost in varnost cepljenja.

Drugi razlog je skrb za bližnjega. Ko se nekdo odloči, da ne bo cepljen, tvega prenos okužbe na svoje družinske člane, seveda pa lahko ogrozi vsakogar, s katerim se sreča in tako škodi skupnemu dobremu in vsem naporom za zajezitev pandemije.

Tretji razlog za cepljenje je v tem, da se zavestno izognemo spodbujanju strahu. V povezavi s cepivi covid-19 je veliko zmede, napačnih in lažnih informacij, ki tudi načrtno zavajajo. Zato nam nobene odločitve ni potrebno sprejeti na podlagi strahu.

Pandemije ne ustavi cepivo!

Kot je v oddaji Pogovor o povedal imunolog prof. dr. Alojz Ihan: » Pandemije ne ustavi cepivo, ampak cepljenje in doseganje ustrezne precepljenosti.« Kljub temu, da virus ne bo izginil s sveta, so cepiva tisto upanje, ki človeštvu kaže pot do življenja, kakršnega smo poznali pred pandemijo.

Pri doseganju želene precepljenosti je zelo pomemben način komuniciranja z javnostjo. Prof. dr. Kristijan Musek Lešnik je poudaril: »Treba je imeti potrpljenje. Potrebno se je zavedati, da ljudje vprašanja imajo, da imajo svoje skrbi. Potem je pa treba z njimi seveda komunicirati odkrito, iskreno z jasnimi podatki in je to verjetno edina pot, ki lahko pripelje do rezultata.

Vprašanje etičnosti cepiva AtraZenece

V cepivu proizvajalca AstraZenece se, kot pri nekaterih drugih cepivih, ki so že dolgo v uporabi (npr. proti kozam, rdečkam...), uporablja ena sama celična linija (HEK 293) iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Prof. biokemije in duhovnik dr. Janez Jurij Arnež je v oddaji Pogovor o (20.1.2021) povedal, zakaj vatikanska Kongregacija za vero tovrstna cepiva dopušča:

»Dopušča, ker smo oddaljeni od tega. Tista celična kultura ni več tisti zarodek, ampak je to vir, iz katerega so vzgojili celično linijo. S tem so jo imortalizali, postala je »nesmrtna« in se obnavlja, goji v laboratorijih na posebnih medijih za rast. Tukaj smo torej oddaljeni od tega, drugič pa tudi samo cepljenje ne podpira abortusa.«

Vsekakor imamo pravico zavrniti cepljenje, vendar pa moramo sprejeti tudi posledice tega dejanja, ne samo v svojem življenju, pač pa tudi v življenju bližnjih.

Cepljenje kroničnih bolnikov je priporočljivo

V Svetovalnici je infektologinja in vodja svetovalne skupine za covid-19 dr. Mateja Logar spregovorila tudi o cepljenju kroničnih bolnikov. Poudarila je, da je cepljenje srčnih bolnikov priporočljivo: »Če je bila zamenjana zaklopka ali so bolniku vstavili bypass-e, ni nobenega razloga, da se ne bi cepili oz. je za te cepljenje celo priporočljivo.

Cepivo je bilo preizkušeno tudi pri ljudeh, ki imajo pridružene bolezni: srčno-žilne, pljučne bolezni. Ni se izkazalo, da bi pri teh ljudeh prišlo do kakršnih koli nepredvidenih, neželenih učinkov. Tudi pri njih je bilo ocenjeno, da je varno, da se cepijo. Vesela sem, da so ljudje izkazali zanimanje in pripravljenost, da se cepijo.

Tako, kot pri vseh novih stvareh, je potrebna previdnost, pomembno pa je, da smo seznanjeni s pozitivnimi in negativnimi učinki, ki pri tem lahko nastanejo.«

 

Lepo vabljeni k spremljanju Svetovalnice v četrtek, 1. 4. ob 8h, ko bo naša gostja infektologinja dr. Bojana Beović. Spregovorili bomo o novi cepilni strategiji in drugih vprašanjih, tudi vaših, če boste poklicali v oddajo.

Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...