Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Eden prvih mikrofonov Radia Vatikan (foto: Pixabay)
Eden prvih mikrofonov Radia Vatikan | (foto: Pixabay)

90 let papeževega radia, ki prehaja na internetno oddajanje

Svet | 12.02.2021, 11:52 Marta Jerebič

Radijska postaja, ki jo je po naročilu papeža Pija XI. zasnoval in postavil Guglielmo Marconi, praznuje 90 let. Danes Radio Vatikan govori skoraj 50 jezikov. Na okrogli jubilej pa je začel tudi z internetnim radiem. Papež Frančišek se je zaposlenim zahvalil za delo, ki dosega tudi odročne kraje. Spodbudil je, naj pogumno in ustvarjalno govorijo svetu ter kažejo na resnico stvari.

49 jezikov, nekateri pridejo na vrsto enkrat na mesec, nekateri so samo na spletni strani Vatican News. Z današnjim dnem pa v šestih jezikih - italijanščini, francoščini, angleščini, španščini, portugalščini, nemščini in armenščini – program teče prek interneta. Kmalu naj bi bilo takih kanalov 30. »To pomeni, da ima vsak jezik svoj program, ki deluje 24 ur, lahko da bo tudi veliko glasbe, vendar redakcija lahko kadarkoli vstopi v program in poda kratke ali dolge novice, intervju in podobno. Kdaj bo na vrsto prišla slovenščina, še ne vemo,« je povedal urednik slovenskega programa p. Ivan Herceg.

Čeprav gre vse v smer internetnega oddajanja, papežev radio ohranja kratkovalovno oddajanje za Afriko in Azijo, saj na teh celinah lahko samo tako prihaja do obrobij sveta. Prav v teh dneh odmeva pričevanje p. Pierluigija Maccallija, duhovnika, ki je bil ugrabljen v Nigru leta 2018 in izpuščen na prostost oktobra lani. »Oddajanje preko kratkih valov stane veliko. Vendar en sam primer duhovnika, ki je v zaporu v soboto zvečer lahko prek tranzistorja poslušal nedeljski komentar božje besede, je zadosti, da se opraviči vse te stroške, da se še naprej oddaja prek kratkih valov.«

Papežev radio tudi v pandemiji ostaja blizu ljudem, med drugim je v prvem valu prenašal papeževe jutranje maše, »ko je Kristusov evangelij prihajal skoraj v vsak dom. To je tisto, kar me najmočneje nagovarja,« je še povedal p. Ivan Herceg.

Praznovanju Radia Vatikan se bo z okroglo 160-letnico julija letos pridružil še dnevnik L'Osservatore Romano. Vsi vatikanski mediji pa se v procesu reforme združujejo pod Dikasterij za komunikacije.

Svet
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...