Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup
Eden prvih mikrofonov Radia Vatikan (foto: Pixabay)
Eden prvih mikrofonov Radia Vatikan | (foto: Pixabay)

90 let papeževega radia, ki prehaja na internetno oddajanje

12.02.2021, 11:52 Marta Jerebič

Radijska postaja, ki jo je po naročilu papeža Pija XI. zasnoval in postavil Guglielmo Marconi, praznuje 90 let. Danes Radio Vatikan govori skoraj 50 jezikov. Na okrogli jubilej pa je začel tudi z internetnim radiem. Papež Frančišek se je zaposlenim zahvalil za delo, ki dosega tudi odročne kraje. Spodbudil je, naj pogumno in ustvarjalno govorijo svetu ter kažejo na resnico stvari.

49 jezikov, nekateri pridejo na vrsto enkrat na mesec, nekateri so samo na spletni strani Vatican News. Z današnjim dnem pa v šestih jezikih - italijanščini, francoščini, angleščini, španščini, portugalščini, nemščini in armenščini – program teče prek interneta. Kmalu naj bi bilo takih kanalov 30. »To pomeni, da ima vsak jezik svoj program, ki deluje 24 ur, lahko da bo tudi veliko glasbe, vendar redakcija lahko kadarkoli vstopi v program in poda kratke ali dolge novice, intervju in podobno. Kdaj bo na vrsto prišla slovenščina, še ne vemo,« je povedal urednik slovenskega programa p. Ivan Herceg.

Čeprav gre vse v smer internetnega oddajanja, papežev radio ohranja kratkovalovno oddajanje za Afriko in Azijo, saj na teh celinah lahko samo tako prihaja do obrobij sveta. Prav v teh dneh odmeva pričevanje p. Pierluigija Maccallija, duhovnika, ki je bil ugrabljen v Nigru leta 2018 in izpuščen na prostost oktobra lani. »Oddajanje preko kratkih valov stane veliko. Vendar en sam primer duhovnika, ki je v zaporu v soboto zvečer lahko prek tranzistorja poslušal nedeljski komentar božje besede, je zadosti, da se opraviči vse te stroške, da se še naprej oddaja prek kratkih valov.«

Papežev radio tudi v pandemiji ostaja blizu ljudem, med drugim je v prvem valu prenašal papeževe jutranje maše, »ko je Kristusov evangelij prihajal skoraj v vsak dom. To je tisto, kar me najmočneje nagovarja,« je še povedal p. Ivan Herceg.

Praznovanju Radia Vatikan se bo z okroglo 160-letnico julija letos pridružil še dnevnik L'Osservatore Romano. Vsi vatikanski mediji pa se v procesu reforme združujejo pod Dikasterij za komunikacije.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.