Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Pedofilija, zlorabe (foto: Pixabay)
Pedofilija, zlorabe | (foto: Pixabay)

Družba in mediji pri obravnavi spolnega nasilja ne bi smeli imeti dvojnih meril

Slovenija | 09.02.2021, 09:32 Alen Salihović

V lanskem letu je precej poraslo število spolnih zlorab. Po nekaterih ocenah naj bi se v družinah zlorabe povečale za kar dvajset odstotkov. Do tega pa prihaja tudi drugod. V prejšnjem tednu je odmevala seja odbora državnega zbora za izobraževanje na kateri so govorili o spolnem nadlegovanju v akademskem prostoru.

Več študentov je namreč spregovorilo o tem, da so tega bili deležni s strani profesorjev, ki so na ta način zlorabili moč oblasti. Na to temo smo se pogovarjali s predsednico omenjenega odbora, poslanko NSi Ivo Dimic in z zaslužnim profesorjem, tudi članom Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Janezom Juhantom.

Juhant je uvodoma opozoril, da je bila, ko so nekaj tovrstnih primerov odkrili v Cerkvi medijska pozornost do tega vprašanja bistveno večja: »O tem se je veliko pisalo v zvezi z zlorabami v Katoliški cerkvi mislim pa, da je pri tem vprašanju potrebno imeti povsod ničelno toleranco.« Sogovornik je zato prepričan, da družba in mediji pri obravnavi spolnega nasilja ne bi smeli imeti dvojnih meril.

Člani odbora za izobraževanje, so na nujni seji, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi in SMC, v en glas obsodili spolno nadlegovanje v akademskem prostoru. Visokošolskim zavodom predlagajo, naj sprejmejo vse potrebne akte za preprečevanje in sankcioniranje tovrstnih ravnanj. Od ministrstva za pravosodje pa za zaščito žrtev pričakujejo pripravo sprememb kazenskega zakonika. Predsednica odbora Iva Dimic je izrazila željo, da bi tudi nedavna razprava komu dala pogum, da spregovori. Žrtve namreč niso zaščitene, saj visokošolski zavodi nimajo jasnih protokolov za takšne primere. »Tako NSi kot tudi sama imam ničelno toleranco do vsakršnega nasilja, še posebej do spolnega nasilja. Današnja sejo bo pokazala, da se spolno nasilje dogaja v družinah, na službenem mestu, v vseh podsistemih družbe in tudi v akademskem prostoru. Tudi v akademskem prostoru je potrebno seveda pogledati, kaj in kako se je vse skupaj zgodilo, in na kakšen način so zaščitene žrtve, ki so ta delikt prijavile.«

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...