Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar
Pedofilija, zlorabe (foto: Pixabay)
Pedofilija, zlorabe | (foto: Pixabay)

Družba in mediji pri obravnavi spolnega nasilja ne bi smeli imeti dvojnih meril

09.02.2021, 09:32 Alen Salihović

V lanskem letu je precej poraslo število spolnih zlorab. Po nekaterih ocenah naj bi se v družinah zlorabe povečale za kar dvajset odstotkov. Do tega pa prihaja tudi drugod. V prejšnjem tednu je odmevala seja odbora državnega zbora za izobraževanje na kateri so govorili o spolnem nadlegovanju v akademskem prostoru.

Več študentov je namreč spregovorilo o tem, da so tega bili deležni s strani profesorjev, ki so na ta način zlorabili moč oblasti. Na to temo smo se pogovarjali s predsednico omenjenega odbora, poslanko NSi Ivo Dimic in z zaslužnim profesorjem, tudi članom Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Janezom Juhantom.

Juhant je uvodoma opozoril, da je bila, ko so nekaj tovrstnih primerov odkrili v Cerkvi medijska pozornost do tega vprašanja bistveno večja: »O tem se je veliko pisalo v zvezi z zlorabami v Katoliški cerkvi mislim pa, da je pri tem vprašanju potrebno imeti povsod ničelno toleranco.« Sogovornik je zato prepričan, da družba in mediji pri obravnavi spolnega nasilja ne bi smeli imeti dvojnih meril.

Člani odbora za izobraževanje, so na nujni seji, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi in SMC, v en glas obsodili spolno nadlegovanje v akademskem prostoru. Visokošolskim zavodom predlagajo, naj sprejmejo vse potrebne akte za preprečevanje in sankcioniranje tovrstnih ravnanj. Od ministrstva za pravosodje pa za zaščito žrtev pričakujejo pripravo sprememb kazenskega zakonika. Predsednica odbora Iva Dimic je izrazila željo, da bi tudi nedavna razprava komu dala pogum, da spregovori. Žrtve namreč niso zaščitene, saj visokošolski zavodi nimajo jasnih protokolov za takšne primere. »Tako NSi kot tudi sama imam ničelno toleranco do vsakršnega nasilja, še posebej do spolnega nasilja. Današnja sejo bo pokazala, da se spolno nasilje dogaja v družinah, na službenem mestu, v vseh podsistemih družbe in tudi v akademskem prostoru. Tudi v akademskem prostoru je potrebno seveda pogledati, kaj in kako se je vse skupaj zgodilo, in na kakšen način so zaščitene žrtve, ki so ta delikt prijavile.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Sociala, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je imenoval za celjskega škofa dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju