Slavi Košir
Jakob Čuk
Meta Potočnik
Pedofilija, zlorabe (foto: Pixabay)
Pedofilija, zlorabe | (foto: Pixabay)

Družba in mediji pri obravnavi spolnega nasilja ne bi smeli imeti dvojnih meril

09.02.2021, 09:32 Alen Salihović

V lanskem letu je precej poraslo število spolnih zlorab. Po nekaterih ocenah naj bi se v družinah zlorabe povečale za kar dvajset odstotkov. Do tega pa prihaja tudi drugod. V prejšnjem tednu je odmevala seja odbora državnega zbora za izobraževanje na kateri so govorili o spolnem nadlegovanju v akademskem prostoru.

Več študentov je namreč spregovorilo o tem, da so tega bili deležni s strani profesorjev, ki so na ta način zlorabili moč oblasti. Na to temo smo se pogovarjali s predsednico omenjenega odbora, poslanko NSi Ivo Dimic in z zaslužnim profesorjem, tudi članom Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Janezom Juhantom.

Juhant je uvodoma opozoril, da je bila, ko so nekaj tovrstnih primerov odkrili v Cerkvi medijska pozornost do tega vprašanja bistveno večja: »O tem se je veliko pisalo v zvezi z zlorabami v Katoliški cerkvi mislim pa, da je pri tem vprašanju potrebno imeti povsod ničelno toleranco.« Sogovornik je zato prepričan, da družba in mediji pri obravnavi spolnega nasilja ne bi smeli imeti dvojnih meril.

Člani odbora za izobraževanje, so na nujni seji, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi in SMC, v en glas obsodili spolno nadlegovanje v akademskem prostoru. Visokošolskim zavodom predlagajo, naj sprejmejo vse potrebne akte za preprečevanje in sankcioniranje tovrstnih ravnanj. Od ministrstva za pravosodje pa za zaščito žrtev pričakujejo pripravo sprememb kazenskega zakonika. Predsednica odbora Iva Dimic je izrazila željo, da bi tudi nedavna razprava komu dala pogum, da spregovori. Žrtve namreč niso zaščitene, saj visokošolski zavodi nimajo jasnih protokolov za takšne primere. »Tako NSi kot tudi sama imam ničelno toleranco do vsakršnega nasilja, še posebej do spolnega nasilja. Današnja sejo bo pokazala, da se spolno nasilje dogaja v družinah, na službenem mestu, v vseh podsistemih družbe in tudi v akademskem prostoru. Tudi v akademskem prostoru je potrebno seveda pogledati, kaj in kako se je vse skupaj zgodilo, in na kakšen način so zaščitene žrtve, ki so ta delikt prijavile.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Sociala , Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...