Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Utrinek s srečanja Frančiškova ekonomija (foto: splet)
Utrinek s srečanja Frančiškova ekonomija | (foto: splet)

Je drugačen ekonomski sistem mogoč? Mladi verjamejo vanj!

20.11.2020, 11:37 Marjana Debevec

Več kot dva tisoč mladih podjetnikov in študentov ekonomije iz vseh celin sveta je v teh dneh povezanih z Assijem. Sveti Frančišek jih namreč navdihuje pri uresničevanju novega ekonomskega sistema, ki bo primeren današnjemu času.

Vrniti dušo ekonomiji, pozdraviti jo – to je namen srečanja mladih z vsega sveta, ki so v teh dneh povezani z Assisijem pod naslovom: Frančiškova ekonomija. Tokrat niso mladi poslušalci, ampak nosilci projekta, ki so ga pripravljali zadnjih devet mesecev. Nova ekonomija naj bi po njihovem prepričanju najprej prisluhnila kriku revnih.

Vodja urada za spodbujanje celostnega človeškega razvoja kardinal Peter Turkson je zatrdil, da trg ne more pozdraviti ekonomije, zato mora navdih priti od ljudi. »Vi lahko prispevate k uresničitvi družbene ljubezni, tako da širite vero v novo ekonomijo,« je mladih dejal kardinal Turkson.

Ekonomist Stefano Zamagni pa jih je spomnil, da jih papež vabi, naj bodo duša jutrišnje ekonomije, ki naj bi temeljila na skrbi za druge in na vesoljnem bratstvu. »Ni dovolj dobiček, ki je danes osrednja vrednota v ekonomiji. Treba je upoštevati, kar je dobro za vse, ki so del nekega procesa in za okolje.« Po njegovem je treba tudi na novo napisati pravila mednarodnega trga. Ne gre za lahke odgovore, vendar pa moramo zaupati in poskusiti, je mladim dejal Zamagni.

Mladi v kapeli sv. Frančiška
Mladi v kapeli sv. Frančiška © Posnetek zaslona

Ekonomist Luigino Bruni je za Vatican News izpostavil, da za ekonomijo prihodnosti nujno potrebujemo duhovne temelje. Sedanja ekonomija je namreč izčrpala duhovno dediščino vrednot prejšnjih rodov. »Če torej ne bomo iznašli neke nove duhovne zapuščine, neke etike, če ne bomo razvijali sposobnosti notranjega življenja, duhovne odpornosti na težave življenja, bo prihodnja pandemija, ki bo ustavila naše življenje, depresija. Ljudje namreč ne bodo imeli več razloga, zakaj bi delali, ustvarjali. Podjetnika za ustanovitev podjetja ne vodi le želja po denarju, ampak tudi po življenju in prihodnosti. Potreben je torej ogromen duhovni kapital,« je še prepričan ekonomist Bruni.

Prvi dan srečanja Frančiškova ekonomija je prinesel tudi različna pričevanja o tem, kako so ljudem poskušali znova najti njihovo dostojanstvo. Sledila pa je še okrogla miza, na kateri so mladi skupaj s svetovno znanimi ekonomisti so razpravljali in sami predstavili predloge za bolj vključujoč in nepristranski ekonomski sistem. Jutri bo mlade nagovoril tudi papež Frančišek.

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Robert Golob izvoljen za predsednika vlade

Državni zbor je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 54 poslancev, 30 jih je bilo proti. Novoizvoljeni ...

Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA) Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA)

Dobro in zlo in pošast komunizma

V nedeljo zvečer me je pretresel ogled dokumentarnega filma Bitka za Kijev, vojnega dopisnika RTV Slovenija Valentina Areha. Na njemu lasten način je skupaj s snemalci gledalcu približal trpljenje ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc) Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc)

Klemen Selakovič: Iščem zimzelene modrosti

Srečala sva se dva spraševalca, z dveh različnih medijev, skupaj pred mikrofonom. Podcasti, oziroma pododdaje, so trenutno ena bolj priljubljenih oblik, v bistvu so kot pogovorne radijske oddaje, ...