Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Utrinek s srečanja Frančiškova ekonomija (foto: splet)
Utrinek s srečanja Frančiškova ekonomija | (foto: splet)

Je drugačen ekonomski sistem mogoč? Mladi verjamejo vanj!

Svet | 20.11.2020, 11:37 Marjana Debevec

Več kot dva tisoč mladih podjetnikov in študentov ekonomije iz vseh celin sveta je v teh dneh povezanih z Assijem. Sveti Frančišek jih namreč navdihuje pri uresničevanju novega ekonomskega sistema, ki bo primeren današnjemu času.

Vrniti dušo ekonomiji, pozdraviti jo – to je namen srečanja mladih z vsega sveta, ki so v teh dneh povezani z Assisijem pod naslovom: Frančiškova ekonomija. Tokrat niso mladi poslušalci, ampak nosilci projekta, ki so ga pripravljali zadnjih devet mesecev. Nova ekonomija naj bi po njihovem prepričanju najprej prisluhnila kriku revnih.

Vodja urada za spodbujanje celostnega človeškega razvoja kardinal Peter Turkson je zatrdil, da trg ne more pozdraviti ekonomije, zato mora navdih priti od ljudi. »Vi lahko prispevate k uresničitvi družbene ljubezni, tako da širite vero v novo ekonomijo,« je mladih dejal kardinal Turkson.

Ekonomist Stefano Zamagni pa jih je spomnil, da jih papež vabi, naj bodo duša jutrišnje ekonomije, ki naj bi temeljila na skrbi za druge in na vesoljnem bratstvu. »Ni dovolj dobiček, ki je danes osrednja vrednota v ekonomiji. Treba je upoštevati, kar je dobro za vse, ki so del nekega procesa in za okolje.« Po njegovem je treba tudi na novo napisati pravila mednarodnega trga. Ne gre za lahke odgovore, vendar pa moramo zaupati in poskusiti, je mladim dejal Zamagni.

Mladi v kapeli sv. Frančiška
Mladi v kapeli sv. Frančiška © Posnetek zaslona

Ekonomist Luigino Bruni je za Vatican News izpostavil, da za ekonomijo prihodnosti nujno potrebujemo duhovne temelje. Sedanja ekonomija je namreč izčrpala duhovno dediščino vrednot prejšnjih rodov. »Če torej ne bomo iznašli neke nove duhovne zapuščine, neke etike, če ne bomo razvijali sposobnosti notranjega življenja, duhovne odpornosti na težave življenja, bo prihodnja pandemija, ki bo ustavila naše življenje, depresija. Ljudje namreč ne bodo imeli več razloga, zakaj bi delali, ustvarjali. Podjetnika za ustanovitev podjetja ne vodi le želja po denarju, ampak tudi po življenju in prihodnosti. Potreben je torej ogromen duhovni kapital,« je še prepričan ekonomist Bruni.

Prvi dan srečanja Frančiškova ekonomija je prinesel tudi različna pričevanja o tem, kako so ljudem poskušali znova najti njihovo dostojanstvo. Sledila pa je še okrogla miza, na kateri so mladi skupaj s svetovno znanimi ekonomisti so razpravljali in sami predstavili predloge za bolj vključujoč in nepristranski ekonomski sistem. Jutri bo mlade nagovoril tudi papež Frančišek.

Svet, Politika, Sociala, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...