Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
KLjub drugačnim razmeram bodo mladi gotovo znali izrabiti počitnice (foto: Pixabay)
KLjub drugačnim razmeram bodo mladi gotovo znali izrabiti počitnice | (foto: Pixabay)

Številni mladi med koronakrizo ostali brez dela

Slovenija | 12.08.2020, 10:14 Andrej Šinko

Mladi so soočeni z negotovimi oblikami zaposlitev, s težavami pri reševanju stanovanjskega problema, zaradi česar se vse pozneje osamosvajajo, opozarjajo njihovi predstavniki ob današnjem mednarodnem dnevu mladih. Bili pa so tudi velike žrtve koronakrize.

Približno polovici mladih so se v času epidemije znižali prihodki, kar četrtini pa niso zadoščali za njihove osnovne potrebe, kaže raziskava Mladinskega sveta Slovenije. Številni mladi so ujeti v negotove oblike dela prek različnih podjemnih ali avtorskih pogodb, prisilnih s.p.-jev ali zaposlitev za določen čas. »Zaradi tega so prve žrtve vsake krize, ker delodajalci takšne oblike dela ali takšno sodelovanje najlažje prekinejo,« je opozorila predstavnica sindikata Mladi Plus Tea Jarc.

Stopnja brezposelnosti v prvem četrtletju letos je bila z 11,5 odstotka najvišja med mladimi v starostni skupini od 15 do 24 let. V primerjavi z lani je bila višja za približno poldrugi odstotek, razlogi za to pa naj bi bili v znižanju števila zaposlenih prek študentskega servisa.

Da se mladi srečujejo s težavami pri vstopu na trg dela, kar je epidemija koronavirusa še bolj izpostavia, pa so zapisali pri Evropski komisiji. 

Mladi še vedno težko pridejo do stanovanj

Številni mladi so soočeni tudi s stanovanjskim problemom. Zaradi negotovih zaposlitev velikokrat ne morejo do lastniškega stanovanja, to pa jih zlasti v urbanih okoljih sili v drag najem, saj je neprofitnih stanovanj bistveno premalo.

Predlagane spremembe stanovanjske zakonodaje naj bi to spremenile, saj naj bi na eni strani okrepile gradnjo, na drugi pa spodbudile tudi oddajo trenutno praznih stanovanj. »Vsekakor so to koraki naprej. Mi pogrešamo še drugačne načine bivanja, torej, da bi se uzakonilo tudi stanovanjske zadruge ... Predvsem pogrešamo ta medsektorski vidik, zato ker se reševanje bivanja ne dotika le nekih fizičnih prostorov. Stanovanja morajo biti zgrajena tam, kjer mladim omogočajo dostop do vseh storitev, ki jih potrebujejo,« pravi predsednica Mladinskega sveta Slovenije Anja Fortuna. Hkrati pa pojasnjuje, da se mladi zaradi obeh omenjenih problemov bistveno pozneje osamosvajajo.

Na mlade se je s posebnim sporočilom obrnila tudi ministrica za izboraževanje Simona Kustec.

V podporo predvsem mladim kmetom pa so se zavzeli v SLS.

Slovenija, Politika, Sociala, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...