Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Novi koronavirus, preventivni ukrepi (foto: Pexels)
Novi koronavirus, preventivni ukrepi | (foto: Pexels)

Novi koronavirus ne prihaja več toliko iz tujine, ampak kroži med nami

| 22.07.2020, 13:10 Marjana Debevec

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji vztrajno raste. Včeraj so opravili 1150 testiranj in potrdili 29 okužb. En bolnik s covidom-19 je umrl. Infektologinja dr. Mateja Logar opozarja, da večina okužb ne prihaja več iz tujine, ampak virus kroži med nami.

Zaskrbljujoče je to, da število okužb narašča, da virus ne prihaja več toliko iz tujine, ampak se širi med nami in ter da starostna skupina večine obolelih ni več med 17 in 35 let, kot je bila še pred dvema tednoma, ampak je sedaj večina bolnikov starih nad 55 let, kar pomeni, da so bolj ogroženi za težji potek bolezni. »Zato je res smiselno, da tudi tisti, ki ne verjamejo, da lahko zbolijo in ki so prepričani, da tudi če bodo zboleli, da bodo zboleli z lahko obliko, da se zavedajo tega, da to morda za njih kot posameznika res velja, ampak da imajo starše, da imajo stare starše, da imajo lahko prijatelje, ki so imunsko oslabeli in ki imajo pridružene bolezni. Če bodo ti zboleli, bodo pa zboleli z bistveno težjim potekom bolezni in se lahko takšen potek konča tudi s smrtjo«, opozarja dr. Mateja Logar z infekcijske klinike.

Zato je znova poudarila vzdrževanje fizične razdalje med ljudmi, zadrževanje na prostem, umivanje in razkuževanje rok, skrb za higieno kašlja in kihanja ter uporabo maske, če razdalja ni mogoča, ali če smo v zaprtem prostoru. Če se bomo še naprej zbirali po večjih zabavah, potem se bo stanje bistveno poslabšalo, opozarja Logarjeva.

In kaj novega po nekaj mesecih vemo o virusu?
»Vemo nekaj več o samem načinu prenosa. Zavedamo se tega, da če je potrebna hospitalizacija, da je ta dolgotrajna in nas skrbi, če imamo veliko število ljudi, ki potrebujejo bolnišnice in vemo, da ostajajo v povprečju v bolnišnici več kot 14 dni, se potem začnejo težave s pomanjkanjem prostih postelj.

Pa ne gre za to, da ne bi bilo mogoče sprejeti vseh bolnikov, ki potrebujejo hospitalno zdravljenje zaradi covida, ampak zaradi tega, ker je treba te bolnike ustrezno namestiti, osamiti, jim priskrbeti ustrezno zdravstveno osebje, ki se ne sme mešati, se pravi, ti ki delajo z bolniki v covidom ne morejo delati hkrati z bolniki, ki nimajo covida, se potem pojavijo težave s številom zdravstvenega osebja, ki ga imamo na razpolago,« opozarja dr. Mateja Logar in poudarja, da bi v primeru velikega števila bolnikov s covidom, težko zagotavljali primerno zdravstveno oskrbo vsem ostalim.

V bolnišnici se trenutno zaradi novega koronavirusa zdravi 22 oseb, od tega dve na intenzivni negi, eno osebo pa so odpustili iz bolnišnice.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...