Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Novi koronavirus, preventivni ukrepi (foto: Pexels)
Novi koronavirus, preventivni ukrepi | (foto: Pexels)

Novi koronavirus ne prihaja več toliko iz tujine, ampak kroži med nami

22.07.2020, 13:10 Marjana Debevec

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji vztrajno raste. Včeraj so opravili 1150 testiranj in potrdili 29 okužb. En bolnik s covidom-19 je umrl. Infektologinja dr. Mateja Logar opozarja, da večina okužb ne prihaja več iz tujine, ampak virus kroži med nami.

Zaskrbljujoče je to, da število okužb narašča, da virus ne prihaja več toliko iz tujine, ampak se širi med nami in ter da starostna skupina večine obolelih ni več med 17 in 35 let, kot je bila še pred dvema tednoma, ampak je sedaj večina bolnikov starih nad 55 let, kar pomeni, da so bolj ogroženi za težji potek bolezni. »Zato je res smiselno, da tudi tisti, ki ne verjamejo, da lahko zbolijo in ki so prepričani, da tudi če bodo zboleli, da bodo zboleli z lahko obliko, da se zavedajo tega, da to morda za njih kot posameznika res velja, ampak da imajo starše, da imajo stare starše, da imajo lahko prijatelje, ki so imunsko oslabeli in ki imajo pridružene bolezni. Če bodo ti zboleli, bodo pa zboleli z bistveno težjim potekom bolezni in se lahko takšen potek konča tudi s smrtjo«, opozarja dr. Mateja Logar z infekcijske klinike.

Zato je znova poudarila vzdrževanje fizične razdalje med ljudmi, zadrževanje na prostem, umivanje in razkuževanje rok, skrb za higieno kašlja in kihanja ter uporabo maske, če razdalja ni mogoča, ali če smo v zaprtem prostoru. Če se bomo še naprej zbirali po večjih zabavah, potem se bo stanje bistveno poslabšalo, opozarja Logarjeva.

In kaj novega po nekaj mesecih vemo o virusu?
»Vemo nekaj več o samem načinu prenosa. Zavedamo se tega, da če je potrebna hospitalizacija, da je ta dolgotrajna in nas skrbi, če imamo veliko število ljudi, ki potrebujejo bolnišnice in vemo, da ostajajo v povprečju v bolnišnici več kot 14 dni, se potem začnejo težave s pomanjkanjem prostih postelj.

Pa ne gre za to, da ne bi bilo mogoče sprejeti vseh bolnikov, ki potrebujejo hospitalno zdravljenje zaradi covida, ampak zaradi tega, ker je treba te bolnike ustrezno namestiti, osamiti, jim priskrbeti ustrezno zdravstveno osebje, ki se ne sme mešati, se pravi, ti ki delajo z bolniki v covidom ne morejo delati hkrati z bolniki, ki nimajo covida, se potem pojavijo težave s številom zdravstvenega osebja, ki ga imamo na razpolago,« opozarja dr. Mateja Logar in poudarja, da bi v primeru velikega števila bolnikov s covidom, težko zagotavljali primerno zdravstveno oskrbo vsem ostalim.

V bolnišnici se trenutno zaradi novega koronavirusa zdravi 22 oseb, od tega dve na intenzivni negi, eno osebo pa so odpustili iz bolnišnice.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...