Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Ministrica Jaklitsch s predstavniki manjšine iz Italije (foto: USZS)
Ministrica Jaklitsch s predstavniki manjšine iz Italije | (foto: USZS)

Vrnitev Narodnega doma, zajamčena zastopanost, vpliv zaprtih mej

06.06.2020, 08:24 Matjaž Merljak

To so bile teme, o katerih so predstavniki naše manjšine iz Italije govorili na včerajšnjih srečanjih v Ljubljani. Sprejeli so jih predsednik republike Borut Pahor, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch in zunanji minister dr. Anže Logar. Danes pa v Ljubljano prihaja italijanski zunanji minister Luigi Di Maio.

Še dober mesec dni je do stote obletnice požiga Narodnega doma (13. julija). Krovni organizaciji naše manjšine, Svet slovenskih organizacij in Slovenska kulturno gospodarska zveza ustanavljata posebno fundacijo za prevzem in upravljanje doma – postopek je v zaključni fazi, v pripravi je pravni akt, ki bo potrdil vrnitev in opredelil roke za izselitev njegovih sedanjih uporabnikov.

Predsednik Pahor je spomnil na odlične odnose s predsednikom Mattarello, s katerim je v rednih stikih. Ocenil je, da smo glede vračanja Narodnega doma lahko zmerni optimisti, a bo do dejanske vrnitve potrebno opraviti še nekaj korakov. Ministrica Jaklitsch je pozdravila enotnost znotraj narodne skupnosti in vsa prizadevanja manjšine v povezavi z vračanjem, vsi pa so se strinjali, da je potrebno v naslednjih tednih vložiti vse napore, da do tega tudi pride. Predstavniki manjšine so predstavili možne vsebine, ki bi jih lahko vključili v Narodni dom.

Sogovorniki iz zamejstva so poudarili pomen zajamčene zastopanosti slovenske manjšine tako v italijanski poslanski zbornici kot v senatu in razpravljali o možnih spremembah volilne zakonodaje, ki bi uresničevale te določbe Zaščitnega zakona za Slovence v Italiji. Za manjšino bi bilo zelo dobro, če bi bilo to vprašanje rešeno v obliki zajamčenega zastopstva. Predsednik Pahor podpira njihova prizadevanja.

Pogovor predsednika Pahorja s predstavniki Slovencev iz Italije
Pogovor predsednika Pahorja s predstavniki Slovencev iz Italije © UPRS

Pogovor je tekel tudi o želji po čimprejšnjem odprtju meja, saj ukrepi na slovensko-italijanski meji delijo sicer zelo enoten in močno kulturno in gospodarsko prepleten prostor.

Eden izmed ključnih elementov v zamejski skupnosti je tudi šolstvo, kjer so izpostavili pomen aktivne vključitve mladih v lokalnem okolju. Ministrico so seznanili s pismom, ki sta ga krovni organizaciji posredovali italijanski ministrici za izobraževanje. V njem so navedli trenutna odprta vprašanja slovenskega zamejskega šolstva. Helena Jaklitsch je povedala, da je glede tega pisma že govorila tudi s slovensko ministrico za izobraževanje, ki je prav tako pozitivno podprla predloge, navedene v pismu.

Ministrica Jaklitsch je predstavnike manjšine seznanila tudi glede srečanja, ki ga je imela s slovenskim Varuhom za človekove pravice Petrom Svetino na temo slovenskih manjšin. Varuh je tej temi zelo naklonjen in je med drugim napovedal tudi srečanja z varuhi človekovih pravic v sosednjih državah, kjer namerava na pogovorih odpreti tudi vprašanja spoštovanja in izpolnitve s tamkajšnjo zakonodajo že zagotovljenih pravic slovenskih manjšin.

Prisrčno srečanje predstavnikov manjšine in Urada se je zaključilo s povabilom ministrici dr. Jaklitsch na obisk pri njih. Ministrica je povabilo z veseljem sprejela.

Ministrica Jaklitsch s sodelavci
Ministrica Jaklitsch s sodelavci © USZS

Srečanj so se udeležili predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, deželni svetnik in deželni tajnik Stranke slovenska skupnost Igor Gabrovec, deželni svetnik (Liga) Danilo Slokar in Maja Tenze kot deželna koordinatorka Slovencev v Demokratski stranki v imenu zadržane Tatjane Rojc, senatorke v italijanskem parlamentu.
Na pogovorih so sodelovali tudi veleposlanik Tomaž Kunstelj, generalni konzul Vojko Volk in državni sekretar na USZS dr. Dejan Valentinčič.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...

O avtorju