Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Novi koronavirus, preventivni ukrepi (foto: Pexels)
Novi koronavirus, preventivni ukrepi | (foto: Pexels)

Med razglašeno epidemijo umrlo 109 oseb

01.06.2020, 13:58 Andrej Šinko

Obdobje epidemije je tudi uradno odpravljeno, kljub temu pa bo treba še naprej upoštevati nekatere omejitve in se ravnati samozaščitno. Država se bo v prihodnjih tednih pripravila na morebitni novi val, v primeru pojava posameznih žarišč pa se bo ta poskušalo področno omejevati. V zahvalo sodelujočim v boju proti epidemiji pa so danes nad Slovenijo poleteli vojaški lovci.

Kljub temu, da je bilo soočenje s prvim valom epidemije po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja in poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana, uspešno, so se pokazale nekatere pomanjkljivosti. Zaradi tega bo zdaj nujno sprejeti vse ukrepe, da se država pripravi na morebitni drugi val, tudi s spremembami državnega načrta za soočenje z epidemijo. »Vsak načrt je živa stvar in po vsaki vaji, vsaki akciji, če smem tako imenovati ta dogodek, je veliko stvari, ki jih je treba dopolniti, spremeniti oziroma ažurirati,« je dejal Šestan in dodal, da so imeli nekaj težkih trenutkov, zlasti takrat, ko so bila skladišča prazna, zdravstveni zavodi pa so nujno potrebovali opremo.

Minister Gantar je tudi za v prihodnje napovedal intenzivna testiranja, saj lahko le ta pokažejo na morebitna nova žarišča, ki se jih bo nato poskušalo lokalno zamejiti. »V tem trenutku mislim, da v kolikor bi začeli zaznavati povečanje števila okužb dnevno, preko deset, petnajst primerov, bi morali zaostrovati ukrepe, ne bi pa to pomenilo, da bi morali spet razglasiti epidemijo,« je pojasnil minister.

Vlada namerava po njegovih besedah okrepiti zdravstveni sistem in vzpostaviti neke vrste negovalno bolnišnico, kjer bi lahko nameščali starejše, ki potrebujejo več zdravstvene nege. V času vala, ki je minil je večina od nekaj več kot sto umrlih prihajala iz domov za starejše. »V vseh preteklih letih se ni želelo upoštevati dejstva, da je populacija v domovih za ostarele vse starejša, da jo spremljajo številna kronična obolenja in da je za njihovo nego oziroma oskrbo potrebnega več zdravstvenega kadra.« Tega po besedah ministra ne bo lahko zagotoviti.

Vlada je javnim zavodom ponudila tudi možnost skupnega naročanja opreme, vendar kot je pojasnil Gantar za to ni bilo interesa, bi pa ministrstvo zavodom lahko namenilo dodatna sredstva za nabavo. Ker bo v prihodnje zdravstveni sistem potreboval več sredstev, se je omenjalo tudi možnost, da bi se zmanjšala košarica zdravstvenih pravic in bi bilo več storitev samoplačniških. »V tem trenutku se o tem ne pogovarjamo, dejstvo pa je, da bo finančne razmere treba ponovno oceniti v septembru,« je dejal Gantar in napovedal, da nameravajo nadaljevati s skrajševanjem čakalnih dob, tudi z vključitvijo zasebnikov.

Tako Šestan kot Gantar sta se zahvalila vsem, ki so v času epidemije kakorkoli pomagali, slednji pa je dodal, da bi se zadeve bistveno slabše končale, če ne bi spoštovali predpisanih omejitev. Nekateri ukrepi še veljajo, tako da bo še vedno potrebna zaščitna maska v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati medsebojne razdalje metra in pol,« je pojasnil Gantar in dodal, da lahko tako bistveno zmanjšamo širjenje okužb, hkrati pa pojasnil, da so za kršitve predvidene kazni.

Epidemija je od 12. marca terjala 109 življenj, večino v domovih za starejše, okužbe pa so bile potrjene pri skoraj 1500 osebah. Testiranih je bilo blizu 80 tisoč oseb. Včeraj so pri nas opravili še skoraj 250 testov, vsi so bili negativni, nedelja pa je bila že četrti dan brez potrjene okužbe pri nas. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo še pet bolnikov s covidom-19, eden je potreboval intenzivno nego. Ljubljanski klinični center pa medtem ostaja edina slovenska bolnišnica za oskrbo bolnikov s covidom-19, vendar pa direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek svari pred nevarnostjo drugega vala. »Mi smo še vedno pred tem, da se nam epidemija povrne. Ne bi rad zastraševal, bi pa želel povedati, da je to realnost, ki se je zgodila v več drugih državah. V nekaterih celo trije valovi. Tako, da so vsi ti ukrepi, ki so v veljavi, še naprej nujni in jih je treba vzdrževati,« je dejal Krek in dodal, da je družba odprta, da lahko delamo in se šolamo, hkrati pa smo ob morebitnem pojavu novih primerov sposobni preprečevati širjenje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje) Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje)

Vojaki poromali k Mariji Pomagaj

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske vsako leto ob dnevu Vojaškega vikariata priromajo k Mariji Pomagaj. Somaševanje je na trgu pred baziliko vodil vojaški vikar Matej Jakopič. Delo ...

Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS) Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS)

Ministrica Jaklitsch na obisku v Ameriški Ljubljani

Škof, župnika, župan, podjetniki, politiki ... Vrsta srečanj je bila na sporedu obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v Clevelandu. Od vseh so najprisrčnejša ...

Zlorabe (photo: Pixabay) Zlorabe (photo: Pixabay)

Lobiji so gojišče vseh vrst zlorab

V Varšávi se bo popoldne začelo regionalno srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi za Srednjo in Vzhodno Evropo. Iz Slovenije se ga bodo udeležili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, murskosoboški ...

Demenca se priplazi potiho, neopazno

Prijaznost je čustvo, ki ga osebe z demenco ohranijo do zadnjega. To nam je povedala etnologinja in publicistka Alenka Veber, ki se je po treh desetletjih iz Ljubljane preselila nazaj v domače ...