Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Novi koronavirus, preventivni ukrepi (foto: Pexels)
Novi koronavirus, preventivni ukrepi | (foto: Pexels)

Med razglašeno epidemijo umrlo 109 oseb

Zdravstvo | 01.06.2020, 13:58 Andrej Šinko

Obdobje epidemije je tudi uradno odpravljeno, kljub temu pa bo treba še naprej upoštevati nekatere omejitve in se ravnati samozaščitno. Država se bo v prihodnjih tednih pripravila na morebitni novi val, v primeru pojava posameznih žarišč pa se bo ta poskušalo področno omejevati. V zahvalo sodelujočim v boju proti epidemiji pa so danes nad Slovenijo poleteli vojaški lovci.

Kljub temu, da je bilo soočenje s prvim valom epidemije po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja in poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana, uspešno, so se pokazale nekatere pomanjkljivosti. Zaradi tega bo zdaj nujno sprejeti vse ukrepe, da se država pripravi na morebitni drugi val, tudi s spremembami državnega načrta za soočenje z epidemijo. »Vsak načrt je živa stvar in po vsaki vaji, vsaki akciji, če smem tako imenovati ta dogodek, je veliko stvari, ki jih je treba dopolniti, spremeniti oziroma ažurirati,« je dejal Šestan in dodal, da so imeli nekaj težkih trenutkov, zlasti takrat, ko so bila skladišča prazna, zdravstveni zavodi pa so nujno potrebovali opremo.

Minister Gantar je tudi za v prihodnje napovedal intenzivna testiranja, saj lahko le ta pokažejo na morebitna nova žarišča, ki se jih bo nato poskušalo lokalno zamejiti. »V tem trenutku mislim, da v kolikor bi začeli zaznavati povečanje števila okužb dnevno, preko deset, petnajst primerov, bi morali zaostrovati ukrepe, ne bi pa to pomenilo, da bi morali spet razglasiti epidemijo,« je pojasnil minister.

Vlada namerava po njegovih besedah okrepiti zdravstveni sistem in vzpostaviti neke vrste negovalno bolnišnico, kjer bi lahko nameščali starejše, ki potrebujejo več zdravstvene nege. V času vala, ki je minil je večina od nekaj več kot sto umrlih prihajala iz domov za starejše. »V vseh preteklih letih se ni želelo upoštevati dejstva, da je populacija v domovih za ostarele vse starejša, da jo spremljajo številna kronična obolenja in da je za njihovo nego oziroma oskrbo potrebnega več zdravstvenega kadra.« Tega po besedah ministra ne bo lahko zagotoviti.

Vlada je javnim zavodom ponudila tudi možnost skupnega naročanja opreme, vendar kot je pojasnil Gantar za to ni bilo interesa, bi pa ministrstvo zavodom lahko namenilo dodatna sredstva za nabavo. Ker bo v prihodnje zdravstveni sistem potreboval več sredstev, se je omenjalo tudi možnost, da bi se zmanjšala košarica zdravstvenih pravic in bi bilo več storitev samoplačniških. »V tem trenutku se o tem ne pogovarjamo, dejstvo pa je, da bo finančne razmere treba ponovno oceniti v septembru,« je dejal Gantar in napovedal, da nameravajo nadaljevati s skrajševanjem čakalnih dob, tudi z vključitvijo zasebnikov.

Tako Šestan kot Gantar sta se zahvalila vsem, ki so v času epidemije kakorkoli pomagali, slednji pa je dodal, da bi se zadeve bistveno slabše končale, če ne bi spoštovali predpisanih omejitev. Nekateri ukrepi še veljajo, tako da bo še vedno potrebna zaščitna maska v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati medsebojne razdalje metra in pol,« je pojasnil Gantar in dodal, da lahko tako bistveno zmanjšamo širjenje okužb, hkrati pa pojasnil, da so za kršitve predvidene kazni.

Epidemija je od 12. marca terjala 109 življenj, večino v domovih za starejše, okužbe pa so bile potrjene pri skoraj 1500 osebah. Testiranih je bilo blizu 80 tisoč oseb. Včeraj so pri nas opravili še skoraj 250 testov, vsi so bili negativni, nedelja pa je bila že četrti dan brez potrjene okužbe pri nas. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo še pet bolnikov s covidom-19, eden je potreboval intenzivno nego. Ljubljanski klinični center pa medtem ostaja edina slovenska bolnišnica za oskrbo bolnikov s covidom-19, vendar pa direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek svari pred nevarnostjo drugega vala. »Mi smo še vedno pred tem, da se nam epidemija povrne. Ne bi rad zastraševal, bi pa želel povedati, da je to realnost, ki se je zgodila v več drugih državah. V nekaterih celo trije valovi. Tako, da so vsi ti ukrepi, ki so v veljavi, še naprej nujni in jih je treba vzdrževati,« je dejal Krek in dodal, da je družba odprta, da lahko delamo in se šolamo, hkrati pa smo ob morebitnem pojavu novih primerov sposobni preprečevati širjenje.

Zdravstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Protest kmetov (photo: STA) Protest kmetov (photo: STA)

Po vsej Sloveniji jutri protest kmetov!

Slovenski kmetje imajo dovolj. Jutri ob 13. uri po državi pripravljajo opozorilni shod. Sindikat kmetov Slovenije je na svoji spletni strani objavil lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe, prav ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...