Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Evropska poslanka ELS/SDS Romana Tomc (foto: www.romanatomc.si)
Evropska poslanka ELS/SDS Romana Tomc | (foto: www.romanatomc.si)

Peticijo v podporo vladi podpisalo že 21.000 ljudi, k oddaji glasu vabi tudi Romana Tomc

15.05.2020, 16:28 Alen Salihović

V podporo vladi je bila oblikovana peticija z naslovom Potrebujemo vlado, ki zna in zmore - in taka vlada potrebuje nas! To je po besedah ene izmed prvopodpisnic Metke Zevnik do danes podpisalo že 21.000 ljudi. K podpisu je v pogovoru za Radio Ognjišče povabila tudi evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke/Slovenske demokratske stranke Romana Tomc, ki je tudi članica strokovne skupine za pripravo ukrepov za blažitev posledic epidemije Romana Tomc.

Zevnikova pravi, da je peticijo potrebno podpisati »za vse ukrepe, ki so privedli do tako dobrega epidemiološkega in sicer socialnega statusa v Sloveniji. Torej glede na to, da imamo toliko protestnikov, ki nasprotujejo ukrepom vlade je prav, da povemo, da jih zelo veliko to vlado tudi podpira. Zato vabim vse, da naj podpišejo peticijo v podporo vladi, ki jo vodi Janez Janša«.

K podpisu peticije v podporo vladi je pozvala tudi evropska poslanka Romana Tomc: »Na tem mestu zahvala vsem, ki so se izjasnili in se še bodo, da podprejo vlado, da se sliši tudi glas drugih. Prepričana sem, ko govorim z ljudmi, da je velika večina, ampak res velika večina ljudi zadovoljnih s tem kar dela vlada, da jo podpirajo, da so veseli, da ji zaupajo. Vendar se njihov glas nekoliko šibkeje sliši, ker vedno so bili bolj glasni tisti, ki so na drugi strani. Zato se moramo oglasiti tudi mi, ki smo na tej strani, ki podpiramo vlado.«

Romana Tomc je spregovorila tudi o majskem zasedanju evropskega parlamenta. Ocenila je načrt predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za okrevanje gospodarstva po pandemiji covida-19. Komisijo so v resoluciji poslanci pozvali, naj predstavi tudi evropski sklad za oživitev gospodarstva vsaj v višini 1,5 bilijona evrov, ki se bo financiral preko obveznic brez dospetja z ničelno obrestno mero. Med izbruhom pandemije se je pokazalo, da je vsaka kriza ne samo drugačna, ampak tudi globlja. »Žal v tem trenutku ni soglasja ne o tem, kako naj bi sredstva zagotovili, niti o tem, na kakšen način naj bi jih porabili. Upam, da ne bo prevladal diktat močnejših držav, ampak da bomo našli kompromis in tako potrdili evropsko solidarnost. Korona obveznice so očitno padle v vodo, nikakor pa ne pristajamo na to, da bi se zmanjšala sredstva za politike in sklade, ki so ključnega pomena za razvoj manj razvitih regij, kot je npr. kohezijski sklad,« poudarja Romana Tomc.

Spomnila je, da so se voditelji članic Evropske unije, med njimi tudi slovenski premier Janez Janša, že na preteklih sejah dogovorili o čimprejšnji vzpostavitvi evropskega sklada za okrevanje po pandemiji novega koronavirusa. Mnenja o tem, koliko bi bil vreden ta sklad in kako bi ga oblikovali, pa se znotraj Unije zelo razlikujejo. »Zaradi počasnega odziva Evropske komisije so si morale države na področju zdravstva in zaščitne opreme pomagati vsaka po svoje. To je vodilo do velikega kaosa. Upam, da bo v primeru zagotavljanja sredstev iz evropskega proračuna in sklada za okrevanje, situacija drugačna. Menim, da ima Slovenija relativno dobra izhodišča. Vlada je reagirala hitro in pravočasno prijavila finančne sheme. Programi, ki se bodo lahko financirali iz različnih skladov, npr. iz sklada za zaposlovanje SURE, so že pripravljeni. Posledično lahko pričakujemo manjši padec BDP in nižjo brezposelnost, kot bi bila, če evropskih sredstev ne bi izkoristili,« meni vodja slovenske delegacije pri Evropski ljudski stranki Romana Tomc.

V pogovoru je spregovorila še o mobilnih aplikacijah za sledenje stikom z okuženimi z novim koronavirusom ter o minulem Dnevu Evrope. Dejala je, da je unija na velikem razpotju in preizkušnji in če kdaj, je sedaj čas, da se poveže.

Tomčeva je bila kritična, da se po 900 dneh od obravnave pranja denarja v NLB na odboru PANA ni zgodilo nič.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Evropska Unija, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju