Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Volitve, volilna skrinjica (foto: Pixabay)
Volitve, volilna skrinjica | (foto: Pixabay)

Zdravstvena kriza je pokazala, da je razdeljenost v Sloveniji nekaj resničnega

Slovenija | 10.05.2020, 14:33 Helena Križnik

Večina okolij je v času zdravstvene krize pokazala nenavadno močno poenotenje. Zato izstopajo države, v katerih kljub soočanju z izrednimi razmerami ne morejo premagati prepadov, ki so se odprli v družbi kot posledica zgodovinskega razvoja. Med njimi je tudi Slovenija.

Zdravstvena kriza v Sloveniji je kronski dokaz za tisto, na kar mnogi opozarjajo že zelo dolgo, da smo družba, ki je iz zgodovinskih razlogov močno razdeljena. »Ta kriza je pokazala, da razdeljenost ni samo pojem, ki bi ga vzdrževali nekateri hudobni zgodovinarji, politiki in komentatorji, ampak je nekaj resničnega,« je poudaril politični analitik dr. Aleš Maver. Ne moremo namreč zanikati uspehov naše države v boju proti novemu koronavirusu, a zasenčila jih je odkrita agresija nekaterih proti vladi Janeza Janše, ki je mandat nastopila šele pred slabima dvema mesecema, tik pred izrednimi razmerami, ki so nas doletele.

Protestne akcije posledica tega, da je za nekatere na oblasti napačna opcija

»Skrbi me, ali je določen del Slovencev sploh še pripravljen sprejeti dejstvo, da na oblasti ni politična opcija, ki je drugače na oblasti, kot temu rečemo, po defaultu, ampak je na oblasti kdo drug,« je dodal dr. Maver. So torej vse dozdajšnje protestne akcije po državi izključno posledica tega, da je za nekatere na oblasti napačna politična opcija? Po besedah dr. Mavra jih skorajda ni mogoče razumeti drugače.

Ali v Sloveniji res nismo sposobni sprejeti spremembe oblasti?

»To je za dolgoročni razvoj demokracije v Sloveniji izjemno škodljiv proces, če se bo izkazalo, da nismo sposobni sprejeti spremembe oblasti.« Sprememba oblasti je, tako Maver, srčika demokracije. »Če tega dejansko ni več, lahko čez demokracijo naredimo križ.« Da je že menjava oblasti sama po sebi vzrok za protestne akcije, je torej lahko nevaren trend.

Kako je mogoče, da je proces nesprejemanja spremembe lahko tako napredoval? Razlogov je več, je ugotavljal dr. Maver. Med njimi je demonizacija ene politične opcije in predvsem ene stranke, to je SDS.

Tokrat bo povprečnega državljana težje mobilizirati k poskusom rušenja vlade

Če bi rušenje aktualne vlade uspelo, se nam po ocenah dr. Mavra obeta cementiranje oblasti zgolj ene politične opcije, ki je praktično abonirana nanjo. Dr. Maver ima sicer občutek, da bo tokrat k poskusom rušenja aktualne vlade bistveno težje mobilizirati povprečnega državljana, saj zna ceniti njeno učinkovitost pri soočanju z zdravstveno krizo. Dr. Maver upa, da se ne moti.

Slovenija, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...