Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Pastirsko pismo; Jezus, post (foto: Pixabay)
Pastirsko pismo; Jezus, post | (foto: Pixabay)

Nadškofa Zore in Cvikl: Sledimo Jezusovemu glasu in naj nas ne bo strah

Slovenija | 03.05.2020, 16:21 Helena Križnik

Obračajmo se na Jezusa in sledimo njegovemu glasu. K temu nas je na nedeljo Dobrega pastirja povabil predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V nagovoru vernikom in ljudem dobre volje je spomnil, da nas Jezus ne skuša pridobiti z obljubami, ampak nam prihaja naproti z dejanji. Kot je še dodal, nas tudi dobro pozna, kar dokazujejo vsa njegova srečanja z ljudmi.

Jezus v ljudeh ne vidi slabega, ampak dobro

»Pozna svoje in pozna jih po imenu. In vidi v njih tudi tisto dobro, ki ga bodo sami šele odkrili, in jim pomaga do tega odkritja. Ker pozna svoje, na križu ni nikogar obsodil, nikogar preklel, nikomur se ni odpovedal, ampak je za vse prosil odpuščanja, saj je videl njihovo nevednost. Ker pozna svoje, je pripravljen zanje živeti in umreti: ozdravlja, obuja, izganja hude duhove in prehodi pot križa - za svoje, ker jih pozna. Vse samo zaradi tega, da bi jim pokazal bogastvo življenja, ali kot sam pravi: da bi imeli življenje in ga imeli v izobilju. Gre za to, da v ljudeh ni gledal slabega, ampak dobro,« je poudaril nadškof Zore.

Zavajajo nas zgrešene podobe o Bogu

Tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl je na četrto velikonočno nedeljo pri sveti maši v mariborski stolnici orisal lik Dobrega pastirja. Kot je poudaril, je naša odgovornost, ali bomo sprejeli Jezusa in vstopili v polnost življenja. Po besedah nadškofa Cvikla je pri tem največji problem strah. »Ne upamo se odpreti Jezusu, ne pustimo mu vstopiti v naše življenje, ker nas je strah. Strah nas je sprememb, strah nas je, da bi iz tega življenja nastalo nekaj drugega in lepšega. Velikokrat tudi nosimo zgrešeno podobo o Bogu, ki jo ustvarja javno mnenje in jo najdemo v medijih. Bog je predstavljen kot nekdo, ki jemlje, in ne kot nekdo, ki želi človeka popeljati v polnost življenja.« Nadškof Cvikl je dodal, da je zato pomembno, da vsak od nas doživi srečanje z Bogom. Tako se ne le spremenimo, ampak postajamo ljudje za druge.

Znova se bomo zbirali pri svetih mašah v cerkvah

Kot je znano, se bomo verniki v Sloveniji po dveh mesecih znova lahko udeleževali svetih maš v cerkvah. A upoštevati bomo morali stroga navodila - od nošenja zaščitne maske in razkuževanja rok do ohranjanja medsebojne razdalje poldrugega metra. »V prvih tednih bo razmeroma težko, ker se bomo morali vsi navajati na nove okoliščine,« je ugotavljal nadškof Zore. »Iskreno prosim vernike in duhovnike, da storimo vse, da bomo lahko sodelovali pri bogoslužju in bomo obenem varni. Hvala vam za sodelovanje.«

Ne pustimo, da aktualne razmere skrhajo naše odnose

Nadškof Zore je še opozoril, naj aktualne razmere ne skrhajo naših odnosov. »Če bi nekdo opazoval moje srečevanje z drugimi ljudmi na ulici, bi sklepal, da se drug drugega bojimo. Bog varuj, da bi to postalo del našega razmišljanja. In nismo daleč od tega, da bi se začeli tako tudi obnašati, kot posamezniki in kot ustanove. Če bomo popustili tej logiki, bomo začeli ločevati ljudi na tiste, ki me lahko srečajo, ki lahko pridejo v mojo hišo, in na tiste, ki jim to ni dovoljeno, ker nas ogrožajo. A ne ogrožajo nas ljudje. Nevarnost je virus, ta nas ogroža. Če se bomo zavedali, da grožnja niso ljudje ampak virus, potem naše ravnanje in naši odnosi ne bodo izključujoči. Kako pomembno je, da v tem času vsi naredimo vse, da omejimo virus in s tem omogočimo, da čas počasi preraste v resnično pomlad.« Kot je še dodal nadškof Zore, naj minuli tedni za nas postanejo čas, v katerem smo ob vsem pomanjkanju nabrali moč za novo rast ter za nov polet odnosov in življenja.

Slovenija, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...