Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mediji tudi danes pod vplivom levice? (foto: pixabay.com)
Mediji tudi danes pod vplivom levice? | (foto: pixabay.com)

Svetovni dan svobode medijev

| 03.05.2020, 16:20 Tanja Dominko

Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je ob današnjem dnevu svobode medijev opozorila na ključno vlogo novinarskega dela za demokracijo, še posebej v časih krize, kot je zdajšnja epidemija. Medijski sektor se je razmeram hitro in učinkovito prilagodil, toda negotovost vseeno ostaja. Medtem pa v Združenju novinarjev in publicistov ugotavljajo, da je tudi v času epidemije izrazit problem pomanjkanja pluralnosti slovenskih medijev, saj so večinoma še vedno naklonjeni levici.

V Sindikatu novinarjev Slovenije ugotavljajo, da so medijske družbe zasebnega in javnega sektorja delovanje organizirale primerno razmeram v času epidemije in poskrbele za obveščenost javnosti. Večina novinarjev dela od doma in v službenih prostorih.
Medijske družbe zaradi intervencijskih državnih pomoči v času epidemije večinoma niso odpuščale, javni zavodi, kamor sodi tudi nacionalna RTV hiša, ki je v državni lasti, bo tako iz epidemije izšla praktično nepoškodovana. Situacija bi bila povsem drugačna z mnogo več odpuščanji, če posluha vlade ne bi bilo, saj je oglaševanje precej okrnjeno in tako družbe dobijo znatno manj sredstev za svoje delo. Tudi samozaposleni oziroma sp-ji, ki jih na medijskem področju ni malo, so namreč upravičeni do pomoči. Je dejal minister za kulturo Vasko Simoniti, ki zato meni, da do kakšnega propada medijev ne bo prišlo, četudi bodo sredstva iz medijskega razpisa, iz katerih črpajo tudi mediji s statusom posebnega pomena, nekoliko okrnjena. Ko pa smo danes že ravno pri svobodi medijev, pa je treba omeniti tudi problem uredniških politik posameznih medijev, ki ponekod še vedno diši po starih časih, kar se je odrazilo tudi ob poročanju o trenutni vladi. Na to je opozoril tudi član programskega sveta RTV dr. Janez Juhant.

»Od uredniške politike medijev, tudi na RTV SLO, bi kritičen državljan pričakoval celovito vsestransko in pravično informacijo o zapletenem stanju ter delovanju politikov in vseh udeleženih v krizi. Nasprotno: vodstva in novinarji se ukvarjajo z vsiljenimi, postranskimi in omejenimi temami.«
V Združenju novinarjev in publicistov pa ob svetovnem dnevu svobode medijev ugotavljajo, da v Sloveniji na splošno velja svoboda medijev, na kritični točki pa je svoboda delovanja in novinarskega dela v praksi. Medijska ponudba kot celota namreč ne zagotavlja uravnoteženosti in potrebne opore razvoju demokracije.

Novinarji se pogosto prilagajajo interesom lastnikov, dela politike in lastnemu oportunizmu. Opažajo, da se neodgovorno ter neprofesionalno ravnanje odraža tudi na Radioteleviziji Slovenija, kjer v informativnih, pogovornih ter celo razvedrilnih oddajah ni mogoče prezreti enostranskosti in navijanja za levo politično opcijo. Zaradi naštetega v ZNP ob svetovnem dnevu svobode medijev novinarje pozivamo, naj svoje delo opravljajo odgovorno, uravnoteženo in v službi javnosti.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...