Slavi Košir
Marko Zupan
Tanja Dominko
Mediji tudi danes pod vplivom levice? (foto: pixabay.com)
Mediji tudi danes pod vplivom levice? | (foto: pixabay.com)

Svetovni dan svobode medijev

03.05.2020, 16:20 Tanja Dominko

Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je ob današnjem dnevu svobode medijev opozorila na ključno vlogo novinarskega dela za demokracijo, še posebej v časih krize, kot je zdajšnja epidemija. Medijski sektor se je razmeram hitro in učinkovito prilagodil, toda negotovost vseeno ostaja. Medtem pa v Združenju novinarjev in publicistov ugotavljajo, da je tudi v času epidemije izrazit problem pomanjkanja pluralnosti slovenskih medijev, saj so večinoma še vedno naklonjeni levici.

V Sindikatu novinarjev Slovenije ugotavljajo, da so medijske družbe zasebnega in javnega sektorja delovanje organizirale primerno razmeram v času epidemije in poskrbele za obveščenost javnosti. Večina novinarjev dela od doma in v službenih prostorih.
Medijske družbe zaradi intervencijskih državnih pomoči v času epidemije večinoma niso odpuščale, javni zavodi, kamor sodi tudi nacionalna RTV hiša, ki je v državni lasti, bo tako iz epidemije izšla praktično nepoškodovana. Situacija bi bila povsem drugačna z mnogo več odpuščanji, če posluha vlade ne bi bilo, saj je oglaševanje precej okrnjeno in tako družbe dobijo znatno manj sredstev za svoje delo. Tudi samozaposleni oziroma sp-ji, ki jih na medijskem področju ni malo, so namreč upravičeni do pomoči. Je dejal minister za kulturo Vasko Simoniti, ki zato meni, da do kakšnega propada medijev ne bo prišlo, četudi bodo sredstva iz medijskega razpisa, iz katerih črpajo tudi mediji s statusom posebnega pomena, nekoliko okrnjena. Ko pa smo danes že ravno pri svobodi medijev, pa je treba omeniti tudi problem uredniških politik posameznih medijev, ki ponekod še vedno diši po starih časih, kar se je odrazilo tudi ob poročanju o trenutni vladi. Na to je opozoril tudi član programskega sveta RTV dr. Janez Juhant.

»Od uredniške politike medijev, tudi na RTV SLO, bi kritičen državljan pričakoval celovito vsestransko in pravično informacijo o zapletenem stanju ter delovanju politikov in vseh udeleženih v krizi. Nasprotno: vodstva in novinarji se ukvarjajo z vsiljenimi, postranskimi in omejenimi temami.«
V Združenju novinarjev in publicistov pa ob svetovnem dnevu svobode medijev ugotavljajo, da v Sloveniji na splošno velja svoboda medijev, na kritični točki pa je svoboda delovanja in novinarskega dela v praksi. Medijska ponudba kot celota namreč ne zagotavlja uravnoteženosti in potrebne opore razvoju demokracije.

Novinarji se pogosto prilagajajo interesom lastnikov, dela politike in lastnemu oportunizmu. Opažajo, da se neodgovorno ter neprofesionalno ravnanje odraža tudi na Radioteleviziji Slovenija, kjer v informativnih, pogovornih ter celo razvedrilnih oddajah ni mogoče prezreti enostranskosti in navijanja za levo politično opcijo. Zaradi naštetega v ZNP ob svetovnem dnevu svobode medijev novinarje pozivamo, naj svoje delo opravljajo odgovorno, uravnoteženo in v službi javnosti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Ukrajinska zastava (photo: Pixabay) Ukrajinska zastava (photo: Pixabay)

Visoki predstavnik Vatikana odpotoval v Ukrajino

Svoje potovanje v Ukrajino danes začenja vatikanski tajnik za odnose z državami msgr. Paul Gallgher. Poleg Kijeva bo obiskal še Lvov, kjer si bo prizadeval predvsem za dialog in mir.

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...