Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Nastja Mulej (foto: Osebni arhiv)
Nastja Mulej | (foto: Osebni arhiv)

Nastja Mulej: Vzemimo ta čas kot darilo!

Svetovalnica | 20.03.2020, 12:32 Mirjam Judež

Čas preizkušenj je lahko priložnost za nove rešitve. Z mag. Nastjo Mulej smo v Svetovalnici skušali spodbuditi ljudi k zavedanju, da nam je sedaj podarjeno vse to, o čemer smo včasih sanjali. Končno imamo dovolj časa! Hkrati pa je za nekatere to tudi čas, ko bomo morda morali razmisliti, na kakšen način še si bodo ali bomo lahko zaslužili vsakdanji kruh. Svetovalnico je pripravila in vodila Nataša Ličen.

Kako vi vidite trenutne razmere, kako se soočate z njimi?

Osebno je zanimiva sprememba imeti šolajoče otroke doma in hkrati sedeti za računalnikom pri svojih opravilih, medtem ko mož temeljito razmišlja, kaj bi še potrebovali in kako priti do tistih stvari. Domnevamo, da bo to trajalo več kot dva tedna. Pogovori, ki sem jih imela z otrokoma, so šli v smeri: bodimo potrpežljivi, ostanimo mirni in strpni, vedno lahko najdemo še kakšno idejo. V tem času nam je podarjeno vse, o čemer smo včasih sanjali: »Joj, ko bi lahko bil več časa doma, ko bi lahko spal brez budilke, bil več z otroki, več bral, šel na sprehod ...« Ne rabimo se več prepirati zaradi gneče, zamud, ... Če gledamo z druge perspektive, smo dobili velikansko darilo, je v svetovalnici naslasila mag. Nastja Mulej.

V teh dneh nas spodbujate, da ne glede na dane razmere, skušamo ohraniti pozitivnost, iščemo rešitve.

Sama sodim med samozaposlene, enako mož in za vikend smo sestankovali, razmišljali, kaj bi lahko novega ponudili ljudem, kar bi oni potrebovali, v kaj bi lahko spremenili svojo dejavnost, se reinovirali, spremenili. Celo to se meni zdi darilo, kajti mnogo teh ljudi, s katerimi sem sestankovala bolj ali manj na daljavo v minulih dneh, se je v preteklosti pritoževalo, kako so se že vsega naveličali. Tudi to je darilo, da imamo možnost razmišljati, v čem sem jaz še dober, kaj bi še lahko počel in se na ta način na novo izumiti.

Če smo si lahko prej privoščili biti klasični, pametovati, tekmovati en z drugim, je zdaj čas, da z drugimi sodelujemo in tekmujemo samo s seboj, kako bom lahko še boljši.

Ljudje, ki so redno zaposleni, bodo verjetno dokončno ugotovili, da jim plače ne daje šef, ampak stranka. Optimist, kot sem, srčno upam, da se bodo s tem izboljšali odnosi do strank in med zaposlenimi, ker bodo mogoče ugotovili, da nima smisla izgubljati časa za konflikte in se bodo bolj osredotočili na to, kako doseči, da ti stranka plača položnice.

Končno imamo dovolj časa za delo na vrtu.
Končno imamo dovolj časa za delo na vrtu. © congerdesign / Pixabay

Kako ohraniti stimulacijo, pristopiti k delu, da ga opravim kar najbolje?

Pomagam si z orodji. Postavim si prvo vprašanje: v čem sem dober? Naštej vsaj 10 stvari, ki mi gredo dobro od rok in predstavljajo mojo prednost pred ostalimi. V drugem koraku izpišite vsaj 10 stvari, ki jih ne marate početi, jih počnete slabše kot ostali. V tretjem koraku si izpišite vsaj 10 megatrendov v okolju okoli sebe. V tem trenutku je to virus in samoizolacija. To bo minilo, kaj bo potem? Eno je, da se bodo ljudje prijeli za denarnice, kar je pomemben megatrend. Pomanjkanje zaupanja med ljudmi, v državo, vase.

Ko boste iskali nove poti do zaslužka, ne razmišljajte v logičnih okvirjih, ker kar je logično, že obstaja. Razmišljajte v nelogičnih, čudaških, čarobnih, provokativnih okvirjih, da pridete do nečesa, kar še ne obstaja in je hkrati vezano na to, v čemer ste dobri, se izogne temu, v čemer niste in je v skladu s trendi, ki so okoli nas.

Torej vsi poklici, ki vlivajo upanje in zaupanje, bodo zelo zaželeni in tako zapišite trende, ki so na vašem področju. Ko boste imeli pluse, minuse in dejstva, se začnite igrati s tem, kaj bi lahko novega, drugačnega, svežega, zanimivega ponudili vi, nekaj, kar še ne obstaja. Fino je vedeti, da si je treba privoščiti ideje, ki so malce revolucionarne. En primer je slikanica z banalno zgodbo, kičasto ilustracijo, v kateri nastopa otrok, ki mu je ime tako, kot je ime vašemu otroku. Ta slikanica je postala uspešnica. Ko boste razmišljali zase, ne razmišljajte v logičnih okvirjih, ker kar je logično, že obstaja. Razmišljajte v nelogičnih, čudaških, čarobnih, provokativnih okvirjih, da pridete do nečesa, kar še ne obstaja in je hkrati vezano na to, v čemer ste dobri, se izogne temu, v čemer niste dobri in je v skladu s trendi, ki so okoli nas, je v svetovalnici povedala mag. Nastja Mulej.

Naše življenje teče naprej, razmišljamo, kako zaposliti svoje dneve, kako čim bolje živeti tudi ta trenutek. Možgani pa delujejo ...

Zdaj je idealni čas za branje, učenje, raziskovanje. Vse želje, ki ste jih nosili v sebi, boste mogoče zdaj lahko uresničili. Res je, da skoraj nimamo prihodkov, ampak skoraj nimamo stroškov. Če imajo možgani cilj, imajo fokus in če ti rečeš, da je zdaj čas, da se naučiš igrati kitaro, greš teči vsak dan, katerokoli stvar, vezano na službo, preživetje ali prosti čas, cilju sledi smisel, smislu sledi akcija, dobiš osredotočenost in nehaš begati. Ne glede na to, da vsi pravijo, pojdite na družabna omrežja in se zamotite, to v resnici ne bo pomagalo. Na družabnih omrežjih se boste prestrašili.

V teh dneh je več časa za pogovor in sprehod. Vzemimo ta čas kot darilo!
V teh dneh je več časa za pogovor in sprehod. Vzemimo ta čas kot darilo! © Mabel Amber / Pixabay

Raje zapišite zgodbice, ki ste jih vedno pripovedovali otrokom, tudi če jih ne boste izdali v knjigi. Zdaj je čas za delo na vrtu. Tam smo sami. Mnogo ciljev lahko uresničite in ko jih boste imeli, boste o njih razmišljali. Kako iz želja v cilje? Zelo preprosto. Npr. želim shujšati do poletja. Preoblikujem: shujšala bom do poletja. Preoblikujem v: kako bom lahko shujšala do poletja? Kako bi dobila ožji obseg pasu do poletja? Zdaj imam kar naenkrat konkretni fokusni stavek, ki me že sam po sebi vodi do odgovorov. Poišči vsaj 20 možnih rešitev, preden se odločiš za eno. Fino je, da imamo želje, preoblikujmo jih v cilje in v fokusne stavke, ki nas bodo dvignili.

Zapisali ste: »Konec je zapravljanja časa, kompliciranja, pametovanja, razpredanja o nečem, kar ne prinese ničesar.«

Starši smo doma hkrati starši, učitelji, delavci in sodelavci. Ne moremo si privoščiti narcisizma, drobnih razlik, zadeve moramo poenostavljati, delati v sodelovanju, ni časa za kompliciranje, ker nimaš nikomur za dokazovati, da si bolj pameten, moraš imeti samo čimprej narejeno. Ta misel je mene vodila. Če smo si lahko prej privoščili biti klasični, pametovati, tekmovati en z drugim, je zdaj čas, da pač z drugimi sodelujemo in tekmujemo samo s seboj, kako bom lahko še boljši kot sem, kako bom boljši človek.

Ko tečejo stvari po ustaljenem toku, se človek težko spremeni. Ko pa smo soočeni z drugačnimi razmerami, možgani začnejo delovati ...

Najbolje funkcioniramo, če vzamemo ta čas kot darilo, ker lažje živimo s hvaležnostjo in pozitivno naravnani. Naprimer zdaj imam čas, da dolgo kuham kosilo. Pogled je treba spremeniti, doma smo, da pazimo, da se ne okužijo tisti, ki so bolj ranljivi od nas. Pogovori pa niso prepovedani! Bojim se, da bo zdaj več klicev zaradi družinskega nasilja, da bo več ločitev, ko bo tega konec. Vseeno je težko biti od jutra do večera skupaj z nekom, s katerim si že skoraj postal tujec. Ampak mogoče je tudi to dobro za kaj, je bila v svetovalnici neposredna mag. Nastja Mulej.

Zdaj je čas, da vzamemo v roke tisto, kar smo vedno prelagali: dobra knjiga, osebne dobre sposobnosti, ki nas sproščajo, skozi katere sem lahko ustvarjalen ...

Dajmo v teh dneh prednost ustvarjalnosti pred ekranom. Ko gledaš ekran, si pasiven. Ko nekaj ustvarjaš, pa če je to samo korenčkova solata, si rečeš, »To sem jaz naredil! A ni dobro?« Ustvarjalnost ti dvigne občutek samopodobe, ti da potrditev, da živiš, da obstajaš, ekrani ti je ne. Ekrani poskrbijo, da se nenehno primerjaš z drugimi, kar je slabo. Zaležiš se, ni dotoka svežega kisika v telo.

Nič ni narobe, če se kdaj počutite obupane, jezne ali žalostne. Vsa čustva so dovoljena, a vedite, da bo tudi to minilo. Bolje ta čas izkoristiti z ustvarjanjem, kot z jamranjem.

Delo na vrtu, pletenje puloverja, bolj intenzivna vzgoja kužka, karkoli, samo, da delate nekaj, kar daje rezultate. Občutek dosežka in priznanja sta dve kakovosti, ki človeku dvigneta samopodobo. Nič ni narobe, če se kdaj počutite obupane, jezne ali žalostne, vsa čustva so dovoljena, a vedite, da tudi to bo minilo. Bolje ta čas izkoristiti z ustvarjanjem, kot z jamranjem.

Svetovalnica
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...