Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Maska (foto: Juraj Varga / Pixabay)
Maska | (foto: Juraj Varga / Pixabay)

Pri nas že več okuženih z novim koronavirusom, veljati začele nekatere prepovedi

Slovenija | 06.03.2020, 16:41 Helena Križnik

V Sloveniji narašča število okuženih z novim koronavirusom. Pristojni zagotavljajo: Vse je pod nadzorom, a upoštevati velja previdnostne ukrepe.

Spomnimo. Bolezen covid-19 je bila pri nas najprej uradno zaznana pri 60-letniku, ki se je minuli konec tedna prek Italije vrnil z motorističnega potovanja po Maroku. Še dva okužena sta bila z njim v organizirani večji skupini. Med potovanjem po Italiji sta se najverjetneje okužila moški in ženska, ki z omenjenimi nista povezana.

Dva od okuženih zaposlena v mariborskem kliničnem centru

V tujini se je prav tako okužil mlajši moški z območja Štajerske. »Pacient je od petka do ponedeljka v manjši skupini prijateljev potoval po severni Italiji. Po vrnitvi dva dneva ni imel bolezenskih težav. Povišana telesna temperatura se je pri njem pojavila v sredo v popoldanskem času, od takrat naprej ni obiskoval mest, kjer se nahaja večje število ljudi, prav tako od takrat ni bil v službi,« je pojasnil Zoran Simonović z mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Simonović je posebej omenil, da je šesti okuženi ravnal tako, kot je treba. »Ko je pri sebi opazil bolezenske težave, je naslednji dan prek telefona obvestil svojega osebnega zdravnika. Dogovorila sta se o odvzemu brisa na vstopni točki za mariborsko regijo, okoli 17. ure je bil bris odvzet, zvečer je bil rezultat pozitiven. V tem času je pacient čakal v domači oskrbi.«

Ker gre za zaposlenega v mariborskem kliničnem centru, šlo naj bi za kliničnega farmakologa, so tam ustrezno ukrepali in omogočili varno delo. »Noben bolnik ni bil izpostavljen,« je zagotovila Nina Gorišek z mariborskega kliničnega centra. Epidemiološka služba je poiskala tesne stike, med njimi je bila njegova soproga, bila naj bi bila zdravnica na radiološkem oddelku. Tudi njej so odvzeli bris, ostala je v samoizolaciji, izkazalo se je, da je tudi ona okužena.

Število testiranj se je povečalo, pristojni pozivajo k strpnosti na vstopnih točkah

Državna sekretarka na pristojnem ministrstvu Simona Repar Bornšek je na novinarski konferenci še enkrat ponovila, da je slovenski zdravstveni sistem vse to pričakoval in da je pripravljen. Opozorila je, da se je s potrjenimi primeri okužb povečalo število testiranj na vstopnih točkah, zato lahko prihaja do težav. »Glede na to, da želimo testiranja izvesti strokovno in pod nadzorom ter da je po postopku določen tudi čas za prezračevanje in razkuževanje prostorov, lepo prosim za strpnost.«
V prihodnje so prepovedani obiski vseh bolnišnic in socialnovarstvenih ustanov. »Seveda so izjeme dovoljene, a se zanašamo na strokovno in etično odločitev vsakega posameznika,« je še dodala Repar Bornškova.

V preteklih dneh je bilo zaznati precej kršitev pravil in protokolov, čeprav so, tako Repar Bornškova, navodila jasna. Pozvala je k odgovornemu obnašanju. »Ne gre le za ogrožanje lastnega zdravja, ampak tudi javnega. Ravnati je treba zaščitno.«

Odsvetovana potovanja v Italijo

Ker se je izkazalo, da je bila večina okuženih pri nas pred kratkim pri zahodnih sosedih, so se odzvali na ministrstvu za zunanje zadeve. Odsvetujejo vsa potovanja v severno Italijo in nenujna potovanja v preostale dele te države.

Previdnostne ukrepe sprejemajo marsikje

Določeno tveganje prinašajo javne prireditve, a za zdaj še ni tako hudo, da bi bile prepovedane tudi te. »Organizatorji naj poskrbijo za informiranje udeležencev o nujnih higienskih ukrepih, opozorijo naj vse tiste, ki imajo znake kakršne koli akutne bolezni, ki se slabo počutijo, imajo povišano telesno temperaturo, naj ne obiskujejo teh prireditev,« je bila še jasna Repar Bornškova.

Ena od zelo odprtih ustanov s številnimi obiski je državni zbor. Njegov novi predsednik Igor Zorčič je, kot piše STA, sporočil, da so po pisarnah razdelili razkužila, večkrat na dan čistijo kljuke na vratih, v prihodnje bodo po potrebi omejili vodene oglede parlamentarnih prostorov in ostale nenujne dejavnosti.

Janša: Panike bo manj, če bodo ljudje imeli točne informacije

Novi predsednik vlade Janez Janša je, prav tako po poročanju STA, v stiku z ministrom za zdravje v odhajanju Alešem Šabedrom, ki se mudi na izrednem sestanku s kolegi iz ostalih članic Evropske unije v Bruslju. Šabeder je Janšo obvestil, da so razmere v državah specifične in da za celotno povezavo ni mogoče izdati enotnih smernic.

»Panika ne koristi nikomur. Je je pa toliko manj, kolikor imajo ljudje več informacij, kolikor so te informacije čimbolj natančne in kolikor imajo odgovore na vprašanja, ki se postavljajo,« je poudaril Janša. Spomnil je še na odgovornost civilnih zaščit po občinah. »Država nima nobenega ostalega instrumenta za nevarnost te kategorije.«

Dobra novica po Janševi oceni je, da se izbruh umirja na svojem izvoru. Verjame, da je vse skupaj mogoče obvladati, a težko je napovedati, kakšna bo cena. »Manjša bo, če bomo nujne stvari naredili pravočasno in temeljito,« je bil odločen.

Slovenija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.