Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Križ (foto: Unsplash)
Križ | (foto: Unsplash)

Ritem srca XXL: Pesmi za postni čas

Oddaje | 28.02.2020, 13:32 Andrej Jerman Rok Mihevc

Tokratna oddaja »Ritem srca XXL« je bila v znamenju postnega časa. To je čas, ko smo povabljeni, da odvržemo maske in krone, ter pripravimo srce na srečanje s skrivnostjo trpljenja in kasneje seveda darom in svetlobo odrešenja. In začetek posta je čas, v katerem se spomnimo lastne šibkosti in ranjenosti …

Abend – Kdo sem jaz

Gre za priredbo pesmi Who Am I, ki jo v originalu izvaja ameriška skupina Casting Crowns, ki je ameriški krščanski rock band. Leta 1999 ga je ustanovil Mark Hall, ki je tudi glavni pevec in avtor glasbe, ki jo izvajajo. Band je sprva deloval kot del študentskega slavljenskega gibanja v prvi baptistični cerkvi v Downtown Daytona Beach na Floridi. Ime Casting Crowns izhaja iz knjige Razodetij, kjer 24 starešin popada pred Gospodom na prestolu in predenj položi svoje zlate vence oz. krone – kot pravi Mark, pevec in vodja skupine, so te zlate krone in kraljestva prispodobe za stvari, ki nas oddaljujejo od Jezusa. Čeprav gre lahko za majhne stvari, ki so same na sebi dobre, pa lahko vseeno motijo naš pogled in naš fokus ... zato moramo redno stkrbeti, da je v središču našega življenja vedno Jezus Kristus – in ime Casting Crowns je opomnik prav na to - v slovenskem prevodu bi njihovo ime lahko bilo "odvržene krone".


Casting Crowns – Awaken Me

V pesmi Awaken Me Casting Crowns pojejo o zaspanosti in otopelosti, ki se lahko polasti vsakega izmed nas ... Kot pravi Mark Hall, pevec skupine in avtor pesmi, gre za pesem, ki se napaja iz svetopisemskih odlomkov, kot sta prilika o izgubljenem sinu in odlomek iz 6. poglavja knjige preroka Izaija ... ko se oba omenjena lika v nekem trenutku življenja zavesta lastne nevrednosti in grešnosti, prav to spoznanje pa jima omogoči, da svoje srce in življenje izročita Jezusu.

 

SPES – Blagor ranjenim

Iskren pogled v ogledalo nam razkrije nekoga, ki potrebuje pomoč, potrebuje božji dotik in milost. In o tem, da je ranjenost v resnici dar, ki nam bistri pogled na Vsemogočnega pojejo tudi člani zasedbe SPES.


Jon Foreman - "White As Snow"

Glasba nas vabi, da se zavemo lastne šibkosti in odvisnosti od božje milosti. Smo namreč ranjena, nepopolna bitja ... naš pogled pa je zamegljen. In šele, ko se tega zavemo, se lahko s vero izročimo v roke Najvišjega in molimo: »Četudi bi hodil po globeli smrtne sence, jaz se ne bojim hudega, saj si ti z menoj, tvoja palica in tvoja opora, ti me tolažita. (Ps 23, 1-4).«


Svetnik – Ko ne zmorem

Ko ne zmorem, zmoreš ti ... Uglasimo svoja srca, jim prisluhnimo in svoj pogled dvignemo k Bogu – k pomoči, ki jo ljudje nujno potrebujemo.


Matt Redman - You Alone Can Rescue

Zavedanje, da nas lahko reši edino Bog in da le njemu pripada naše slavljenje, je lepo izraženo tudi v znani pesmi Matta Redmana - You Alone Can Rescue – Le ti lahko rešuješ. V njej med drugim poje: »Dvigamo svoje oči k Njemu, ki daje življenje«.


The Brilliance - Dust We Are And Shall Return

»Iz prahu pridemo in prah smo ter se vanj povrnemo. Bodi mirna, moja duša in pusti iti. Slava Bogu na višavah ...«


Fred Hammond - Give Me A Clean Hear

Pesem Give me a Clean Heart se napaja iz Davidovega pslama, ki je nastal po tistem, ko je grešil z Batšebo in je k njemu prišel prerok Natan. »Izkaži mi milost, o Bog, po svoji dobroti, po obilnosti svojega usmiljenja izbriši moje pregrehe! Popolnoma me operi moje krivde, mojega greha me očisti! Zakaj svoje pregrehe priznavam, moj greh je vedno pred mano... Čisto srce, o Bog, mi ustvari, stanovitnega duha obnovi v moji notranjosti.«


Lecrae - Darkest Hour ft. No Malice

»Gospod, bodi usmiljen s svojim sinom. Od tega, kar sem nekoč bil, do tega, kar sem postal. Oprosti mi za mojo preteklost ...«


Paul in Rita Baloche - Jesus You Are

Jezus, Ti si, Ti si, vse, kar manjka mi, vse, kar vedno sem si želel.
Jezus, Ti si, Ti si, srce ustvaril mi, končaj, kar v meni si začel.

Si moje upanje, četudi ne vidim Te.
Si zame življenje dal in tretji dan zame vstal.
Zdaj verujem, verujem, verujem, verujem ...

Emanuel – Le v Bogu umiri se

Le k Bogu teži moja duša, da se pomiri, od njega je moja rešitev. Le pri Bogu se umiri, moja duša, kajti od njega je moje upanje.« (Ps 62).



Naj vas objame božja ljubezen in vas vodi … naprej, navzgor in k Luči, ki razsvetli vsako temo in ogreje vsako srce.

Oddaje, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.