Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Martin Golob je gost oddaje Za življenje (foto: Rok Mihevc)
Martin Golob je gost oddaje Za življenje | (foto: Rok Mihevc)

Martin Golob: Post je brušenje odnosov in čas snemanja mask

26.02.2020, 10:45 Rok Mihevc

Postni čas je svet čas, pravi župnik Srednje vasi v Bohinju Martin Golob. Je kot globalne vesoljne duhovne vaje, ki niso trening. O pustu in postu smo govorili v tokratni oddaji Za življenje, objavljamo nekaj njegovih misli o času, ki je pred nami.

Naj odnosi na praznik velike noči sijejo

Postni čas je čas snemanja mask, je čas, ko se moj odnos do bližnjega in Boga zbrusi do te mere, da bo na praznik velike noči sijal. Ni to, da se nečemu odpoveš in si potem zaradi tega zmagovalec na veliko noč. To je prazno, od tega nimaš nič, razen tega, da si ponosen na samega sebe.


Gre za poglabljanje odnosov

Gre za priložnost, ki nam jo daje Cerkev, da brez mask, preko evangelija in duhovnosti, premišljevanj, gledaš Boga v oči, se zaveš svoje minljivosti, bogastva odrešenja, da lahko skupaj z Jezusom na vstajenjsko jutro slaviš ta praznik odrešenja. Gre za poglabljanje odnosov.

Ni si treba nadeti maske nesrečnega človeka, ki vsem pove, kako trpi

Ti lahko mirno poveš, da se postiš, ni pa se treba s tem hvaliti. Zame zelo lep zgled postnega življenja je bil naš zidar Zida, musliman, ki je veliko zidal pri nas. Mami je za malico vedno pripravila kavo in malico, Zida pa je lepo rekel, da ima post. In pri tem smo ga spoštovali. Cel dan je delal ob vodi in kruhu, brez da bi jamral kako je lačen. Kakšna trdna hrbtenica!

V pogovoru v oddaji Za življenje
V pogovoru v oddaji Za življenje © Printscreen

Zaradi tebe, Bog ...

Post je brušenje ljubezni in kaj si pripravljen v odnosu do Boga narediti. Zaradi tebe, Bog, se nečemu odpovem. Zaradi tebe, Bog, požrem žaljivko. Zaradi tebe, Bog, se odpovem priboljšku. Zaradi tebe, Bog, ne bom klel na šoferja, ki zavlačuje pred mano. Zaradi tebe, Bog, ne bom šel na drago večerjo ...

Če v cerkvi govorim, »Bog, imam te rad«, doma pa nadiram ženo ...

Ljubezen do Boga lahko pokažem samo na en način. Tako, da ljubim bližnjega. Če v cerkvi govorim, »Bog imam te rad«, doma pa nadiram svojo ženo, to nič ne pomeni. Ljubezen do Boga se vedno kaže v odnosu do človeka in do tistega, ki ti gre najbolj na živce. Do ene prodajalke v Mercatorju si lahko vedno prijazen, ko pa z bližnjim v tvoji hiši, s katerim živiš in rasteš, brusiš odnos, pa je včasih malo težje.

Več pa v posnetku oddaje!

Martin Golob, župnik Srednje vasi v Bohinju, je naš novi gost oddaje Za življenje. Prisluhnili mu boste lahko vsake dva meseca, znova tako aprila. Znan je postal po svojih vlogih, ki jih snema za spletni portal Aleteia.si.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Duhovnost , Za življenje , Pozitiva

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...