Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Martin Golob je novi gost oddaje Za življenje (foto: Rok Mihevc)
Martin Golob je novi gost oddaje Za življenje | (foto: Rok Mihevc)

Martin Golob: Post je brušenje odnosov in čas snemanja mask

26.02.2020, 10:45 Rok Mihevc

Postni čas je svet čas, pravi župnik Srednje vasi v Bohinju Martin Golob. Je kot globalne vesoljne duhovne vaje, ki niso trening. O pustu in postu smo govorili v tokratni oddaji Za življenje, objavljamo nekaj njegovih misli o času, ki je pred nami.

Naj odnosi na praznik velike noči sijejo

Postni čas je čas snemanja mask, je čas, ko se moj odnos do bližnjega in Boga zbrusi do te mere, da bo na praznik velike noči sijal. Ni to, da se nečemu odpoveš in si potem zaradi tega zmagovalec na veliko noč. To je prazno, od tega nimaš nič, razen tega, da si ponosen na samega sebe.


Gre za poglabljanje odnosov

Gre za priložnost, ki nam jo daje Cerkev, da brez mask, preko evangelija in duhovnosti, premišljevanj, gledaš Boga v oči, se zaveš svoje minljivosti, bogastva odrešenja, da lahko skupaj z Jezusom na vstajenjsko jutro slaviš ta praznik odrešenja. Gre za poglabljanje odnosov.

Ni si treba nadeti maske nesrečnega človeka, ki vsem pove, kako trpi

Ti lahko mirno poveš, da se postiš, ni pa se treba s tem hvaliti. Zame zelo lep zgled postnega življenja je bil naš zidar Zida, musliman, ki je veliko zidal pri nas. Mami je za malico vedno pripravila kavo in malico, Zida pa je lepo rekel, da ima post. In pri tem smo ga spoštovali. Cel dan je delal ob vodi in kruhu, brez da bi jamral kako je lačen. Kakšna trdna hrbtenica!

V pogovoru v oddaji Za življenje
V pogovoru v oddaji Za življenje © Printscreen

Zaradi tebe, Bog ...

Post je brušenje ljubezni in kaj si pripravljen v odnosu do Boga narediti. Zaradi tebe, Bog, se nečemu odpovem. Zaradi tebe, Bog, požrem žaljivko. Zaradi tebe, Bog, se odpovem priboljšku. Zaradi tebe, Bog, ne bom klel na šoferja, ki zavlačuje pred mano. Zaradi tebe, Bog, ne bom šel na drago večerjo ...

Če v cerkvi govorim, »Bog, imam te rad«, doma pa nadiram ženo ...

Ljubezen do Boga lahko pokažem samo na en način. Tako, da ljubim bližnjega. Če v cerkvi govorim, »Bog imam te rad«, doma pa nadiram svojo ženo, to nič ne pomeni. Ljubezen do Boga se vedno kaže v odnosu do človeka in do tistega, ki ti gre najbolj na živce. Do ene prodajalke v Mercatorju si lahko vedno prijazen, ko pa z bližnjim v tvoji hiši, s katerim živiš in rasteš, brusiš odnos, pa je včasih malo težje.

Več pa v posnetku oddaje!

Martin Golob, župnik Srednje vasi v Bohinju, je naš novi gost oddaje Za življenje. Prisluhnili mu boste lahko vsake dva meseca, znova tako aprila. Znan je postal po svojih vlogih, ki jih snema za spletni portal Aleteia.si.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Duhovnost, Za življenje, Pozitiva

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...

O avtorju