Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rožni venec (foto: Unsplash)
Rožni venec | (foto: Unsplash)

Boš v postu naredil kaj zase in bližnjega? Nekaj predlogov kako …

Cerkev na Slovenskem | 26.02.2020, 12:51 Silvestra Sadar Rok Mihevc

V postnem času imamo na voljo štirideset dni, da nekaj naredimo zase, predvsem pa za bližnjega. Cerkev v Sloveniji nas spominja na nekatere možnosti in vidike, kar nekaj je postnih akcij, ki jih predstavljamo v članku.

Slovenska karitas: 40 dni brez alkohola in Ne pozabimo

Slovenska karitas vse, ki so se znašli v primežu odvisnosti, ali bodo sodelovali v akciji 40 dni brez alkohola, vabi to soboto ob 10h k maši na Brezje, v nedeljo ob 14.30 pa na Sveto Goro h premišljevanju križevega pota ter k maši ob 16. uri. Z akcijo Ne pozabimo pa lahko pomagate nekaj tisoč ljudem v Albaniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Makedoniji. Z zbranim denarjem bodo kupili zdravila, sanitarni material in higienske pripomočke ter pakete s hrano.


Karitas je pripravila tudi postna gradiva za oblikovanje maš, družine pa bodo lahko ob večerih vrgle postno kocko s šestimi aktivnostmi za naslednji dan. Da bi vsak dan med 19. in 20 uro, ko je statistično na spletu največ uporabnikov, odložili pametni telefonu in čas porabili za »resnične stvari«, vabi škofija Koper.

Iskreni.net: Postna akcija za zakonce

V letošnji Zakonski postni akciji Iskreni bo nagovarjal p. Marko Ivan Rupnik. Skozi celoten post bo akcija vabila v odnos - občestvenost in darovanje. Akcija je zasnovana tako, da lahko tudi zelo zaposlena zakonca brez težav pogledata vse video nagovore in opravita pogovor. »Če se moški lahko v postu odloči, da se bo pogovarjal, da bo začel govoriti o tem, kako mu je, bo mogoče za ženske dobro, da se ugriznemo v jezik, ker smo pogosto lahko zelo strupene, da se odpovemo kritiziranju, godrnjanju, nerganju, saj so raziskave pokazale, da je kritika največji napovedovalec razveze«, je povedala zakonska in družinska terapevtka Sara Jerebic.

Pridi.com: #deliJezusa

Geslo Vstani! hoče poudariti možnost, da v postu na novo zaživimo, se prenovimo. Spodbuja, da se zganemo, da vstanemo "s kavča" svoje udobnosti in stopimo na pot. Začetek je ponavadi težak, a z Bogom bo šlo, pri Bogu ni nič nemogoče. Pričevalci bodo s svojimi zgodbami spodbudili k dobremu, k temu, da si od Boga izprosimo pogum, da začnemo, ne obupujemo, temveč vedno znova »vstajamo«, se hranimo z Božjo besedo in nadaljujemo pot za Jezusom.

Postni spletni misijon

Spletni misijon obsega vsakdanji vlog, nedeljski video nagovor, duhovno vajo tedna, molitev s Svetim pismom, pisanje duhovnega dnevnika, poglobljeno sveto mašo. Obiščite njihovo spletno stran.

Novomeški bogoslovci: Fantje, v nas gori

Fantje v nas gori ljubezen plamen svetal do njega, ki nam je dal lepe mlade dni. Tako je v pesmi naš blaženi Alojzij Grozde pozival mlade fante h gorečnosti za Gospoda. Tudi v nas gori ljubezen do Kristusa in mu želimo darovati svoja življenja zato, da bi ga preko zakramentov prinašali prav vsem ljudem naše škofije. Radi imamo našo novomeško Cerkev in hudo nam je, ko morda v semenišču kmalu ne bo več nobenega novomeškega bogoslovca. Vemo, da Gospod številen fante vabi v svojo službo, vendar je danes izredno težko odgovoriti na njegov klic. Vseeno je, če nas je malo, pomembno pa je, da mislimo zares! Ne ugašajmo, temveč zopet razplamtimo ogenj v srcih mladih fantov, ki bodo s svetim življenjem prinašali Kristusa in njegov evangelij temu svetu! Spremljajte dnevne vzpodbude na Facebooku in Instagramu.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju