Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zvezde (foto: Unsplash)
Zvezde | (foto: Unsplash)

Smo prah v vesolju - a dragocen prah!

Papež in Sveti sedež | 27.02.2020, 10:48 Marjana Debevec

Papež Frančišek je med sinočnjo sveto mašo na pepelnico povabil, naj iz srca izkoreninimo hinavščino in prah smrti, ki umaže naše srce in uničuje svet. Postni čas je čas milosti in ozdravljenja, je poudaril.

Smo prah v vesolju, vendar pa dragocen prah, saj nas ljubi Bog Oče in se zato ne smemo vdati v usodo, je dejal sveti oče. Zavedati se moramo, da smo na svetu zato, da uresničimo Božje sanje, da ljubimo. Zbrane vernike pri sveti maši in spokorni procesiji je povabil, naj končno zaživijo kot ljubljeni sinovi in ozdravljeni bolniki. Postni čas nas vabi na dvojno pot: najprej nam daje upanje, da lahko Bog kljub strahu, širjenju zla in vse večji razkristjanjenosti družbe naš prah preobrazi v Slavo.


Druga pot, ki naj nas vodi v tem postnem času, pa je ta, da se dvignemo iz prahu, ki onesnažuje naše srce. »Ruševine, uničenja, vojne. Življenja majhnih nedolžnih niso sprejeta, zavrženi so ubogi in ostareli. Koliko prahu se je nabralo na naših odnosih! Poglejmo v naše domove, v naše družine: koliko prepirov, koliko nesposobnosti, da bi reševali konflikte, koliko napora za to, da bi prosili odpuščanje, oprostili in začeli znova. Po drugi strani pa tako lahko zahtevamo naše pravice! Mnogo prahu maže našo ljubezen in dela naše življenje grše. Tudi v Cerkvi, ki je Božja hiša, se je nabralo veliko prahu posvetnosti«, je bil odločen sveti oče.

Zato je povabil ne le k dejavni ljubezni, molitvi in postu, ampak k temu, da bi iz srca odstranili dvojnost, ki duši plamen ljubezni.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...