Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Sonce se dviga na meglo (foto: Pixabay)
Sonce se dviga na meglo | (foto: Pixabay)

Škof Štumpf: Božja luč naj razblinja meglo in tali zmrzali našega življenja

Slovenija | 28.12.2019, 10:00 Andrej Šinko

Dogajanje v murskosoboški škofiji je v letošnjem letu zaznamovalo zlasti praznovanje 100-letnice priključitve Prekmurja matični domovini. Murskosoboški škof Peter Štumpf je sicer v božično-novoletni poslanci opozoril, da je celotna slovenska družba na razpotju, ali se soočiti z resnico o sebi ter tako preprečevati vse vrste zlorab ali pa si lagati, da je z nami vse v redu.

 škofiji je bilo zaradi 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom slovesno celo leto, številni manjši dogodki so se odvijali po župnijah in občinah, osrednje praznovanje pa je bilo 17. avgusta v Beltincih. Ob državni proslavi je bila sveta maša, ki jo je ob prisotnosti kardinala Franca Rodeta ter škofov in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore.


Murskosoboški škof Peter Štumpf je takrat spomnil na duhovnike in narodne buditelje, med njimi na Matijo Slaviča in Jožefa Kleka, ki so zaslužni, da je danes Prekmurje del Slovenije. »Ti narodni velikani še zmeraj zgovorno pričujejo, kakšni morajo biti narodni voditelji. Da je voditelj lahko z ljudmi, mora imeti ljudi rad – tako zelo rad, da mu ni žal celo umreti zanje,« je dejal na na slovesnosti. O tem, kako vidi 100-letnico priključitve pa je za naš radio takrat dejal: »Gre za eno Prekmursko novo mašo, čeprav ne novega duhovnika, ampak v smislu nove ali velike maše ali dvakrat zlate maše, ker gre za sto let Prekmurskega, Slovenskega naroda.«

Čeprav mnogi napovedujejo mrakobno leto 2020, bo z Božjo lučjo, ki razblinja meglo in tali zmrzali našega življenja, tudi to leto lepo in polno blagodati.


O zlorabah v Cerkvi

V letošnji božično novoletni poslanici, ki jo je objavil na družabnem omrežju Facebook, pa je poudaril, da je treba v vseh primerih zlorab v Cerkvi, čeprav se sploh ne bi smele zgoditi, izreči sodbo. Pri tem pa morajo biti kriteriji Cerkve prav zaradi evangelija strožji, kot so v primeru civilno - pravnih ustanov in obravnav. »Ko tako Cerkev izreče sodbo neki osebi ali pa skupinam, jo izreče sebi. Pri tem nihče ni zmagovalec. Vsi smo poraženci, ki smo v Cerkvi, pa tudi izven nje: Žrtve, ki so utrpele zlorabo ter njihovi svojci, - v nekaterih primerih pa celo župnije in širše skupnosti, - saj jih je zloraba za trajno zaznamovala z bolečino; tisti ki so jim to bolečino povzročili in so bili zato obsojeni; dobri in plemeniti duhovniki, redovniki, redovnice ter ostali verni laiki, ker morajo na sebi nositi breme krivične omadeževanosti ter končno tudi odgovorni v Cerkvi, ki moramo tak proces peljati do konca,« je zapisal škof Štumpf in dodal, da čeprav je Cerkev izvir Žive vode, Kristusa, je brez samoobsodbe v tako tragičnih primerih samo še kalna mlakuža, v kateri je vse zamrznjeno in zato v njej ni nobenega življenja, sploh pa ne Božjega. Samobsodba Cerkve pa je začetek njenega dolgega, a neizogibnega spreobrnitvenega procesa. Ob koncu je dodal še, da čeprav mnogi napovedujejo mrakobno leto 2020, bo z Božjo lučjo, ki razblinja meglo in tali zmrzali našega življenja, tudi to leto lepo in polno blagodati.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...