Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
Minister Česnik v Adelajdi (foto: USZS)
Minister Česnik v Adelajdi

Minister Česnik tudi v Adelajdi in Perthu

19.11.2019, 09:43 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik je sklenil obisk pri rojakih v Avstraliji. Ob koncu je obiskal manjši, a živahni in dejavni skupnosti, v Adelajdi in Perthu. V slednjem so našli ravnotežje med starim članstvom in številnimi Slovenci, ki so v ta del Avstralije prišli v zadnjih nekaj letih.

V četrtek, 14. novembra, je ministra Česnika v svoji palači v Adelajdi sprejel guverner Južne Avstralije Hieu Van Le. V pogovorih sta se dotaknila predvsem možnosti krepitve sodelovanja med Južno Avstralijo in Slovenijo na različnih področjih, še posebej v povezavi s slovensko skupnostjo. Guverner je sicer ljubitelj medu in čebelarstva in ima na vrtu guvernerske palače dva panja, tako kot minister Česnik, ki je v Avstraliji živel 36 let, pa je tudi on v bistvu priseljenec, saj je v Avstralijo prišel v mladih letih iz Vietnama.

Minister je istega dne obiskal Avstralsko vinarsko središče (National Wine Centre of Australia), ki skrbi za promocijo avstralskih vin, zelo pa ga zanima tudi morebitni uvoz sadike mariborske stare trte.

V slovenskem verskem središču Svete družine je skupaj s še nekaterimi člani misijona (Kresevič, Dodič, Legiša) ministra sprejela Rosemary Poklar, ki je med vedno bolj ključnimi osebami, ko govorimo o ohranjanju slovenstva v tem delu Avstralije, saj med drugim vodi radijsko oddajo, ki je na sporedu kar dvakrat tedensko. V središču imajo sicer mašo dvakrat mesečno, ko jih obišče p. David Šrumpf iz Melbourna.

V slovenski cerkvi Svete Družine
V slovenski cerkvi Svete Družine © USZS

Slovenska skupnost v Adelajdi je razmeroma majhna, a še vedno dokaj dejavna, v veliki meri jim je uspel tudi prenos dejavnosti na drugo generacijo. Poleg Poklarjeve je glavni promotor, med drugimi, prav gotovo častni konzul RS Adrian Vatovec, sin primorskih izseljencev. Poleg tega, da je zelo dejaven v slovenskem društvu, da igra harmoniko in komponira »slovenske« skladbe, je tudi moderator facebook strani z okoli 34.000 sledilci, med katerimi jih je vsaj 2.400 iz Adelajde in okolice.

Vatovec je bil tudi glavni organizator celotnega ministrovega obiska v tem mestu. Na vseh srečanjih v tem kraju je bil navzoč tudi veleposlanik RS v Avstraliji Jure Rifelj.

Zadnje tega dne je bilo srečanje z rojaki v Slovenskem društvu Adelajde, kjer je ministra kljub razmeroma neugodnemu terminu pričakalo več deset Slovenk in Slovencev. Minister je ob tej priložnosti podelil priznanje urada za dolgoletno delo v društvu Olgi Hrvatin in Milanu Vrabcu.

Med Slovenci v Perthu
Med Slovenci v Perthu © USZS

Zadnji dan gostovanja Petra Česnika, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, bi se težko končal bolje, kot se je v Perthu, mestu na skrajnem zahodu Avstralije.

Slovenska skupnost v tem mestu, stisnjenem med oceanom in puščavo, je bila še pred nekaj leti na tem, da kot taka razpade zaradi staranja članstva ipd.

A pred tremi leti je predsednikovanje prevzela Marjana Kaker, sicer uspešna podjetnica, ki je kot kaže znala najti ravnotežje med starim članstvom in številnimi Slovenci, ki so v ta del Avstralije prišli v zadnjih nekaj letih.

Število članov se je povečalo in še raste, dogajanje v klubu pa je spet živo, skoraj polovica navzočih pripada novemu valu priseljencev iz Slovenije.

V petek, 15. novembra, ko je skupnost obiskal minister Česnik, je v društvu nastopila Ljoba Jenče s spremljajočimi glasbeniki iz Slovenije, med nastopajočimi pa je bila tudi hčerka novonaseljencev, študentka solopetja.

Minister se je za dolgoletno delo za skupnost s priznanjem urada zahvalil Frediju Pestotniku.

vir: USZS

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Koalicija Za otroke gre (photo: STA) Koalicija Za otroke gre (photo: STA)

Ali bo potreben še četrti referendum?

Slovenci smo na treh referendumih v letih 2001, 2012 in 2015 potrdili temeljno pravico otroka do mame in očeta. Soustanovitelja Koalicije »Za otroke gre« sta 6.maja 2021 pred Ustavnim sodiščem ...

Čistila Nana (photo: ) Čistila Nana (photo: )

Učinkovito in ekološko iz Slovenije

Na poti ustvarjanja odličnega izdelka za nego doma in perila s kakovostjo na najvišji ravni, je slovenska ekipa strokovnjakov iskala navdih v naravi, od koder se je rodilo tudi ime novih ekoloških ...

Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec) Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec)

Družina zakorakala v jubilejno leto

Slovenski katoliški tednik Družina je zakorakal v 70. leto izhajanja. Njegove korenine segajo vse tja do 7. maja 1952, ko je luč sveta ugledal kot verski list tedanje Apostolske administrature za ...