Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko

Dr. Klaudija Sedar ob praznovanju priključitve Prekmurja: Če ni jezika, tudi naroda ni

16.08.2019, 10:09

Jezik je ključen za obstoj naroda, kateregakoli, saj je gradnik nacionalne identitete, zavesti. Tako je v pogovoru za Radio Ognjišče pred praznovanjem 100-letnice združitve Prekmurja z matičnim narodom povedala latinistka in jezikoslovka dr. Klaudija Sedar.

Klaudija Sedar, ki preučuje kulturnozgodovinsko izročilo Prekmurja, je uvodoma dejala, da je jezik pokazatelj jezikovne kulture nekega naroda. Je tudi duša naroda, njegove zgodovine, tradicije, kulture, vere in običajev. Je pokazatelj domoljubnosti. "Če ni jezika, tudi naroda ni. In fantastičen primer ter pokazatelj, da se je prav zaradi jezika ohranilo slovenstvo v nekdanjem najzahodnejšem delu Ogrske monarhije, je Prekmurje. Tukaj so številni rodovi, navkljub zgodovinskim okoliščinam, asimilaciji in raznim drugim pritiskom, skozi stoletja ohranjali slovensko besedo kot prekmurski jezik."

Vpis prekmurskega jezika v register nesnovne kulturne dediščine je po besedah sogovornice še dodatna spodbuda, da se jezik v vsej pestrosti ohranja naprej. "Kajti ta dediščina, izročilo, to je prenešeno iz roda v rod in je tudi svojevrsten simbol Prekmurja, pokazatelj kulturne raznolikosti in navsezadnje opomin na svojevrsten čudež."

Na vprašanje, v čem vidi veličino praznika združitve Prekmurja z matičnim narodom, je dejala, da če Prekmurci ne bi imeli jezika, narodne zavesti in identitete, delegati na pariški mirovni konferenci zagotovo ne bi prisluhnili argumentom dr. Matija Slaviča in drugih, ki so utemeljevali, da v Prekmurju živijo Slovenci. "Tudi s temi temelji naloga ni bila lahka. Ne doma, kjer so si zavedni Prekmurci na vso moč prizadevali, da se združijo z ostalimi Slovenci in priključijo tedanji Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. V Parizu je Slavič pripravil zelo podrobno in povedno gradivo, ki je dokazovalo slovenstvo. Boj je bil težak, a bil je izbojevan. Bilo pa je potrebno veliko poguma, iznajdljivosti in znanja. Zdi se mi, da je ta pridobitev Sloveniji premalo v zavesti. Tudi glede praznika je še vedno prisotno, da je to le praznik Prekmurcev."

Klaudija Sedar je prepričana, da bi o tej zgodovini morali govoriti več in pa pogosteje. "Res da se v zadnjih letih, zlasti pa v letošnjem, ko mineva stoletje od te zgodovinske prelomnice, govori veliko več. Se doživlja Prekmurje, se spoznavajo in odkrivajo skriti kotički in približuje preteklost pokrajine. A nekje globoko je prisotno, da bo po tej trenutni evforiji, morda povsem nehote in nenamerno, reka Mura delovala bolj v ločevalni, kot pa v povezovalni vlogi. Mislim pa, da je vendarle že čas, da se začnemo vsi Slovenci zavedati, da je Prekmurje pomemben del slovenske zgodovine, in kot takega bi ga morali še bolj negovati in biti ponosni na to in ga deliti z drugimi. Kajti svojo zgodovino mora poznati vsak narod in slovenska zgodovina je zgodovina vseh Slovencev, torej tudi prekmurskih," je povedala za Radio Ognjišče.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.