Blaž Lesnik
Marko Zupan
Tanja Dominko
Infuzija, evtanazija (foto: Pixabay)
Infuzija, evtanazija

Lambert: sodišče odredilo nadaljevanje zdravstvene oskrbe

21.05.2019, 08:17 Marta Jerebič

Zdravniki so 42-letnemu Vincentu Lambertu iz Francije, tetraplegiku, ki je že 11 let v stanju minimalne zavesti, včeraj zjutraj, kot napovedano, prekinili umetno hranjenje in dovajanje tekočine. Vendar je ponoči pariško prizivno sodišče ugodilo pritožbi njegove družine. Odredilo je nadaljevanje Lambertove oskrbe, dokler se o tem ne bo izrekel odbor Združenih narodov.

Papež Frančišek je že včeraj popoldne v tvitu zapisal, da je treba vedno varovati življenje; izrekel se je proti kulturi uporabi in zavrzi.

»Ubijajo ga, pošasti so,« je včeraj dejala Vincentova mama, ko je prek elektronske pošte izvedela, da so mu zdravniki bolnišnice v Reimsu v imenu sporne interpretacije novega francoskega zakona o koncu življenja prekinili hranjenje s sondo.

Zvečer je sledil preobrat. Sodišče je ugodilo eni od številnih pritožb njegovih staršev. Odvetnik je odločitev označil za veliko zmago. Kot je dejal, je Francija dolžna uveljaviti mednarodno konvencijo o pravicah invalidov. Zmaga je sicer začasna, vse je odvisno od tega, kaj bo v naslednjih šestih mesecih odločil pristojni odbor Združenih narodov.

Pariški nadškof, Michel Aupetit, je v svoji izjavi naredil primerjavo z nekdanjim svetovnim prvakom Formule 1, Michaelom Schumacherjem. Mediji se kljub njegovi slavi niso polastili tega zdravstvenega primera in je lahko deležen specialistične in pozorne oskrbe v zasebnih ustanovah.

Kot je dodal pariški nadškof, ima Lambert odprte oči, normalno diha, je v stabilnem stanju in nikakor ni na koncu življenja. Po njegovih besedah se nahajamo pred jasno civilizacijsko izbiro: ljudi obravnavati kot funkcionalne robote, ki jih zavržemo, ko ne služijo več, ali pa stati za tem, da človeštvo ne temelji na uporabnosti življenja, ampak na kakovosti odnosov med ljudmi, ki odražajo ljubezen.

Poudaril je tudi, da v primeru Lamberta ne gre za trdovratno vztrajanje pri zdravljenju, saj ne gre za na smrt bolnega, ampak za človeka, ki potrebuje osnovno oskrbo, ki jo potrebujejo tudi nepokretni ostareli ali prezgodaj rojeni otroci.

Medtem je skupnost papeža Janeza XXIII pripravljena sprejeti Lamberta v eno od svojih hiš v Franciji. Skupnost upravlja več kot 250 takšnih hiš v Italiji in 42 po svetu, v njih pa skrbi za skoraj 1300 ljudi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...