Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik

Brexit: Bo na Otoku še veljala evropska zdravstvena kartica?

13.04.2019, 19:39

Vizumi in carine so področja, ki jim ob vprašanju brexita ter njegovih morebitnih posledic za ljudi in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva običajno namenjamo največ pozornosti. A spremembe se bodo poznale tudi drugod.

Bo na britanskih cestah še mogoče voziti z dovoljenjem iz Slovenije?

V Evropski uniji načeloma velja, da je mogoče povsod voziti z dovoljenjem iz svoje države, ki je seveda članica povezave. Kaj bo izstop Združenega kraljestva pomenil na tem področju? London naj bi napovedal, da bo na cestah na Otoku še naprej priznaval vozniška dovoljenja iz katerekoli države Evropske unije. Obrnili smo se na Avto-moto zvezo Slovenije, kjer tega niso mogli potrditi z gotovostjo. "Glede na to, da je v zvezi z brexitom še toliko neznanega, je za zdaj preuranjeno govoriti, kako bo s priznavanjem dokumentov," nam je povedala vodja odnosov z javnostmi Anita Drev. "Voznikom priporočamo, naj spremljajo spletno stran AMZS, kjer objavljamo vsa priporočila za slovenske voznike, ki potujejo v tujino."

Za vsak slučaj bo bolje urediti še kakšno komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco

Prav tako še ni jasno, kako bo v prihodnje z dostopom do zdravstvenega varstva v Združenem kraljestvu z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. V zadnjih dneh so se na Zavod za zdravstveno zavarovanje obračali številni Slovenci, ki za prvomajske praznike načrtujejo odhod na Otok. "Če bi prišlo do neurejenega izstopa, to je trdega brexita, evropska kartica tam ne bo več veljala, kar pomeni, da v Veliko Britanijo potujete brez slovenskih listin zdravstvenega zavarovanja in boste samoplačniki," je opozoril Klemen Ganziti. Državljani Evropske unije, torej tudi Slovenci, ki živijo na Otoku ali razmišljajo o selitvi nanj, bodo morali biti vključeni v tamkajšnji sistem socialne varnosti, kar pravzaprav velja že zdaj. "Svetoval bi tudi tistim, ki tja potujejo za krajše obdobje, da si uredijo kakšno komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco."

Kako bo v prihodnje z mobilnim gostovanjem na Otoku?

Precej verjetno je, da bomo državljani Evropske unije med bivanjem v Združenem kraljestvu v prihodnje plačevali več za klice, tekstovna sporočila in prenos podatkov. "Ob morebitnem izstopu Velike Britanije iz Evropske unije zanjo ne bosta več veljali uredba Evropske unije o ukrepih za enotni evropski trg in izvedbena uredba Evropske unije. Na tej osnovi bo lahko Velika Britanija telekomunikacijske storitve obračunavala po komercialnih cenah. Trenutno pogoji morebitnega izstopa Velike Britanije še niso dorečeni, tako da niso dorečeni niti pogoji na področju telekomunikacijskih storitev, zato je za kakršnekoli informacije v zvezi z načinom obračunavanja storitev še prezgodaj," ugotavlja predstavnica za odnose z javnostmi pri Telekomu Slovenije Nataša Osolnik.

Da je težko karkoli napovedovati, poudarjajo tudi pri T-2, kjer z zanimanjem spremljajo dogajanje na Otoku in čakajo na razplet. Če bo prišlo do urejenega brexita, bodo, tako navajajo, do konca dogovorjenega prehodnega obdobja veljala zdajšnja pravila. V primeru trdega brexita verjetno ne bo takojšnjih učinkov, če bodo operaterji obdržali nespremenjene cenike tako v veleprodaji kot v maloprodaji. A ti bi se lahko spreminjali postopno, saj ne bo več prisilne regulacije. Kot še trdijo pri T-2, so se operaterji v Veliki Britaniji trenutno neformalno zavezali, da ne bodo znova uvedli dodatnih plačil za gostovanje v Evropski uniji, vendar je to odvisno tudi od tega, ali jim bo veleprodajna politika operaterjev v povezavi to še omogočala.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...