Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marjana Debevec

AVDIO: Sodnik Radonjič: Dokazano je, da Milko Novič ni storilec

17.04.2019, 16:22

Milko Novič ni kriv za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Tako je odločilo okrožno sodišče v Ljubljani v ponovljenem sojenju. V obrazložitvi sodbe je sodnik Zvezdan Radonjić celo dejal, da Novič dokazano ni storilec. Novič je s sodbo na prvi stopnji zadovoljen, tožilka Blanka Žgajnar pa je že napovedala pritožbo. Za komentar smo vprašali novinarko Večera Damjana Žišt, ki jo je tako hitra odločitev nekoliko presenetila.

Nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu Noviča je obtožnica bremenila umora Jamnika pred restavracijo Via Bona na ljubljanskem Viču 16. decembra 2014. V času preiskave in dela sojenja je bil v priporu. V prvem sojenju ga je sodišče spoznalo za krivega in ga pravnomočno obsodilo na 25-letno zaporno kazen. Novičeva obramba je konec oktobra lani uspela na vrhovnem sodišču, ki je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, obsodilno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

V novem sojenju, ki je trajalo nekaj mesecev, je sodni senat, ki mu je predsedoval sodnik Zvjezdan Radonjić, danes izrekel oprostilno sodbo. V obrazložitvi sodbe je dejal, da »ne samo, da ni dokazov, da je Novič kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec«.

Nović ni mogel priti na kraj umora

V postopku se je po besedah sodnika izkazalo, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti na kraj umora. Danes, še pred zaključnimi besedami, je Radonjić namreč prebral uradni zapisnik z nedavne rekonstrukcije dogajanja v času umora, ko so na terenu merili čas, ki bi ga Novič potreboval od doma do kraja umora. Merjenje je po besedah sodnika pokazalo, da bi za to potreboval od 11 do 14 minut, v realnem času, to je pred novoletnimi prazniki, ko je gneča večja, pa od 15 do 18 minut.

Po sodnikovih besedah je bil čas, ki naj bi ga Novič imel na voljo, da pride na kraj umora in ga izvede, v najslabšem primeru osem minut, po ugotovitvah vrhovnega sodišča, ki je ugodilo zahtevi za revizijo prvega sojenja, pa je bil ta čas lahko še krajši, in sicer šest minut, je navedel sodnik. Tudi bazne postaje mobilne telefonije, na katere se je v času umora in po njem priklapljal Novičev telefon, ko je ta prejel in poslal nekaj kratkih mobilnih sporočil, po sodnikovih besedah ne dokazujejo obdolženčeve krivde. Nemogoče se mu zdi, da bi Novič tako rekoč s kraja umora odgovarjal na šaljiva sporočila, ki mu jih je pošiljal neznanec.

Tožilka zahtevala 25 let zapora

Tožilstvo je sicer za Noviča zahtevalo 25 let zapora. Tožilka Žgajnarjeva je namreč tudi v včerjašnjih zaključnih besedah vztrajala, da je bilo Noviču očitano kaznivo dejanje v celoti dokazano. Med drugim je ocenila, da je Novič umor zagrešil iz brezobzirnega maščevanja, ker je bil Jamnik direktor Kemijskega inštituta, s katerega je bil Novič krivdno odpuščen, in ker je imel z Jamnikom več nerazčiščenih postopkov.

Hribernik: Pri obtožbi ne gre za usodno zmoto, pač pa za načrtno odločitev organov pregona

Novičev odvetnik Jože Hribernik je nasprotno v zaključni besedi zatrdil, da v petih letih na sodišču ni bilo mogoče videti niti enega dokaza o Novičevi krivdi, vsa zadeva pa da je šla mimo zdrave pameti, katere posledica je le dolgoletno trpljenje Noviča in njegove družine. Opozoril je, da je Novič doktor kemije in da nekaj ur po dogodku zagotovo ne bi odšel na zaslišanje na policijo v plašču, v katerem naj bi domnevno moril. Na splošno je ocenil, da pri obtožbi ne gre za usodno zmoto, pač pa za načrtno odločitev organov pregona, kako namesto pravega morilca, ki ga ni bilo mogoče najti, obsoditi nedolžnega človeka.

Novič: Zadeva se je razvila, kot se je, na podlagi argumentov

Po izreku sodbe je Novič novinarjem izrazil zadovoljstvo z današnjim razpletom. »Zadeva se je razvila, kot se je, na podlagi argumentov in predvsem uvidu sodnika Radonjića, da tožilstvo ni predložilo nobenega dokaza,« je dejal. Oprostilno sodbo je pričakoval, vendar ostaja previden glede napovedi nadaljnjih postopkov, ki bodo sledili, saj se bo tožilstvo na sodbo pritožilo. »Kogar je kača pičila, ta se boji zvite vrvi,« je dejal.

Radonjić odkrito o pritiskih

Že v uvodu izreka sodbe je sodnik Radonjić opozoril tudi na hude pritiske, ki da jih je bil deležen. Že takoj po prvih narokih so se namreč po njegovih besedah začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira, češ da naj začne soditi, kot je treba. Deležen je bil tudi predlogov za izločitev, izmišljotin v medijih in brskanja po njegovem zasebnem življenju, je dejal. Sporočilo vseh teh pritiskov je bilo po njegovih besedah jasno: to je, da kot sodnik ne sme soditi pošteno. Kdo je v ozadju vsega tega, ne ve, je pa prepričan, da odločitve segajo v same vrhove pravosodja ter da bo že čez mesec dni v suspenzu, ker je želel soditi pošteno.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec) Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec)

Začenja se...

Potem ko smo na vesoljni ravni prejšnjo v nedeljo začeli sinodalno pot, se bomo nanjo ta konec tedna odpravili še po škofijah. V Mariboru so se zbrali danes dopoldne, po ostalih škofijah pa jutri ...

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...