Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup

Reforma rimske kurije: evangelizacija pred naukom

26.04.2019, 14:09 Marta Jerebič

Dokument, ki bo zajel reformo rimske kurije, naj bi dal prednost evangelizaciji in usmiljenju pred doktrino, naukom. Ustanovljen naj bi bil dikasterij za evangelizacijo, ki bi bil pomembnejši od Kongregacije za nauk vere.

Posamezne vidike reforme je na podlagi pogovorov z dvema članoma sveta kardinalov izluščil španski novinar tednika Vida Nueva. Da se pripravlja reforma, ki daje prednost evangelizaciji, pa sicer sporoča že naslov vatikanskega dokumenta Oznanjujte evangelij.

»Znamenja časa evidentno kažejo, da Kongregacija za nauk vere nima kaj braniti, ker vere ni, ker vera ni bila oznanjena oziroma ljudje niso evangelizirani,« meni Dani Siter iz Društva Družina in življenje.

Že papež Pavel VI. je govoril, da je Cerkev zakramentalizirana, ni pa evangelizirana. »In to se vleče kot jara kača vsa ta leta in je zadnji, skrajni čas, da Cerkev spozna svoje poslanstvo – da postaja misijonarska. Ta ne čaka, da bodo ljudje prišli k njej, misijonarska Cerkev gre k ljudem.«

Kaj sploh je evangelizacija?

Dani Siter izziva škofe in duhovnike, da se lotijo pojma evangelizacija, saj se še vedno pojavljajo napačne interpretacije in predstave o tem, kaj je evangelizacija. »Da je Kristus vstal od mrtvih zato, da bi nas osvobodil in odrešil ter nam dal pot za nebesa. To je treba na sodoben način predstaviti sodobnemu človeku.«

Škofje vs. rimska kurija

Novi dokument predvideva, da škofje, naj bodo iz še tako majhne škofije, hierarhično ne bodo nižje kot najvišji uradniki rimske kurije. »Če se ne motim bo rimska kurija v službi škofov in papeža. Rimska kurija bo na nek način precej padla iz tistega piedestala, ki ga je po ne vem kakšni logiki uživala, gotovo ne po logiki služenja, ampak po logiki neke druge hierarhične miselnosti.«

Laiki kot vodje dikasterijev

Kot je še dodal Dani Siter, naj bi prvič v zgodovini prišlo tudi do tega, da bi lahko vodja dikasterija ali papeškega sveta postal laik. Dokument so v pregled in pripombe že dobile škofovske konference in redovni predstojniki, papež pa naj bi ga podpisal na praznik sv. Petra in Pavla, 29. junija.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.