Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović

Jambrek: Nemci ne bodo plačevali slovenskih korupcijskih škandalov v zdravstvu

21.03.2019, 17:15

Socialna pravičnost v Evropski uniji je utopija. To je v razpravi, ki jo je pripravila Katedrala svobode, poudaril profesor Žiga Turk. Z njim se strinja tudi pobudnik tega zbora intelektualcev Peter Jambrek, ki je opozoril, da ni mogoče pričakovati, da bodo v luči socialnih transferjev Nemci plačevali slovenske korupcijske škandale v zdravstvu. Da mora Evropska unija postati bolj enotna navzven, ocenjuje starosta slovenske diplomacije Dimitrij Rupel, ki je bil kritičen tudi do premiera Marjan Šarca, ker je odklonil nastop v Evropskem parlamentu.

V razpravi v organizaciji Katedrale Svobode - Konvencije za nacionalni program so sogovorniki pred bližnjimi evropskimi volitvami predstavili svoje poglede na aktualno stanje, krizo in perspektive razvoja Evropske unije. Med drugim so opozorili na pomanjkanje dialoga znotraj EU in na nujnost premisleka o položaju Evrope v globalnem svetu. »Staranje prebivalstva v Evropi je nek stalni problem, ki ga bo treba bolj premišljeno in načrtno reševati z seveda neko reguliranim migrantskim tokom, varovanimi zunanjimi mejami«, je dejal pobudnik Katedrale Svobode in prvopodpisani pod Ljubljansko pobudo, ki naj bi predstavljala novo ustavo EU Peter Jambrek. Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je ocenil, da je povezava lahko enotna navzven in obenem raznolika navznoter, glede odklonitve govora premiera Marjana Šarca v Strasbourgu pa dodal, da mu ni razumljivo, zakaj ni šel tja. Lahko bi predstavil tudi tako imenovano Ljubljansko pobudo. Po mnenju profesorja Žige Turka ima EU probleme, a ti niso tako hudi, zato tudi ni potrebe, da so rešitve zelo dramatične. Ali je med njimi lahko Ljubljanska pobuda, ki predvideva nek nov okvir EU je dejal, da je to lahko dobro izhodišče za pogovor.

Razpravo je vodila nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, ki je ocenila, da bodo novi evropski poslanci soočeni z dvema velikima izzivoma. To sta vzpostavljanje sodelovanja, ki bo po njeni oceni v novem mandatu še pomembnejše kot doslej, in komuniciranje z državljani EU, ki bo moralo biti bolj inovativno kot zdaj. Po mnenju filozofa Lenarta Škofa bo treba čim več delati, da se bodo mlajši zavedali pomembnosti udeležbe na volitvah. Svetovalec predsednika republike Ernest Petrič se je v razmišljanju o položaju in stanju unije dotaknil pomena dialoga, ki ga po njegovi oceni primanjkuje. Svoj pogled je podal tudi pravnik Matej Avbelj.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...