Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Marta Jerebič

Jambrek: Nemci ne bodo plačevali slovenskih korupcijskih škandalov v zdravstvu

21.03.2019, 17:15

Socialna pravičnost v Evropski uniji je utopija. To je v razpravi, ki jo je pripravila Katedrala svobode, poudaril profesor Žiga Turk. Z njim se strinja tudi pobudnik tega zbora intelektualcev Peter Jambrek, ki je opozoril, da ni mogoče pričakovati, da bodo v luči socialnih transferjev Nemci plačevali slovenske korupcijske škandale v zdravstvu. Da mora Evropska unija postati bolj enotna navzven, ocenjuje starosta slovenske diplomacije Dimitrij Rupel, ki je bil kritičen tudi do premiera Marjan Šarca, ker je odklonil nastop v Evropskem parlamentu.

V razpravi v organizaciji Katedrale Svobode - Konvencije za nacionalni program so sogovorniki pred bližnjimi evropskimi volitvami predstavili svoje poglede na aktualno stanje, krizo in perspektive razvoja Evropske unije. Med drugim so opozorili na pomanjkanje dialoga znotraj EU in na nujnost premisleka o položaju Evrope v globalnem svetu. »Staranje prebivalstva v Evropi je nek stalni problem, ki ga bo treba bolj premišljeno in načrtno reševati z seveda neko reguliranim migrantskim tokom, varovanimi zunanjimi mejami«, je dejal pobudnik Katedrale Svobode in prvopodpisani pod Ljubljansko pobudo, ki naj bi predstavljala novo ustavo EU Peter Jambrek. Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je ocenil, da je povezava lahko enotna navzven in obenem raznolika navznoter, glede odklonitve govora premiera Marjana Šarca v Strasbourgu pa dodal, da mu ni razumljivo, zakaj ni šel tja. Lahko bi predstavil tudi tako imenovano Ljubljansko pobudo. Po mnenju profesorja Žige Turka ima EU probleme, a ti niso tako hudi, zato tudi ni potrebe, da so rešitve zelo dramatične. Ali je med njimi lahko Ljubljanska pobuda, ki predvideva nek nov okvir EU je dejal, da je to lahko dobro izhodišče za pogovor.

Razpravo je vodila nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, ki je ocenila, da bodo novi evropski poslanci soočeni z dvema velikima izzivoma. To sta vzpostavljanje sodelovanja, ki bo po njeni oceni v novem mandatu še pomembnejše kot doslej, in komuniciranje z državljani EU, ki bo moralo biti bolj inovativno kot zdaj. Po mnenju filozofa Lenarta Škofa bo treba čim več delati, da se bodo mlajši zavedali pomembnosti udeležbe na volitvah. Svetovalec predsednika republike Ernest Petrič se je v razmišljanju o položaju in stanju unije dotaknil pomena dialoga, ki ga po njegovi oceni primanjkuje. Svoj pogled je podal tudi pravnik Matej Avbelj.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...