Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Jambrek: Nemci ne bodo plačevali slovenskih korupcijskih škandalov v zdravstvu

21.03.2019, 17:15

Socialna pravičnost v Evropski uniji je utopija. To je v razpravi, ki jo je pripravila Katedrala svobode, poudaril profesor Žiga Turk. Z njim se strinja tudi pobudnik tega zbora intelektualcev Peter Jambrek, ki je opozoril, da ni mogoče pričakovati, da bodo v luči socialnih transferjev Nemci plačevali slovenske korupcijske škandale v zdravstvu. Da mora Evropska unija postati bolj enotna navzven, ocenjuje starosta slovenske diplomacije Dimitrij Rupel, ki je bil kritičen tudi do premiera Marjan Šarca, ker je odklonil nastop v Evropskem parlamentu.

V razpravi v organizaciji Katedrale Svobode - Konvencije za nacionalni program so sogovorniki pred bližnjimi evropskimi volitvami predstavili svoje poglede na aktualno stanje, krizo in perspektive razvoja Evropske unije. Med drugim so opozorili na pomanjkanje dialoga znotraj EU in na nujnost premisleka o položaju Evrope v globalnem svetu. »Staranje prebivalstva v Evropi je nek stalni problem, ki ga bo treba bolj premišljeno in načrtno reševati z seveda neko reguliranim migrantskim tokom, varovanimi zunanjimi mejami«, je dejal pobudnik Katedrale Svobode in prvopodpisani pod Ljubljansko pobudo, ki naj bi predstavljala novo ustavo EU Peter Jambrek. Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je ocenil, da je povezava lahko enotna navzven in obenem raznolika navznoter, glede odklonitve govora premiera Marjana Šarca v Strasbourgu pa dodal, da mu ni razumljivo, zakaj ni šel tja. Lahko bi predstavil tudi tako imenovano Ljubljansko pobudo. Po mnenju profesorja Žige Turka ima EU probleme, a ti niso tako hudi, zato tudi ni potrebe, da so rešitve zelo dramatične. Ali je med njimi lahko Ljubljanska pobuda, ki predvideva nek nov okvir EU je dejal, da je to lahko dobro izhodišče za pogovor.

Razpravo je vodila nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, ki je ocenila, da bodo novi evropski poslanci soočeni z dvema velikima izzivoma. To sta vzpostavljanje sodelovanja, ki bo po njeni oceni v novem mandatu še pomembnejše kot doslej, in komuniciranje z državljani EU, ki bo moralo biti bolj inovativno kot zdaj. Po mnenju filozofa Lenarta Škofa bo treba čim več delati, da se bodo mlajši zavedali pomembnosti udeležbe na volitvah. Svetovalec predsednika republike Ernest Petrič se je v razmišljanju o položaju in stanju unije dotaknil pomena dialoga, ki ga po njegovi oceni primanjkuje. Svoj pogled je podal tudi pravnik Matej Avbelj.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...