Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Petra Stopar
Poročna prstana (foto: Katoliška Cerkev)
Poročna prstana

Družinski zakonik v veljavi - katere pasti skriva?

15.04.2019, 10:53 Marjana Debevec

Z današnjim dnem bo v veljavo stopila večina novosti novega družinskega zakonika. Med njimi je prenos pristojnosti za odločanje o ukrepih za varstvo koristi otroka s centrov za socialno delo na sodišča. Čeprav obsežna zakonodaja na področju družine prinaša nekaj pozitivnih sprememb, pa skriva tudi nekatere pasti.

O začasnih odredbah in ukrepih trajnejšega značaja, o rejništvu in skrbništvu bodo po novem odločala sodišča. Zakonik uvaja načelo najmilejšega ukrepa, kar pomeni čim manjše poseganje v pravice staršev. Odvzem otroka staršem je predviden kot skrajni ukrep.

Starši bodo lahko tudi vnaprej izrazili voljo, kdo naj skrbi za njihovega otroka v primeru njihove smrti ali trajnejše nezmožnosti.

Malo je bilo do sedaj povedanega o tem, da nov družinski zakonik uveljavlja predporočno pogodbo. »Kanonsko pravo zakon pojmuje kot doživljenjsko skupnost. Zaročenca, ki bi ženitno pogodbo sklepala kot varovalo za primer razveze, bi s takšnim dejanjem že nakazovala na to, da zakona ne pojmujeta kot nekaj trajnega in za vse življenje. V takem primeru bi lahko govorili o hibi v privolitvi, zakon pa bi se lahko razglasil celo za ničnega.

S tem, ko je družinski zakonik uvedel možnost predporočne pogodbe, se zdi potrebno, da župnik pri poročnem zapisniku zaročenca vpraša tudi, ali sta sklenila oziroma ali nameravata skleniti predporočno pogodbo«, pojasnjuje mag. Sebastjan Valentan.

Žal pa bo sedaj lažje dostopna ločitev, saj se bodo pari, ki nimajo skupnih mladoletnih otrok, lahko razvezali pred notarjem. Pari z mladoletnimi otroki pa bodo morali še naprej na sodišče. S tem se zakonska zveza razvrednoti. Država bi lahko paru ponudila možnosti družinskih terapij ali podobnih pomoči, ki bi jima pomagale razjasniti težave in tudi preprečile nadaljnje travme, ki jih vsaka ločitev pusti na zakoncih.

Vprašanja odpirajo tudi členi o oploditvi z biomedicinsko pomočjo. Če je bil otrok spočet z jajčno celico darovalke ali semensko celico darovalca, je prepovedano ugotavljati materinstvo sli očetovstvo.

Poleg tega, da so torej otroci za vedno oropani za resnico, kdo sta njihov oče ali mati, kdo so resnični sorodniki, stari starši, pa se lahko tudi zgodi, da se nevede poročijo s svojim bratom ali sestro. Darovalci so namreč lahko starši številnim otrokom.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...