Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc

Franc Rataj novi provincial lazaristov

Slovenija | 09.04.2018, 09:10 Marjana Debevec

Vrhovni predstojnik Misijonske družbe lazaristov Tomaž Mavrič je v soboto imenoval za novega vizitatorja (provinciala) Slovenske province Misijonske družbe superiorja celjske skupnosti lazaristov Franca Rataja. V Misijonsko družbo je vstopil 5. septembra 1968. V vsem tem času je služboval na različnih župnijah, je pa tudi narodni voditelj Mednarodnega združenja čudodelne svetinje - Otrok Brezmadežne za Slovenijo.

ŽIVLJENJEPIS

Franc Rataj se je rodil 19. septembra 1949 v Šentjurju pri Celju. Osnovno šolo je obiskoval v Šentjurju pri Celju, gimnazijo v Zagrebu, bogoslovne študije pa na Teološki fakulteti v Ljubljani. V Misijonsko družbo je vstopil 5. septembra 1968, večne zaobljube je naredil 8. decembra 1974 in prejel mašniško posvečenje 29. junija 1975 v Rimu.

Duhovniško službo je opravljal kot kaplan v Celju pri Sv. Jožefu, kot župnik v Šentjakobu ob Savi, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, v Pišecah in sedaj v župnijah Artiče in Sromlje. Obenem je dekan brežiške dekanije. Opravlja tudi službo narodnega voditelja Mednarodnega združenja čudodelne svetinje - Otrok Brezmadežne za Slovenijo.

V provincialnem vodstvu je bil večkrat superior, svetovalec in vizitatorjev asistent.

Njegovo razvejano pastoralno služenje je izraz njegove ljubezni do Cerkve, Misijonske družbe in poslanstva, ki ga lazaristi opravljamo v Sloveniji in drugod.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...