Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Franc Rataj novi provincial lazaristov

Slovenija | 09.04.2018, 09:10 Marjana Debevec

Vrhovni predstojnik Misijonske družbe lazaristov Tomaž Mavrič je v soboto imenoval za novega vizitatorja (provinciala) Slovenske province Misijonske družbe superiorja celjske skupnosti lazaristov Franca Rataja. V Misijonsko družbo je vstopil 5. septembra 1968. V vsem tem času je služboval na različnih župnijah, je pa tudi narodni voditelj Mednarodnega združenja čudodelne svetinje - Otrok Brezmadežne za Slovenijo.

ŽIVLJENJEPIS

Franc Rataj se je rodil 19. septembra 1949 v Šentjurju pri Celju. Osnovno šolo je obiskoval v Šentjurju pri Celju, gimnazijo v Zagrebu, bogoslovne študije pa na Teološki fakulteti v Ljubljani. V Misijonsko družbo je vstopil 5. septembra 1968, večne zaobljube je naredil 8. decembra 1974 in prejel mašniško posvečenje 29. junija 1975 v Rimu.

Duhovniško službo je opravljal kot kaplan v Celju pri Sv. Jožefu, kot župnik v Šentjakobu ob Savi, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, v Pišecah in sedaj v župnijah Artiče in Sromlje. Obenem je dekan brežiške dekanije. Opravlja tudi službo narodnega voditelja Mednarodnega združenja čudodelne svetinje - Otrok Brezmadežne za Slovenijo.

V provincialnem vodstvu je bil večkrat superior, svetovalec in vizitatorjev asistent.

Njegovo razvejano pastoralno služenje je izraz njegove ljubezni do Cerkve, Misijonske družbe in poslanstva, ki ga lazaristi opravljamo v Sloveniji in drugod.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...