Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Paketi pomoči Nadškofijske Karitas Maribor (foto: NKMB)
Paketi pomoči Nadškofijske Karitas Maribor

Na mariborski Karitas še vedno dolge vrste

Cerkev na Slovenskem | 11.05.2017, 13:05 Petra Stopar

Mineva sedem let od ustanovitve Ljudske kuhinje Betlehem, ki deluje v Mariboru pod okriljem tamkajšnje nadškofijske karitas. Tam ugotavljajo, da se socialni položaj ljudi v Sloveniji ne izboljšuje, kar je ravno nasprotje od tega, o čemer govori državna statistika. Po besedah predsednika Branka Mačka je na njihova vrata v prvih štirih mesecih tega leta potrkalo več kot 1400 prosilcev.

Vsak dan najbolj nemočnim in brezdomcem na Nadškofijski Karitas Maribor (NKMB) razdelijo med 60 in 70 toplih obrokov. Večina uporabnikov prihaja v razdelilno kuhinjo vsakodnevno, nekateri nekajkrat tedensko. »S tem jim zagotavljamo redno in uravnoteženo prehrano. Ta topel obrok pomembno vpliva na krepitev zdravja,« je pojasnil Branko Maček.

Lani so razdelili 19.600 kosil med 223 unikatnih uporabnikov, letos že skoraj 6000. »Na vrata naše kuhinje je potrkalo 87 unikatnih uporabnikov, v večini primerov moških različnih starosti, ki se srečujejo s hudo materialno stisko in težavami glede ustrezne namestitve. Zaradi zelo nizkih dohodkov zelo težko najdejo primerno najemniško sobico, če že, pa je ta v zelo slabem stanju, zato si ne morejo sami pripraviti toplega obroka,« je dejal predsednik NKMB.

Ni težava le hrana, ampak številni potrebujejo predvsem finančno pomoč za plačilo osnovnih življenjskih stroškov. »Kakor na preteklih tiskovnih konferencah moramo tudi tokrat izpostaviti, da se je povečal obseg stisk ljudi, obstoječe stiske pa so se v mnogih primerih še poglobile.«

»Znova opozarjamo na porast števila tistih, ki prvič potrkajo na vrata Karitas zaradi izgube zaposlitve, slabe funkcionalne pismenosti ob uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in drugih pravic na podlagi veljavne zakonodaje. Posebej bi radi opozorili na stiske družin, posameznikov, starejših, bolnih in invalidov ter drugih skupin, odrinjenih na rob družbe,« je dodal.

Predsednik NKMB Branko Maček
Predsednik NKMB Branko Maček © Nadškofijska Karitas Maribor

Največje stiske so ob položnicah za stanovanje in šolanje otrok. »Trenutno se najpogosteje srečujemo z zaostanki pri plačilih elektrike in kurjave iz zime. Opažamo dolgove za prostovoljno zdravstveno zavarovanje, po pomoč prihaja veliko brezposelnih, ki prejemajo samo še denarno socialno pomoč. Velika večina prosilcev za pomoč se srečuje s telesnimi in duševnimi boleznimi,« pojasnjujejo.

Letos so izdali že skoraj 1200 prehranskih in higienskih paketov, 714 paketov oblačil in obutve ter odobrili 253 prošenj za finančno pomoč, povpraševanje pa je še vedno veliko.

V NKMB od leta 1993 izvajajo tudi svoj program Botrstvo, ki je namenjen otrokom iz socialno ogroženih in revnih družin. Prednostne obravnave so deležni otroci iz družin z več otroki, otroci z motnjo v duševnem ali telesnem razvoju, s kroničnimi obolenji in otroci z enim ali brez staršev. Trenutno je v ta program vključenih 80 otrok, ki so jim s pomočjo donatorjev lani razdelili skupno nekaj več kot 37.000 evrov.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl in predsednik Nadškofijske Karitas Maribor Branko Maček v Ljudski kuhinji Betlehem
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl in predsednik Nadškofijske Karitas Maribor Branko Maček v Ljudski kuhinji Betlehem © NKMB

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...