Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

P. Khalil: Srečanje v Kairu predstavlja nov začetek dialoga med kristjani in muslimani

Svet | 03.05.2017, 13:39 Marjana Debevec

V medijih še vedno odmeva papežev obisk Egipta. Po besedah egiptovskega profesorja na Papeškem Vzhodnem inštitutu jezuita p. Samirja Khalila je bilo potovanje zelo uspešno, saj je povezalo in opogumilo kristjane in muslimane v gradnji miru in v boju proti nasilju. Muslimanski profesor Mohammad Sammak, ki se je kot edini musliman udeležil dveh sinod, pa je bilo srečanje v Kairu temeljnega pomena za nek nov začetek.

Po besedah muslimanskega profesorja Sammaka je bila mirovna konferenca v Kairu sad večletne poti, ki se je začela s sinodo o Bližnjem Vzhodu leta 2010. Takrat sta bili zelo jasni dve zahtevi in sicer enake pravice za vse državljane in verska svoboda. Univerza Al-Azhar je v zadnjih letih delala na tem, sad pa je bila tudi konferenca, ki so jo pripravili februarja letos. Zato so bili na mirovni konferenci ti pojmi že razjasnjeni. Poleg papeža so se je udeležili tudi drugi pomembni gostje, kot carigrajski ekumenski patriarh, drugi svetovni krščanski voditelji, pomembni rabini, voditelji hinduizma in budizma. »Ne morete si predstavljati, kaj pomeni takšno srečanje v Kairu, kakršen je danes. Posebej pomenljive pa so bile besede papeža Frančiška Mir z vami, ki jih je izrekel v našem jeziku«, je dejal muslimanski predstavnik in dodal, da se je to dotaknilo src vseh navzočih.

prof. Mohammad Sammak
prof. Mohammad Sammak © Vatican insider

Na vprašanje, ali je omenjeno srečanje že povzročilo preobrat, je Sammak odgovoril, da mora do tega še priti. Problemi, s katerimi se morajo soočiti, so namreč ogromni. »Verjamem pa, da je bilo to srečanje dober začetek, ki nas je opogumil, da bi šli naprej z enako odločenostjo«, je dejal muslimanski profesor in dodal, da je univerza Al-Azhar že naredila pomembne korake v spremembah učnega načrta v to smer.

Po besedah poznavalca islama p. Samirja Khalila pa je bilo papeževo potovanje v Egipt pomembno najprej za muslimane, ki trpijo zaradi terorizma. Papež jih je opogumil, kot tudi njihovega predsednika in univerzo Al-Azhar na tej poti dialoga.

»Njegovo potovanje pa je imelo še drug pomen: muslimani se čutijo povezani s kristjani v tej preizkušnji zaradi atentatov. Muslimani so nas podprli in nekateri so rekli: 'Vi ste naši bratje.' To je tudi rezultat papeževega potovanja v Egipt.«

p. Samir Khalil
p. Samir Khalil © Radio Vatikan

Po besedah p. Samirja Khalila pa je bilo omenjeno potovanje zelo pomenljivo tudi z vidika ekumenskega dialoga vse do dogovora, ki je bil sklenjen na temelju krsta. To je po njegovih besedah korak naprej, ki si ga prej niso mogli niti predstavljati.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...