Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež: Egipt je znamenje upanja za regijo, ki trpi zaradi konfliktov in terorizma

Cerkev po svetu | 03.05.2017, 12:22 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci povzel glavne dogodke svojega obiska v Egiptu. Poudaril je, da je bilo potovanje znamenje upanja za območje, ki trpi zaradi konfliktov in terorizma. Dodal je, da so tamkajšnji kristjani poklicani biti kvas bratstva.

Prvi dan papeževega obiska v Egiptu je bil politične narave. Govor na Mednarodni konferenci za mir na najstarejši in najuglednejši univerzi sunitskega islama je imel dvojni namen: spodbujanje dialoga med kristjani in muslimani in hkrati spodbujanje miru v svetu. Mir se gradi z zavezo med Bogom in človekom, v srcu vsakega človeka, z uresničevanjem zapovedi ljubezni do Boga in do bližnjega. Slednje je tudi temelj za gradnjo družbenega reda, v katerem so poklicani sodelovati državljani različnega izvora, kulture in vere. »Takšen pogled na zdravo laičnost je bil razviden tudi v izmenjavi nagovorov z egiptovskim predsednikom pred egiptovskimi oblastmi,« je povzel Frančišek in dodal, da ima Egipt v regiji pomembno vlogo na poti k stabilnemu in trajnemu miru, ki temelji na moči zakona in ne zakonu moči.

Ob tem je poudaril, da so egiptovski kristjani poklicani biti kvas bratstva. To pa je možno, če živijo občestvo s Kristusom. Močno znamenje tega občestva sta pokazala s papežem Tawadrosom II., s katerim sta podpisala skupno izjavo o tem, da krst v eni Cerkvi velja tudi v drugi. »Skupaj sva molila za mučence nedavnih napadov, ki so prizadeli koptsko Cerkev.«

Drugi dan papeževega potovanja v Egiptu je bil namenjen katoliškim vernikom. »Majhno katoliško skupnost v Egiptu sem pozval, naj oživi izkušnjo učencev na poti v Emavs, naj v Kristusu vedno najde veselje vere, gorečnost upanja in moč, da v ljubezni pričuje, da je srečala Gospoda,« je še dejal papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...