Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Papež na letalu (foto: Vatican Insider)
Papež na letalu

Papež: Danes bi obsežnejša vojna uničila dobršen del človeštva

Cerkev po svetu | 30.04.2017, 10:13 Marta Jerebič

Papež Frančišek je, kot običajno ob mednarodnih potovanjih, na povratnem letu iz Egipta odgovarjal na vprašanja novinarjev. Mediji povzemajo predvsem odgovor o populizmu v Evropi in Severni Koreji. Danes bi obsežnejša vojna uničila "dobršen del človeštva". Po njegovih besedah je potrebna diplomatska rešitev in posredovanje Združenih narodov, ki imajo dolžnost, da prevzamejo vodilno vlogo, ki je postala razvodenela. Dejal je tudi, da je pripravljen sprejeti ameriškega predsednika Donalda Trumpa, vendar pa prošnje še ni prejel.

Papež svetovne voditelje poziva, naj v zvezi s Severno Korejo delajo na iskanju rešitve težav prek diplomacije. Kot je dejal, bi lahko mediacijo prevzela neka tretja država, kot je recimo Norveška, ki je vedno pripravljena pomagati. Frančišek že dve leti govori o tretji svetovni vojni, ki se dogaja po koščkih, a kot pravi sam, so se ti koščki sedaj povečali. Vprašanje severnokorejskih raket je aktualno že več kot leto dni, a sedaj se zdi, da so razmere postale prevroče, je dejal papež in pozval k pogajanjem, saj je od tega odvisna prihodnost človeštva. »Danes bi obsežnejša vojna uničila dobršen del človeštva.« Po njegovih besedah morajo Združeni narodi znova prevzeti svojo vlogo, ki se je nekoliko razvodenela.

O Evropi je papež dejal, da ji grozi nevarnost razpada. V središču problema so migracije. A ne smemo pozabiti, da so Evropo skozi stoletja zapolnjevali migranti, je dejal.

Poudaril je tudi, da nedavna primerjava begunskih centrov s koncentracijskimi taborišči ni bil lapsus. Biti zaprt v nekem prostoru, brez možnosti iti ven, je kot koncentracijsko taborišče.

O ekumenizmu pa je Frančišek dejal, da ne obstaja statični ekumenizem, možen je le prek dejavne ljubezni.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...