Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Človeški obrazi vojne v Siriji

Svet | 08.04.2017, 00:28 Marjana Debevec

Vatikan je na konferenci o Siriji v Bruslju pozval k boljši zaščiti civilnega prebivalstva v tej vojskujoči se državi. Mednarodno humanitarno pravo bi se moralo upoštevati brez izjem, predvsem kar se tiče civilnega prebivalstva, je dejal vatikanski zunanji minister Paul Richard Gallagher. Svet pa so medtem pretresli prizori umorjenih s kemičnim strupom v Siriji.

Vatikan je zelo zaskrbljen zaradi nepredstavljivega človeškega trpljenja milijonov nedolžnih otrok in drugih civilistov, ki nimajo dostopa do osnovne človekoljubne pomoči, medicinske oskrbe in izobraževanja. Msgr. Gallagher je obenem izrazil skrb nad obravnavo ujetnikov v Siriji. Papež Frančišek pa je med sredino splošno avdienco ostro obsodil napad s kemičnim orožjem v Siriji. V Napadu je umrlo približno 100 ljudi, med katerimi je bilo vsaj 20 otrok, okrog 500 ljudi še trpi zaradi posledic kemičnega strupa, najverjetneje sarina.

ZDA, Velika Britanija, EU in OZN pri iskanju odgovornih s prstom kažejo na režim Bašarja al Asada, Rusi pa trdijo, da je bilo kemično orožje v bombardiranem skladišču uporniških skupin. Kaldejski katoliški škof v Alepu in predsednik sirske Karitas, Antoine Audo je zatrdil, da na podlagi svojih izkušenj vedo, da sirska vlada ni tako nepremišljena in nevedna, da bi delala takšne temeljne napake.

Za obtoževanji velikih pa se dogajajo osebne tragedije navadnih ljudi. Abdel Hameed Alyousef je moral v množičen grob skupaj z 22 drugimi svojimi sorodniki položiti ženo in otroka-dvojčka. Posnetki napada kažejo civiliste, med katerimi je mnogo otrok, ki umirajo od zadušitve in s peno na ustih. Priče pravijo, da so bile klinike, ki so kasneje zdravile poškodovane prav tako tarča zračnih napadov.

Kako krvava je sicer Sirska državljanska vojna? Do danes je bilo po šestih letih spopadov v njej ubitih več kot 250.000 ljudi, politične rešitve pa še ni videti. Skoraj pet milijonov Sircev je iz države pobegnilo in več kot šest milijonov je notranje razseljenih. Povejmo še to,d a je Vatikan v tem tednu sprejel še tri sirske begunske družine, tiste, ki so tja prispele pred letom dni pa so že v procesu integracije.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.