Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Družina (foto: splet)
Družina

Ali družinski zakonik odpira vrata teoriji spola?

Slovenija | 29.03.2017, 18:11 Marjana Debevec

Oddajo Pogovor o smo posvetili vprašanju družinske zakonodaje v Sloveniji. Državni zbor je namreč pretekli teden sprejel družinski zakonik, kljub temu, da mu je nasprotoval velik del civilne družbe in strokovne javnosti, pa tudi nekatere stranke. Poslanke in poslanci pa so obenem zavrnili predlog Nsi, po katerem bi bil brezplačni vrtec za drugega in vse naslednje otroke v družini. Tudi sicer so se sogovorniki strinjali, da večina zakonodaje pri nas premalo podpira družine, starševstvo in otroke.

Družinski zakonik, ki zaobjema več kot 300 členov in ureja vsa razmerja v družini, je bil sprejet brez neke širše javne obravnave. Hkrati pa prinaša definicijo družine, ki so jo državljani že zavrnili na refernrumu, je povedal Tomaž Merše iz Družinske pobude. „Ta definicija se mi zdi zelo nejasna, zapletena. Hkrati pa ne pove nič več kot že obstoječa definicija, ki je zelo preprosta, da je družina življenjska skupnost staršev in otrok. Kajti vse tiste osebe, ki se jih tam omenja, saj za tiste, za katere so trdili, da naj bi te osebe bile, imajo neke vrste stataus staršev, tako da so vključeni v obstoječo definicijo in ni nobene skrbi, da bi bilo kako drugače. Se pravi, ne moremo se znebiti vtisa, da gre za nekakšen poskus vrivanja v definicijo družine tudi tisto, kar po naši kulturi in tradiciji ne sodi vanjo in tudi po naravi stvari ne sodi v družino“, je bil odločen Merše.

Podobnega mnenja je tudi poslanka Nsi Iva Dimic. Stranka namreč družinskega zakonika ni podprla, saj prinaša mnoge nejasnosti, nova definicija družine pa je prinesla pa je tudi drugačen pogled na nanjo. „Odpira vrata na to, kar smo v Novi Sloveniji ves čas opozarjali. To pa je prihod nekih drugih odraslih oseb, nenazadnje tudi mogoče prihod teorije spola v prihodnosti, in dejansko takšni definiciji ne moreš prikimati, lahko le še naprej govorimo, da so nam na neki način izbili temelje družine in da vnašajo neko nestabilnost, neko nespoštovanje družine širše v javnost in družbo.“

Podpredsednica stranke Glas za otroke in družine Metka Zevnik pa je povedala, da so predlagali širšo definicijo družine, ki bi vključevala tudi stare starše, kar ni bilo sprejeto. Zaskrbljujoč pa je po njenem del deficije, da je družina neka skupnost otroka z neko osebo, ki ni definirana. „Se pravi kar privlečena je neka oseba, ki ni ne posvojitelj, ne skrbnik, ni ne roditelj. Kaj je to? Jaz temu pravim kukavičje jajce. Zato da se lahko da otroku komurkoli. In to je nesprejemljivo.“ Povejmo še to, da je bila omenjena definicija sprejeta na prvotni predlog stranke SDS. Ta je sicer kasneje predstavila nov predlog, ki pa so ga poslanci zavrnili.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...