Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Novakova v Vatikanu izpostavila problem financiranja osnovnega šolstva

Slovenija | 02.02.2017, 15:14 Marta Jerebič

Slovenska delegacija danes končuje dvodnevni obisk v Vatikanu. Del delegacije je tudi poslanka Nsi Ljudmila Novak, ki je izpostavila nekaj nerešenih problemov in proticerkveno razpoloženje v parlamentu.

Kot je povedala v pogovoru za naš radio, so v pogovoru z dekanom kardinalskega zbora, kardinalom Angelom Sodanom ugotovili, da so odnosi med državama dobri, v nekaterih pogledih pa bi lahko bili še boljši.

Ob obisku Papeškega sveta za kulturo je izpostavila problem financiranja osnovnega šolstva, konkretno izpolnjevanje odločbe, ki še ni izpolnjena. Izpostavila je tudi pričakovanje Nsi, da bo v Sloveniji postalo normalno, da bomo kristjani v parlamentu lahko izpovedovali svoja verska čustva in vrednote. Želi si še, da bi molitveni zajtrk, ki so ga začeli organizirati v parlamentu, postal del te normalnosti.

S predsednikom Papeškega sveta za kulturo, kardinalom Gianfrancom Ravasijem so govorili tudi o projektu cortile dei gentili oziroma dialogu med vernimi in nevernimi, za katerega si slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu prizadeva, da bi ga izpeljali v Sloveniji.

Novakova je ob tem poudarila, da je v Sloveniji slabo razumevanje med ločenostjo Cerkve in države. »Ta tematika se pogosto pojavlja tudi v parlamentu. V Sloveniji še ni neko normalno stanje, da bi tudi krščanski demokrati v parlamentu mirno govorili o svojih vrednotah s tega vidika. Pritrdil mi je, da je ta tema zelo zanimiva, dobro raziskana in da bi bilo v prihodnosti dobro narediti kakšno srečanje oziroma dialog na to temo.«

O morebitnem papeževem obisku v Sloveniji pa je Novakova povedala: »Seznam je dolg. Mnoge države pričakujejo papeža. Končno odločitev ima seveda papež Frančišek, ki se potem odloči, katero državo bo izbral. Povabilo tako ni bilo niti zavrnjeno niti potrjeno. To vprašanje ostaja odprto.«

Uradno poročilo

Kot je sporočila služba za odnose z javnostmi državnega zbora, se je delegacija v okviru svojega dvodnevnega obiska na Svetem sedežu včeraj popoldne srečala s prefektom Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju Petrom Turksonom. V pogovoru so se sogovorniki strinjali, da je aktualna begunsko-migracijska kriza velik izziv ne samo za evropske države, ampak tudi za celotno mednarodno skupnost. Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez je izpostavil vse napore, ki jih je v reševanje begunske in migracijske krize vložila Slovenija, in poudaril, da je vloga Svetega sedeža in papeža Frančiška glede tega vprašanja izjemno pomembna. Kardinal Peter Turkson je povedal, da bo vprašanje migracij najlažje reševati, če ga bomo reševali pri viru, kar pomeni, da morajo razvite države več pozornosti namenjati izvoru migracij, sočasno pa reševati tudi njihove posledice. Sogovornika sta se strinjala, da je upravljanje migracij zahtevna naloga vseh družb, zato morajo biti družbe in države na migracije pripravljene, predvsem pa je treba imeti izdelane načrte vključitve migrantov v zahodne družbe, na primer preko izobraževanja, še posebej učenja jezika, pa tudi drugih veščin.

V pogovoru s kardinalom Ravasijem pa je predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez poudaril, da je medkulturni dialog ključ za uspešen razvoj sodobnih družb kot tudi sobivanja različnih kultur širom sveta. Temu je pritrdil tudi kardinal Ravasi, ki je izpostavil pomen institucije Cortile dei Gentili, ki obstaja znotraj Papeškega sveta za kulturo. Znotraj Cortileja je bilo izvedenih že kar nekaj razprav na temo medkulturnega dialoga, v katere se glede na temo vključujejo različni deležniki, tudi iz vrst politike. Takšni sta na primer bili razpravi v Washingtonu in v Assisiju. Predsednik dr. Brglez je pozdravil delovanje institucije Cortile dei Gentili in se strinjal, da bi lahko znotraj te platforme eno izmed takih razprav organizirali tudi v Sloveniji. Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je kardinala Ravasija obenem povabil, naj obišče Slovenijo še letos do poletja oziroma zgodnje jeseni.

Po pogovoru na Papeškem svetu za kulturo se je predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez z delegacijo odpravil na Državno tajništvo, kjer se je srečal s predstojnikom I. sekcije za splošne zadeve (neformalno poimenovanje za to sekcijo je vatikansko 'notranje ministrstvo') Giovannijem Becciujem. V pogovoru, ki je trajal skoraj uro, je predsednik dr. Brglez poudaril, da je hvaležen Svetemu sedežu, da v teh zahtevnih razmerah, s katerimi se sooča mednarodna skupnost, še vedno kaže pravo smer. Prav tako je izrazil hvaležnost za podporo v času slovenskega osamosvajanja.

Popoldne se bo predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez sestal še s Skupnostjo sv. Egidija, nato pa bo svoj obisk zaključil s kratkim pogovorom s kardinalom dr. Francetom Rodetom.

Obisk predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza z delegacijo, v kateri sta tudi dr. Mitja Horvat (SMC) in gospa Ljudmila Novak (NSi), je prvi obisk Svetega sedeža na najvišji bilateralni parlamentarni ravni v zgodovini samostojne Slovenije.

 

Slovenija, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...