Brglez papeža povabil v Slovenijo

Slovenija | 01.02.2017, 14:49 Marta Jerebič

Papeževe splošne avdience so se danes udeležili tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, poslanca Mitja Horvat (SMC) in Ljudmila Novak (NSi) ter generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar. Delegacija se mudi na dvodnevnem obisku v Vatikanu, v sklopu katerega se bodo sestali tudi z drugimi visokimi predstavniki Svetega sedeža.

Brglez je papeža povabil v Slovenijo. Iz Frančiškovega odziva ni bilo mogoče razbrati pozitiven ali negativen odgovor na povabilo, "je pa vsekakor bil zelo vesel potice", je Brglez dejal za naš radio.

Predsednik DZ se je papežu zahvalil tudi za 25-letnico priznanja Slovenije s strani Svetega sedeža in za moralno vodstvo. Kot je dejal, je neprecenljivo papeževo zavzemanju za tiste, ki so pomoči potrebni.

Brglez odnose med Svetim sedežem in Slovenijo ocenjuje kot zgledne, dobre. »Treba jih je še naprej spodbujati, saj je prek teh odnosov razrešiti marsikatero vprašanje odnosov naše družbe.«

V zadnjem času smo zabeležili kar nekaj napadov na Cerkev, tudi žaljivega in sovražnega govora na račun Cerkve v državnem zboru. Zato smo Brgleza vprašali zakaj po njegovem mnenju prihaja do tega in kaj je mogoče storiti proti temu: »To je zelo neprijetna zadeva. Do tega prihaja zaradi pretiranih predsodkov oziroma tega, da se kdo hoče postavljati kot čistega nasprotnika Cerkve in na ta način išče politični prostor.« Brglez to povezuje tudi s predvolilnim časom. »Včasih žal ni možno obvladati tistih, ki gredo preko roba. Je pa treba te zadeve obsoditi. Tu z moje strani načeloma ni tolerance, če seveda uspem pravočasno prepoznati samo nevarnost. Je pa to bolj kot politično stališče problem določenih posameznikov, ki ne znajo na drugačen način komunicirati.«

Brglez od obiska v Vatikanu pričakuje nadaljnje razvijanje dobrih odnosov in medsebojnega razumevanja, saj preko tega lahko razrešujejo probleme. »Kot vedno pa so številni akterji v politiki, ki jim to ni po godu in bodo (reševanje odprtih vprašanj) na takšen ali drugačen preprečili.«

Delegacija se je danes sestala tudi z dekanom kardinalskega zbora, kardinalom Angelom Sodanom. Med drugim so govorili tudi o vprašanju arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer Brglez pričakuje, da bo Vatikan odigral določeno vlogo.

"Naše pričakovanje je, da bo Sveti sedež odigral podobno vlogo, kot jo je ob sklenitvi arbitražnega sporazuma, tudi ko bo prišlo do izvrševanja odločitve, ker je treba mednarodne pogodbe in odločitve mednarodnih tribunalov pač spoštovati," je Brglez dejal za STA.

S Sodanom so govorili tudi o aktualnih vprašanjih, ki tarejo Evropo in svet. "Vatikan zagovarja pot dialoga, ki mora biti vključujoča," je povzel Brglez.

Dotaknili so se še vprašanja migracij, pri tem pa posredno tudi novele slovenskega zakona o tujcih. Neposrednega odziva na to sicer ni bilo, ga pa Brglez ne izključuje v svojih naslednjih stikih s predstavniki Vatikana, ki čakajo slovensko parlamentarno delegacijo na njihovem obisku, ki bo trajal do četrtka. Kako vprašanje o tem zakonu Brglez pričakuje predvsem na popoldanskem srečanju s prefektom dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, kardinalom Petrom Kodwom Appiahom Turksonom.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...