Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Shod za življenje povezal pol milijona Američanov

Svet | 30.01.2017, 12:56 Marjana Debevec

V Washingtonu je pretekli petek potekal že tradicionalni shod za življenje, ki se ga je udeležilo več kot pol milijona ljudi. Papež Frančišek je udeležencem zapisal, da ta pobuda lahko prispeva k mobilizaciji vesti, zaščiti pravice do življenja in učinkovitim ukrepom za zagotavljanje pravne zaščite na tem področju. Nihče ne sme s sklicevanjem na domnevno »pravico do lastnega telesa« končati življenje otroka, ki raste v maternici, je še zatrdil sveti oče.

Letošnji shod za življenje v prestolnici ZDA je bil deležen posebne pozornosti, saj je udeležence osebno nagovoril ameriški podpredsednik Mike Pence, podprl pa ga je tudi novi predsednik Donald Trump.

Gibanje za življenje se bo nadaljevalo, dokler splav v tej deželi ne bo izkoreninjen, je zatrdil Pence, ki bil je v štiridesetletni zgodovini ameriških pohodov za življenje najvišji politični predstavnik, ki se je udeležil te vsakoletne prireditve.

Povedal je tudi, da si bo Trumpova vlada še naprej prizadevala za ukinitev vse podpore iz davkoplačevalskega denarja ameriški organizaciji za umetne prekinitve nosečnosti »Planned Parenthood«, med prizadevanji pa je tudi zakonska prepoved splava v pozni nosečnosti. »Življenje bo v Ameriki znova zmagalo!«, je dejal podpredsednik Pence. Udeležence shoda je pozval h gradnji kulture, ki bo spoštovala nerojeno življenje in obenem nudila boljšo podporo nosečnicam, ki so se znašle v brezizhodnem položaju.

Kardinal Timothy Dolan, ki je pri Škofovski konferenci ZDA pristojen za področje zaščite življenja, je shod slovesno odprl s slovesnim bogoslužjem v baziliki Brezmadeženega spočetja, narodnem svetišču ZDA. Materino telo ščiti novo življenje in je prvo in najpomembnejše »svetišče«, je dejal newyorški nadškof. Družba, v kateri je to »svetišče« ogroženo, po njegovih besedah na kocko postavlja vso svojo človečnost.

Shod za življenje
Shod za življenje © splet

Shoda, ki poteka vse od leta 1974, ko je bil v ZDA uzakonjen splav, se udeležujejo tudi številni neverujoči in predstavniki drugih verstev. Zanimivo je, da med zbranimi prevladujejo predvsem mladi – dijaki in študentje različnih rasnih in etničnih skupin, ki prihajajo iz praktično vseh ameriških zveznih držav.

Shod za življenje
Shod za življenje © splet

Medtem ko se torej v Sloveniji polemike okrog splava skuša izriniti iz javne sfere, češ da se o tej “pravici žensk” sploh ne sme razpravljati, pa v ZDA debata poteka na najvišji ravni, so zapisali na spletnem portalu Domovina.je. Vendar se tudi v ZDA srečujejo s podobnim pojavom: Letošnji Ženski shod, ki je potekal pred nekaj dnevi, je bil namreč v medijih obravnavan kar 129-krat več kot lanskoletni Shod za življenje.

Shod za življenje
Shod za življenje © splet

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...