Depresija (foto: Wikimedia Commons)
Depresija

November – mesec boja proti odvisnosti

Sociala | 02.11.2016, 11:00 Petra Stopar

Mesec november je že tradicionalno posvečen krepitvi boja proti različnim oblikam zasvojenosti. Po ugotovitvah Nacionalnega inštituta za javno zdravje je najbolj razširjena in problematična psihoaktivna snov alkohol.

O zasvojeni osebi lahko govorimo takrat, kadar ta neko vedenje ponavlja „in k temu ponavljanju jo vodi močna želja, povečuje se toleranca“. „Če govorimo o pitju alkohola, oseba vsakič potrebuje tudi vedno večjo količino za enak nivo svoje omame,“ pojasnjuje socialna pedagoginja Nataša Sorko, vodja programov v društvu za pomoč pri odvisnostih Žarek upanja. „Od genskega dejavnika je tudi odvisno, kakšne telesne bolezni se bodo pri osebi, ki je zasvojena, razvile,“ je dodala.

Kot je na minuli nacionalni konferenci inštituta pojasnil strokovnjak Milan Krek, raziskave kažejo, da je med mladostniki v Sloveniji konoplja lahko dostopna, hitro lahko pridejo tudi do dovoljenih, a za njih še vedno prepovedanih drog, tobaka in alkohola. Po njegovih besedah je pomembno, da se pri svojem delu z odvisniki povežejo vladne in nevladne organizacije. Dodal je, da je prava preventiva tista, ki jo v skupnosti izvajajo vsi enako, z istim ciljem, a različnimi pristopi.

Med organizacijami, ki pomagajo ljudem iz zasvojenosti, so tudi ustanove Karitas, kot sta na primer Zavod Vrtnica ali Zavod Pelikan v Ljubljani ter terapevtska skupnost za zasvojene s pridruženimi duševnimi težavami v Sostrem. Trenutno je to v Sloveniji edini program, ki je namenjen tej skupini ljudi s t. i. dvojno diagnozo in nudi 24-urno pokritost. Ves čas so namreč v skupnosti skupaj z uporabniki prisotni zaposleni strokovni in laični delavci.

Sociala, Zdravstvo
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Soočenje pred evropskimi volitvami (photo: Tanja Dominko) Soočenje pred evropskimi volitvami (photo: Tanja Dominko)

Soočenje o prehranski varnosti in energetski oskrbi

Predstavniki devetih list so na drugem soočenju pred volitvami v Evropski parlament spregovorili o zelenem prehodu, o prehranski varnosti, energetski neodvisnosti in skrbi za čistejše okolje. Z ...