Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dokumentarna razstava v San Justu (foto: Svobodna Slovenija)
Dokumentarna razstava v San Justu

Korenine drže narod

| 12.11.2015, 16:47 Matjaž Merljak

Kot poroča Silvija Tekavec iz Našega doma San Justo v Buenos Airesu, je bilo leto 2015 zaznamovano s številnimi obletnicami, vezanimi na dogodke med drugo svetovno vojno in po njej. To jih je nagnilo k razmišljanju, kako za prihajajoče rodove spremeniti boleče spomine tistih burnih časov v slike upanja.

Odgovor so našli v lepih verzih koroškega pesnika Maksa Sorgo, ko je pesnil o narodu in ga primerjal z drevesom in prepričljivo zagotovil, da »korenine ga drže.« Korenine drže narod.

Korenine globoko črpajo sok življenja in preusmerijo pridobljeno energijo v prečudovite veje, cvetove in sadove.

Na pobudo učiteljic Balantičeve šole, so povabili družine šolarjev, naj se pridružijo prizadevanju za dokumentarno razstave. Prvič se je razstava v Našem domu predstavila meseca junija za Spominsko proslavo; razširjena verzija predstavitve s sodelovanjem večjega števila družin, povezanih z našim okrajem, pa se je izvedla na dan 59. obletnice Našega doma, 11. oktobra.

Na razstavi so prikazane osebne zgodbe
Na razstavi so prikazane osebne zgodbe © Svobodna Slovenija

Prvoten namen razstave je bil spomin 70-letnice konca II. svetovne vojne, obeleženje slovenske tragedije pokolov in pričetka diaspore, ko so bili tisoči pokončnih, drugih vernih Slovencev pahnjenih v svet. Predlagali so poglavitne točke predstavitve vsake družine, ki naj bi s plakati razložila razsežnost in posledice dogodkov - tragedije, ki po 70. letih še vedno zahtevajo razjasnilo in popravo za svež, nov začetek Slovenije. Na kožo so pisane besede ameriškega pesnika in filozofa Georgeja Santayane: »Tisti, ki se ne spominjajo preteklosti, so obsojeni, da jo še enkrat ponovijo z vsemi napakami.«

Razstavo v San Justu bogatijo fotografije iz osebnih arhivov
Razstavo v San Justu bogatijo fotografije iz osebnih arhivov © Svobodna Slovenija
Z razstavo je nastalo enkratno delo, kjer so dokumentirane naše korenine: prikazana je pot begunstva, taboriščno življenje, odhod v (takrat) neznani svet. V razstavi so zapisane osebne zgodbe; vključen je popis žrtev in pogrešanih svojcev.

Izredna razstava je naredila globok učinek na izvajalce, kakor tudi na obiskovalce. Prvi so se poglobili v družinsko zgodbo, drugi so pri ogledu fotografij iskali znane obraze, nekateri so izvedeli marsikaj novega ali vključeno zaokrožili kako odprto poglavje osebnega ali družinskega zaporedja zgodovine.

V fotografijah je prikazano obdobje, ki so ga slovenske družine, priseljene v naš okraj San Justo - ali so z nami povezane - ter njihovi potomci, prestali in prebrodili v času med in po II. svetovni vojni. Zasledimo tudi sporočilo upanja, vere, samozavesti in pričevanje mogočne, globoke življenjske sile, ki je omogočila obstoj.

Pozdravljamo uspešno prizadevanje in brezhibno izvedbo koncepta. Bogata, okusno pripravljena, dobro razsvetljena razstava je bila vredna obiska.

Organizatorji so izrekli iskreno hvaležnost vsem družinam, ki so s svojimi prispevki osvetlile del temne slovenske zgodovine, se poklonile junakom, ki so si izvolili vero v Boga in življenje v svobodi ter niso klonile pritiskom. Zahvala naj gre seveda pobudnicam, izvajalcem ter številnim pomočnikom, ki so omogočili izvedbo razstave.

 

Razstava v Našem domu San Justo
Razstava v Našem domu San Justo © Svobodna Slovenija

 

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...