Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

SSk praznuje 40 let delovanja na deželni ravni

| 09.11.2015, 17:09 Matjaž Merljak

Zbirna stranka Slovencev v Italiji, Slovenska skupnost SSk, bo ta petek, 13. novembra 2015, ob 19. uri v Kulturnem centru Lojzeta Bratuža v Gorici s slavnostno akademijo praznovala 40-letnico delovanja.

Deželno tajništvo SSk je svojo zadnjo sejo namenilo pripravam slavnostnega večera, s katerim bo slovenska stranka v petek, 13. novembra, ob 19. uri v veliki dvorani Kulturnega centra Lojzeta Bratuža v Gorici obeležila 40-letnico strankinega delovanja na deželni ravni.

Leta 1975 se je spomladi v Devinu odvijal prvi deželni kongres SSk, s katerim se začenja delovanje stranke na koordinirano deželni ravni. Do tedaj je stranka ločeno delovala na Tržaškem in Goriškem, z listami lipove vejice in v navezi z drugimi slovenskimi demokratičnimi skupinami. Slovenska skupnost je edina stranka v FJk, ki nepretrgoma deluje toliko časa pod istim imenom in simbolom. SSk je izvolila svojega samostojnega zastopnika v prvi deželni zakonodajni dobi leta 1964, se pravi kar deset let pred formaliziranjem deželne dimenzije, danes pa zaseda tudi položaj podpredsednika deželnega sveta. V vseh teh desetletjih je stranka SSk ostala zvesta izvornemu poslanstvu in je tako ob ustanovitvi kot še danes zaprisežena temeljnim načelom demokracije, avtonomije in slovenstva.

Odločili smo se, da bomo na petkovi svečanosti pogled na prehojeno pot zaupali očem mladih. Ob iskreni hvaležnosti in javni zahvali vsem tistim, ki so v stranki aktivni štirideset in več let, bodo mladi izpovedali, kako vidijo našo skupno pot v jutrišnjem dnevu. Beseda nekdanjih protagonistov in beseda mladih se bo prepletala s petjem in glasbo ter oder za krajši trenutek tudi prepustila priložnostnim nagovorom.

Vabilu SSk na petkovo svečanost so se že odzvali številni družbeno-politični predstavniki iz Italije, Slovenije in Evrope ter zastopniki sorodnih manjšinskih strank, kot tudi visoki institucionalni predstavniki s širšega obmejnega območja. Pogled na prehojeno pot priča o ponosni množici slovenskih mož in žena, ki so načela in politične programe SSk nesebično zagovarjali na vseh nivojih javne uprave: v rajonskih, občinskih in pokrajinskih svetih, v upravah, na Deželi in preko sorodnih političnih skupin tudi v rimskem in evropskem parlamentu.

(vir: Tiskovni urad SSk)

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...