Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Ministra za zdravje in pravosodje za nadaljnje preprečevanje korupcije v zdravstvu

Politika | 15.07.2015, 12:34 Petra Stopar

Poslanci in poslanke so se še zadnji dan sestali na redni julijski seji, po kateri se začenjajo parlamentarne počitnice, ki bodo trajale do septembra. Na včerajšnja vprašanja poslancev sta med drugim odgovarjala tudi ministra za zdravje in pravosodje Milojka Kolar Celarc in Goran Klemenčič. Poudarila sta pomen preprečevanja korupcije v zdravstvu in potrebo po preiskavah.

Vprašanje o korupciji je ministrici Kolar Celarčevi in ministru Klemenčiču postavil poslanec NSi Jernej Vrtovec, po besedah katerega „ne mine več večje razpis v slovenskem zdravstvu, da ga ne bi spremljale kriminalistične preiskave“.

Kolar Celarčeva o ocenah, koliko je korupcije v zdravstvu, ne želi špekulirati, saj nima dovolj podatkov. Po njenih napovedih bo ministrstvo z veseljem opravilo vse potrebne postopke in prijave, če kdo v zvezi s tem prinese dokaze in dokumente. Meni pa, da je treba več pozornosti posvetiti preprečevanju kaznivih dejanj. Ob tem je naštela nekatere že sprejete ukrepe, kot so vzpostavitev tehničnih standardov in normativov. „Hkrati smo v zaključni fazi s pripravo že drugega skupnega javnega naročila za zdravila, s katerimi bomo pokrili 65% vseh zdravil na letni ravni za vse bolnišnice. Že samo pri prvem skupnem javnem naročilu naj povem, da so bili pomembni prihranki, ocene so nekako od 7 do 12 milijonov. Pričakujejo se seveda nadaljnjih prihranki tudi pri tem drugem skupnem javnem naročilu,“ je dejala.

Klemenčič se je strinjal, da se o korupciji v zdravstvu dolgo ni govorilo in se je ni preiskovalo. Meni, da je težava sistemska, kar da je tudi posledica prepletanja javnega in zasebnega. Preiskave iz let 2012 in 2013 še niso imele sodnega epiloga. „Kar se tiče finančnih preiskav, ta možnost vedno obstaja, odločitev pa ni na ministru za pravosodje, ampak je na specializiranem Državnem tožilstvu, na nacionalnem preiskovalnem uradu, na FURS-u, na KPK. Trenutno to orodje, kot rečeno, obstaja,“ je dodal. A meni, da so s sistemskega vidika pomembnejši ukrepi, ki jih je omenila ministrica.

Ta je v nadaljevanju odgovorila tudi vprašanje o sredstvih, ki jih je ministrstvo izplačalo članom delovne skupine za pripravo novega pravilnika o službi nujne medicinske pomoči, ki so jo sestavljali dva člana z ministrstva za zdravje in šest zunanjih članov. Iz njenih besed je izhajalo, da je bilo skupno zanje porabljenih približno 20.000 evrov. „Vrednost urne postavke je prav tako določena v pravilniku in znaša 12,30 evrov bruto.“

Dotaknila se je položaja otrok s posebnimi potrebami in pojasnila, da bo zdravstveni svet obravnaval predlog o povečanju števila fizioterapij zanje v razvojnih ambulantah. Dodala je tudi, „da smo na arbitraži za splošni dogovor za pogodbeno leto za 2015 partnerji že soglasno sprejeli predlog združenja zdravstvenih zavodov in smo vsem izvajalcem, ki imajo program razvojne ambulante v standardu povečali kadrovski normativ za enega nevrofizioterapevta.“ O slednjem naj bi danes razpravljala tudi skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Politika, Sociala, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...