Po tragični nesreči na primorski avtocesti pozivi k varni vožnji

Slovenija | 14.07.2015, 14:26 Petra Stopar

Policija je sporočila nove podrobnosti tragične nesreče na primorski avtocesti, v kateri so življenje izgubili štirje romunski državljani. Voznik tovornega vozila s cisterno je domnevno z neprilagojeno hitrostjo in brez zaviranja trčil v osebno vozilo, ki je stalo na počasnem pasu in v katerem so bili Romuni. Medtem pristojni organi opozarjajo, da sta poleti najpogostejša povzročitelja nesreč alkohol in uporaba mobilnih telefonov.

Po poročanju številnih romunskih medijev so v nesreči umrli 43-letni višji državni tožilec in člani njegove družine, ki so bila na poti na počitnice v Italijo. V še enem osebnem vozilu pa sta se dve osebi poškodovali, a nista v življenjski nevarnosti.

Kaj se je sploh dogajalo?

Kot je ugotovila policija, voznik tovornega vozila ni obvladal tovornjaka in je z desno polovico sprednje strani vozila trčil v zadnjo stran avtomobila znamke dacia 43-letnega romunskega državljana, v katerem so bili še trije sopotniki. Po trčenju je tovornjak pred seboj potiskal avtomobil, dokler se ni ustavil zunaj vozišča, avtomobil pa je nato odbilo na skalnati nasip, kjer je obstal stisnjen med nasipom in tovornjakom. Ljubljanska policijska uprava še vedno intenzivno išče voznika, ki je pobegnil s prizorišča nesreče.

Policija bo povečala nadzor

Število smrtnih žrtev na slovenskih cestah v letošnjem letu se je po včerajšnji nesreči že povzpelo na 62, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 50. »Skoraj vsako leto so najbolj kritični in izpostavljeni meseci junij, julij in avgust, kjer nesrečam največkrat botrujeta hitrost in alkohol. Zato bi bilo smiselno, da se posledice prometnih nesreč gleda skozi celotno leto in se takrat ocenjuje, ali je stanje res slabo ali izboljšano,« je pojasnila Vesna Marinko z Agencije za varnost prometa.

V policiji navajajo, da stalno, intenzivno in učinkovito nadzirajo cestni promet, a se bodo od omenjene nesreče naprej še bolj trudili. »Poleti bi bilo treba narediti preventivno akcijo na temo varnosti in dejavnikov, kot so hitrost, alkohol in uporaba mobilnih telefonov, morala bi biti bolj obsežna. Ta dejavnika sta tista, ki najbolj botrujeta nesrečam v poletnih mesecih, pa seveda tudi utrujenost in varnostna razdalja. To so tiste stvari, kjer bi bilo letos treba malce več pozornosti,« je dodala Marinkova. Nato pa so tu še sistemski ukrepi, npr. na področju oglaševanja, spremembe zakonodaje in poostritve nadzora, predvsem tovornjakov, pravi vodja sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti cestnega prometa: »Nad vozniki, ki vozijo cisterne, nevarne snovi, torej, da se nadzorujejo časi, vožnje in njihovi počitki, ter tudi vožnja pod vplivom alkohola, hitrost, uporaba varnostnih pasov in mobilnih telefonov.«

Poleg policije pa voznike k varni vožnji poziva tudi Avto-moto zveza Slovenije. Ob vseh ostalih nevarnostih je po oceni AMZS težava tudi zaspanost za volanom, kar je vzrok približno petine prometnih nesreč na cestah v Evropi.

Slovenija, Politika, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...