Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Naš gost: Jože Šlibar, svetovni rekorder

| 09.01.2015, 11:59

V eni izmed decembrskih oddaj Naš gost smo gostili edinega slovenskega smučarskega skakalca, ki mu je uspelo postaviti svetovni rekord. 141 metrov je razdalja, ki je zaznamovala njegovo življenje in takrat ljubiteljem zimskih športov prinesla obilo veselja.

Jože Šlibar pripoved o svojem življenju začne pri srčiki veselja: „Rodil sem se prav takrat, kot naša Planica!“ Res, lani je praznoval 80 let. Spomini so se tudi v našem pogovoru najdlje vrteli okoli Oberstdorfa in leta 1961. Pot, ki ga je pripeljala na tekmovalne skakalnice ni bila preprosta. Starša z mladim športnikom nista delila veselja nad smučmi. Par, ki ga je izdelal sam, je končal v peči, oče mu je jasno in glasno povedal, naj se mladenič prime dela na kmetiji in pozabi na šport. K sreči ni šlo tako zlahka. Ko se je odpravil na študij v Ljubljano, se je vpisal v SK Enotnost. Čeprav je bil star že skoraj 20 let, je že na prvih tekmah pokazal svoj potencial.

Prek tekem po Sloveniji, se je prebil v B moštvo slovenske reprezentance, leta 1959 pa je, že kot član najboljše izbrane vrste, tekmoval na napravah po Evropi. Tik pred svetovnim prvenstvom v Oberstdorfu se je na izbirni tekmi v Planici poškodoval, pa vendar z zvitim gležnjem odpotoval na prvenstvo. Zaradi skrbi, da bi dobil mavec, si je nogo oskrbel sam in upal na uspeh na največjem tekmovanju dotlej.

Jože Šlibar
Jože Šlibar Kapa namesto čelade, pulover namesto kombinezona in pogled prvaka. © Osebni arhiv

„Ko smo prišli v Oberstdorf, me je čakal skok predtekmovalca. Prvi dan, v četrtek, sem skočil 129 in 132 metrov, kar sta bila nova državna rekorda. Uvrstili so me med kandidate za nov svetovni rekord, s tem pa sem bil pod pritiskom in sem ponoči slabo spal. Po nekaj poskusih sem slišal, da so me opazili in, da me uvrščajo v krog favoritev. Joj, nisem mogel spati! Znani napovedovalec Bruno Moravec je celo prišel do našega vodje in rekel: povejte mi, kako se v slovenščini reče 140, 141 in 142, ker imate tekmovalca med kandidati za svetovni rekord in bi rad v vašem jeziku sporočil daljavo. Naslednji dan: prvi skok in 124 metrov … Zamudil! Rekel sem si: Jože, zdaj pa zares. Odrinem izvrstno, letim brez popravkov, pod seboj pa vidim oznake 138, 139 … jaz pa še vedno v zraku. Pristal sem v telemarku in takoj začel plužiti. Ko sem se ozrl nazaj, sem ugotovil, da so oznako postavili pod 140 metri. Nato je uradni napovedovalec povedal, da bo trajalo približno pol ure, da bodo uradno izmerili daljavo. Pozneje je napovedovalec v slovenskem jeziku naznanil, da sem s 141-imi metri postavil nov svetovni rekord. Navdušenje je bilo, po nemškem oznanilu rekorda, nepopisno!“

Jože Šlibar je pripovedoval o drugačnih časih, razmerah in opremi, ki je bila takrat povsem drugačna od današnje. Veliko smo izvedeli o njegovi ljubezni do Planice, spremljanju uspehov današnjih slovenskih orlov, pa tudi o svojem življenju med Ljubljano in Gorenjsko, službeni Afriki in inovacijah, pri katerih sodeluje in bodo v prihodnje morda pomembno vplivale na smučarske skoke. Že leta 1979 je postal Zaslužni športnik Jugoslavije, leta 2011 pa je v Ljubljani prejel Bloudkovo plaketo za življenjsko delo na področju športa.

Prisluhnite zanimivemu, iskrivemu sogovorniku in njegovemu živahnemu pogledu na spomine, svet in šport!

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...